Verbind je met ons

Euro-mediterrane betrekkingen

Bijeenkomst op hoog niveau schetst een nieuwe visie voor duurzame visserij en aquacultuur in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De bijeenkomst op hoog niveau over de nieuwe strategie voor de Middellandse Zee en de Zwarte Zee vond plaats onder de paraplu van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Algemene Visserijcommissie voor de Middellandse Zee van de Verenigde Naties (GFCM). Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius woonde de vergadering bij, samen met de directeur-generaal van de FAO Qu Dongyu, evenals de visserijministers van de GFCM-verdragsluitende partijen.

De deelnemers bevestigden hun politieke toezeggingen van de MedFish4Ever als Sofia-verklaringen en onderschreven de nieuwe GFCM-strategie (2021-2030) met als doel de duurzaamheid van de visserij en de aquacultuur in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee in het komende decennium te waarborgen. Commissaris Sinkevičius zei: "Met de goedkeuring van de nieuwe GFCM-strategie hebben we vandaag een nieuwe mijlpaal bereikt op de weg naar duurzaam beheerde visserij en aquacultuur in de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. We hebben een lange weg afgelegd met de nieuwe visserijgovernance die in 2017 werd gelanceerd in het kader van de MedFish4Ever- en Sofia-verklaringen. Toch zijn we nog niet aan het einde van onze reis, er moet nog veel gebeuren.”

De commissaris onderstreepte de noodzaak om onmiddellijk te beginnen met de uitvoering van de strategie en moedigde de regionale partners aan om het ambitieuze pakket maatregelen te steunen dat de Europese Unie zal voorstellen tijdens de jaarlijkse GFCM-vergadering in november, wanneer de strategie formeel zal worden aangenomen. Commissaris Sinkevičius benadrukte het belang van de bescherming van de biodiversiteit bij het creëren van veerkracht en winstgevendheid van de visserijsector. Met zijn vijf hoofddoelen zal de nieuwe GFCM-strategie voortbouwen op eerdere resultaten. Meer informatie staat in de nieuwsbericht.

advertentie

Euro-mediterrane betrekkingen

Stijgend dodental in Middellandse Zee reden tot zorg voor UNCHR en IOM

gepubliceerd

on

UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zijn diep verontrust door berichten over een tragisch schipbreuk voor de kust van Libië. Er wordt gevreesd dat dit laatste incident het leven van 130 mensen zou hebben geëist. De rubberboot, die naar verluidt is vertrokken vanuit het Al Khoms-gebied ten oosten van Tripoli, zou zijn gekapseisd door het slechte weer en de stormachtige zee. De NGO SOS Méditerranée meldde woensdagochtend dat de eerste noodoproep door de autoriteiten is ontvangen. SOS Méditerranée en commerciële schepen doorzochten het gebied op donderdag (22 april) om verschillende lichamen te ontdekken die rond de leeggelopen rubberboot dreven, maar geen overlevenden.

Dit zou het grootste verlies aan mensenlevens zijn sinds het begin van het jaar in het centrale Middellandse Zeegebied. Alleen al in 2021 zijn tot nu toe minstens 300 andere mensen verdronken of vermist in de centrale Middellandse Zee. Dit is een forse stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen zo'n 150 mensen langs dezelfde route verdronken of vermist werden. IOM en UNHCR waarschuwen dat meer migranten en vluchtelingen deze gevaarlijke oversteek kunnen maken naarmate de weers- en zeeomstandigheden verbeteren en de levensomstandigheden in Libië verslechteren.

In Libië worden migranten en vluchtelingen nog steeds onderworpen aan willekeurige detentie, mishandeling, uitbuiting en geweld, omstandigheden die hen ertoe aanzetten risicovolle reizen te maken, met name overtochten over zee die fatale gevolgen kunnen hebben. Juridische wegen naar veiligheid zijn echter beperkt en vaak vol uitdagingen. UNHCR en IOM herhalen hun oproep aan de internationale gemeenschap om dringende maatregelen te nemen om een ​​einde te maken aan het vermijdbare verlies van levens op zee. Dit omvat het opnieuw opstarten van zoek- en reddingsoperaties in de Middellandse Zee, verbeterde coördinatie met alle reddingsactoren, het beëindigen van terugkeer naar onveilige havens en het opzetten van een veilig en voorspelbaar ontschepingsmechanisme.

advertentie

Verder lezen

Steun

Zweden en de Unie voor het Middellandse Zeegebied ondertekenen een overeenkomst ter ondersteuning van regionale integratie en samenwerking in #Midditerranean 

gepubliceerd

on

thumbnail_Fathallah-Sijilmassi-SG-Zeegebied-en-Anders-Framkenberg-directeur-Regional-Unit-MENA-of-SIDA-1-1024x298Het Swedish International Development Agency (Sida) en het UfM-secretariaat hebben een € 6.5 miljoen meerjarige financiële overeenkomst ondertekend om de kernactiviteiten van het UfM te ondersteunen ten behoeve van een meer duurzame en inclusieve ontwikkeling in de regio. 

Als een duidelijk signaal ter ondersteuning van versterkte regionale samenwerking en integratie in het Middellandse Zeegebied, hebben het UfM-secretariaat en het Zweedse internationale ontwikkelingsagentschap (Sida) een € 6.5 miljoen meerjarige financieringsovereenkomst ondertekend om UfM-specifieke samenwerkingsinitiatieven en kernactiviteiten te verdiepen en uit te breiden bevordering van de regionale dialoog. Sida's steun zal gericht zijn op de landen van het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA), binnen het bredere kader van het UfM-mandaat.

"De Unie voor het Middellandse Zeegebied is een actiegerichte organisatie die is opgezet om gemeenschappelijke agenda's in de regio op te stellen en te operationaliseren. De overeenkomst met Sida is een concrete en substantiële bijdrage aan de UfM-activiteiten en algemene regionale inspanningen voor de drie strategische doelstellingen van menselijke ontwikkeling, stabiliteit en integratie. Inderdaad een voorbeeld van effectief partnerschap ", onderstreepte UfM-secretaris-generaal Fathallah Sijilmassi.

"De sociale en economische ontwikkeling van de regio wordt belemmerd door het lage niveau van economische en regionale integratie. De belangrijkste focus van onze overeenkomst met het UfM-secretariaat is het versterken van de integratie in het Middellandse Zeegebied door de regionale dialoog en samenwerkingsinitiatieven van het UfM voort te zetten en uit te breiden met sectoren van bijzondere waarde voor het delen van beste praktijken, het bevorderen van dialoogprocessen en het bevorderen van de regionale agenda ", zei Anders Frankenberg Sida's directeur van de regionale eenheid voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het Zweedse ontwikkelingsagentschap ondersteunt een aantal activiteiten in de regio en heeft met succes samengewerkt met de Unie voor het Middellandse-Zeegebied en met projectpartners over kwesties in verband met bestuur en financiering en met betrekking tot capaciteitsopbouw op het gebied van water.

Ter gelegenheid van het tweede UfM-regionale forum, gehouden in januari 23-24, 2017, gaven de ministers van Buitenlandse Zaken een krachtige politieke impuls aan de Unie voor het Middellandse-Zeegebied door een stappenplan voor actie te ondersteunen dat gericht is op versterking van de regionale samenwerking in de Middellandse Zee.

De Unie voor het Middellandse Zeegebied (UfM) is een unieke intergouvernementele Euro-mediterrane organisatie die alle 28-landen van de Europese Unie en 15-landen van de zuidelijke en oostelijke Middellandse Zee verenigt. De UfM biedt een forum om de regionale samenwerking, dialoog en de uitvoering van concrete projecten en initiatieven met een tastbare impact op onze burgers te verbeteren, met de nadruk op jongeren, om de drie strategische doelstellingen van de regio aan te pakken: stabiliteit, menselijke ontwikkeling en integratie.

Het secretariaat van de Unie voor het Middellandse Zeegebied is het platform om besluiten van de lidstaten operationeel te maken, strategische regionale projecten ten uitvoer te leggen door middel van een specifieke methodologie op basis van dynamische netwerken met meerdere partners en de uitwisseling van beste praktijken en innovatieve methodologieën: meer dan regionale 45-projecten gelabeld door de lidstaten ter waarde van meer dan € 5 miljard, voornamelijk op het gebied van duurzame en inclusieve groei, inzetbaarheid van jongeren, empowerment van vrouwen, studentenmobiliteit, geïntegreerde stedelijke ontwikkeling en klimaatactie.

Verder lezen

EU

Uitdagingen in de Middellandse Zee, zwartwerk en immigratie op EESC agenda

gepubliceerd

on

afc8fdfbb6c3998d550c009b348107a5Tijdens de plenaire vergadering van 10-11 september van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) zullen de strategische uitdagingen in het Middellandse Zeegebied worden besproken met de Maltese minister Helena Dalli. De debatten met twee vertegenwoordigers van de Italiaanse regering, staatssecretaris Teresa Bellanova en staatssecretaris Domenico Manzione, zullen zich concentreren op de zeer controversiële onderwerpen immigratie en zwartwerk in de EU. Het EESC zal ook een standpunt innemen over de sociale dialoog in de economische en monetaire unie.

Zwartwerk: voorkomen en afschrikken - Rapporteurs Palmieri en Bontea

Zwartwerk ondermijnt de idealen van legaliteit, veiligheid en solidariteit en vormt een bedreiging voor de sociale en fiscale rechtvaardigheid, de vrije marktconcurrentie en het vrije verkeer van werknemers in de EU. Het EESC is ingenomen met de oprichting van een Europees platform om EU-landen te helpen dit fenomeen te voorkomen en af ​​te schrikken, en roept de nieuwe Commissie op om de goedkeuring van een gemeenschappelijke strategie hiertoe te vergemakkelijken. Meer

advertentie

- Stemming voorafgegaan door een debat op 10 september om 14 uur met de Italiaanse staatssecretaris van Arbeid en Sociaal Beleid Teresa Bellanova

EU-immigratiebeleid - Rapporteur Iuliano

Op verzoek van het Italiaanse voorzitterschap van de EU heeft het EESC een advies opgesteld over dit veelbesproken onderwerp. De tijd voor slechts halfslachtige oplossingen is voorbij en het EESC roept op tot een echt gemeenschappelijk beleid inzake immigratie, asiel en buitengrenzen met een middellange en lange termijn. Er moet prioriteit worden gegeven aan het wegnemen van belemmeringen voor de arbeidsmarkt en discriminatie, rekening houdend met de demografische situatie en de vergrijzing in de EU-lidstaten. Het EESC moedigt een totaalaanpak van migratie en mobiliteit (TAMM) en het sluiten van evenwichtige en juridisch bindende mobiliteitspartnerschappen aan. Meer

advertentie
- Stemming voorafgegaan door een debat op 10 september om 4.45 uur met de Italiaanse staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Domenico Manzione

Sociale dialoog in de Economische en Monetaire Unie (EMU) - Rapporteur Dassis

Het Europees Parlement heeft het EESC om advies gevraagd over de structuur en organisatie van de sociale dialoog in de EMU. De sociale dialoog is en moet een inherent onderdeel blijven van het groei- en werkgelegenheidsbeleid van de EU, met name bij maatregelen om de crisis te boven te komen. Economisch bestuur en sociale integratie zijn beide integrale onderdelen van het creëren van groei en banen. De sociale dialoog kan een doorslaggevende rol spelen bij het garanderen van duurzaam economisch en sociaal herstel in alle EU-landen, het helpen scheppen van hoogwaardige banen en het slagen van economische en sociale hervormingen. Meer

Op 11 september om 9 uur zal EESC-voorzitter Malosse een debat organiseren met de Maltese minister belast met Sociale Dialoog, Consumentenzaken en Burgerlijke Vrijheden Helena Dalli over strategische uitdagingen in het Middellandse Zeegebied.

Plenaire vergadering van het EESC - 10 en 11 september 2014
Karel de Grote-gebouw (Europese Commissie), kamer S3, Brussel

Bekijk de plenaire zitting CDL Super Session.. De volledige agenda is beschikbaar CDL Super Session..

Andere adviezen worden besproken en in stemming gebracht tijdens de plenaire vergadering:

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending