Verbind je met ons

Europese Commissie

Staatssteun: Commissie keurt Franse regeling van 150 miljoen euro goed voor de ontwikkeling van bosbouw en de aanpassing van bossen aan klimaatverandering

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-staatssteunregels een Franse steunregeling ter waarde van 150 miljoen euro goedgekeurd die gericht is op de ontwikkeling van bosbouw en de aanpassing van bossen aan klimaatverandering. De regeling zal gedeeltelijk worden gefinancierd via de Recovery and Resilience Facility (FRR), na de positieve beoordeling door de Commissie van het Franse herstel- en veerkrachtplan en de goedkeuring ervan door de Raad. De steun zal de vorm aannemen van directe subsidies die worden toegekend aan particuliere eigenaren of hun beheersverenigingen, zoals boseconomische en milieubelangengroepen en boscoöperaties. Ook overheidsinstanties en eigenaren kunnen van de maatregel profiteren.

Met de maatregel worden investeringen gefinancierd die gericht zijn op het aanpassen van bosopstanden aan de klimaatverandering, evenals investeringen die gunstig zijn voor het vastleggen van koolstof uit de lucht, het behoud van de biodiversiteit en de verbetering van ecosysteemdiensten. Het zal van kracht zijn tot 31 december 2022. De Commissie heeft de Franse regeling beoordeeld op basis van de EU-staatssteunregels, en met name op basis van haar richtsnoeren voor staatssteun uit 2014 in de land- en bosbouwsector en in plattelandsgebieden. De Commissie merkte op dat de geplande steun zal bijdragen aan de EU-doelstellingen, onder meer het bevorderen van een efficiënt gebruik van hulpbronnen, om slimme en duurzame groei te realiseren, in overeenstemming met de Europese Green Deal. Bovendien heeft de Commissie vastgesteld dat eventuele concurrentieverstoringen als gevolg van staatssteun tot een minimum zullen worden beperkt.

Op basis hiervan heeft de Commissie geconcludeerd dat de maatregel in overeenstemming is met de EU-staatssteunregels. De Commissie beoordeelt bij voorrang de staatssteunmaatregelen die zijn opgenomen in de in het kader van de FRR ingediende nationale herstelplannen en heeft de lidstaten begeleiding en ondersteuning geboden tijdens de voorbereidende fasen van de nationale herstelplannen, om de snelle inzet van de FRR. Meer informatie is beschikbaar op de website van het directoraat-generaal Concurrentie van de Commissie in het staatssteunregister, onder nummer SA.61929.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending