Verbind je met ons

maritiem

EU en VK stellen quota vast die de overbevissing van een aantal geliefde vissen zullen voortzetten

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 21 december bereikten de EU en het VK een akkoord over de vangstbeperkingen voor 2022 voor gedeelde vispopulaties in de Atlantische Oceaan en de Noordzee. De visserijovereenkomst voor 2022 omvat 65 TAC's voor gezamenlijk beheerde vispopulaties en bepalingen voor de exploitatie van niet-quotumbestanden.

Dit is de tweede post-Brexit-overeenkomst over vangstbeperkingen, de zogenaamde totaal toegestane vangsten (TAC's), die zijn aangenomen onder de voorwaarden van de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK (TCA).

"We verwelkomen deze overeenkomst over vangstbeperkingen voor 2022 en de voortdurende inzet van de EU en het VK om samen te werken op het gebied van visserijbeheer, ondanks andere gerelateerde geschillen, zoals het Jersey-conflict over visvergunningen", aldus Vera Coelho, Senior Director of advocacy van Oceana in Europa. “Deze overeenkomst zorgt voor stabiliteit voor de respectievelijke vloten in 2022. De overeengekomen ambitie, uitgedrukt in de TCA, was echter om de gedeelde vispopulaties te herstellen en ze boven een gezond niveau te houden. Dit ontbreekt in de huidige overeenkomst, aangezien bepaalde vispopulaties, zoals haring ten westen van Schotland, wijting in de Ierse Zee of kabeljauw in de Keltische Zee, ook in 2022 overbevist zullen worden.”

Achtergrond

Een Britse visserijaudit[1] die begin dit jaar door Oceana zijn vrijgegeven, blijkt dat slechts ongeveer 43% van de visbestanden die door het VK en de EU worden gedeeld, op een duurzaam niveau worden geëxploiteerd, terwijl de rest van de bestanden ofwel overbevist zijn of waarvan de exploitatiestatus onbekend is.

De eerste post-Brexit-overeenkomst tussen de EU en het VK over maatregelen voor visserijbeheer voor 2021 werd bereikt in juni 2021. Omdat de onderhandelingen lang en complex waren en om de visserijactiviteiten continuïteit te bieden, moesten beide partijen voorlopige maatregelen nemen voor de eerste helft van 2021 die later werden vervangen door de overeenkomst.

Het jaarlijkse overleg om overeenstemming te bereiken over maatregelen voor visserijbeheer voor 2022 begon op 11 november 2021 en had op 20 december moeten worden afgerond, in overeenstemming met de in de TCA vastgestelde termijn.

advertentie

NGO-aanbevelingen aan de EU (link) en het VK (link) over de vaststelling van de vangstmogelijkheden voor 2022

Oceana's UK Fisheries Audit 2021 https://europe.oceana.org/en/uk-fisheries-audit-2021  

Overeenkomst tussen EU en VK over vislimieten voor 2021: een veelbelovend teken van samenwerking, maar schiet nog tekort in de wetenschap

Oceana waarschuwt dat het VK en de EU 'het gesprek moeten voeren' als een nieuwe Brexit-deal de visbestanden moet beschermen protect

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending