Verbind je met ons

Veiligheid

Commissie intensiveert de bescherming van kinderen tegen onveilig speelgoed

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 28 juli stelde de Commissie een Veiligheidsverordening speelgoed herziening van de huidige regels om kinderen te beschermen tegen mogelijke risico's in speelgoed. Speelgoed dat op de EU-markt wordt gebracht, behoort nu al tot de veiligste ter wereld. De voorgestelde regels zullen deze bescherming verder verbeteren, met name tegen schadelijke chemicaliën. Ze zijn ook gericht op het terugdringen van het grote aantal onveilig speelgoed dat nog steeds in de EU wordt verkocht, met name online, en zorgen voor een gelijker speelveld tussen speelgoed dat in de EU is vervaardigd en geïmporteerd speelgoed. Tegelijkertijd zullen zij het vrije verkeer van speelgoed binnen de interne markt blijven waarborgen.

Thierry Breton, commissaris voor Interne Markt: "Dit voorstel zal ervoor zorgen dat kinderen nog beter worden beschermd wanneer ze met speelgoed spelen, ook tegen schadelijke chemicaliën. De handhaving zal worden versterkt dankzij digitale technologieën, waardoor onveilig speelgoed gemakkelijker kan worden opgespoord, met name aan de EU-grenzen. Als gevolg hiervan vergroot het voorstel het gelijke speelveld voor de speelgoedindustrie in de EU – met name het mkb – door oneerlijke concurrentie uit te bannen en tegelijkertijd de veiligheid van onze kinderen verder te verbeteren.”

Voortbouwend op de bestaande regels actualiseert het voorstel van vandaag de veiligheidseisen waaraan speelgoed moet voldoen om in de EU op de markt te worden gebracht, ongeacht of het in de EU of elders is vervaardigd. Meer in het bijzonder zal het voorstel van vandaag de bescherming tegen schadelijke chemische stoffen vergroten door het gebruik in speelgoed te verbieden van chemische stoffen die het hormoonstelsel aantasten (hormoonontregelaars) en chemische stoffen die het ademhalingssysteem aantasten of die giftig zijn voor een specifiek orgaan. Daarnaast introduceert het voorstel een Digitaal productpaspoort, die informatie zal bevatten over de naleving van de voorgestelde verordening.

A persbericht en Q & A zijn online beschikbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending