Verbind je met ons

Internationaal Monetair Fonds (IMF)

IMF-medewerkers bereiken akkoord met Oekraïne voor programma van 15.6 miljard dollar

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Internationaal Monetair Fonds maakte dinsdag (21 maart) bekend dat het een akkoord op personeelsniveau had bereikt met Oekraïne om een ​​vierjarig financieringspakket van ongeveer 15.6 miljard dollar te financieren. Dit levert geld op voor Oekraïne terwijl het zich verdedigt tegen de Russische invasie.

Het bestuur van het IMF moet de overeenkomst nog ratificeren. Het houdt rekening met de weg van Oekraïne naar toetreding tot de Europese Unie na de oorlog. Volgens het fonds zou de raad van bestuur de goedkeuring binnen enkele weken bespreken.

Gavin Gray, een ambtenaar bij het IMF, verklaarde dat de overkoepelende doelstellingen van het programma waren om de economische en financiële stabiliteit te handhaven onder omstandigheden van buitengewoon grote onzekerheid, de schuldhoudbaarheid te herstellen en het herstel van Oekraïne te ondersteunen op weg naar toetreding tot de EU in naoorlogse periodes.

Het IMF-personeel informeerde de bestuursleden dinsdag over de overeenkomst, die het grootste leningpakket van Oekraïne zou zijn sinds Rusland Oekraïne op 24 februari 2022 binnenviel. Een bron die bekend is met de zaak verklaarde dat het bestuur positief stond.

Volgens de wereldwijde geldschieter zal de overeenkomst naar verwachting grootschalige financiering voor Oekraïne door internationale donoren en partners vergemakkelijken. Het gaf echter geen details. IMF-leningen ontsluiten doorgaans steun van de Wereldbank of andere kredietverstrekkers.

Berekeningen hebben in het verleden berekende de kosten van wederopbouw in honderden miljarden dollars.

Gray verklaarde dat er in de komende kwartalen een geleidelijk economisch herstel kan worden verwacht naarmate de activiteit zich herstelt van de ernstige schade aan kritieke infrastructuur. Er blijven echter tegenslagen bestaan, waaronder de mogelijkheid van verdere escalatie van het conflict.

Gray zei dat het IMF-personeel verwacht dat het reële bruto nationaal product van Oekraïne in 3 tussen -1% en +2023% zal veranderen.

advertentie

Denys Shmyhal, de Oekraïense premier, prees de overeenkomst en bedankte het IMF voor zijn steun.

In een Telegram bericht, zei hij: "In tijden van een recordbrekend begrotingstekort zal dit programma ons helpen alle cruciale uitgaven te financieren en de macro-economische stabiliteit te waarborgen en onze interactie met internationale partners te versterken."

Janet Yellen (Amerikaanse minister van Financiën) bezocht Oekraïne vorige maand en verwelkomde de overeenkomst na maandenlang lobbyen voor een nieuw IMF-financieringspakket voor Oekraïne.

Ze verklaarde dat een ambitieus en goed geconditioneerd IMF-programma cruciaal was om de hervormingsinspanningen van Oekraïne te ondersteunen. Dit omvat onder meer het versterken van goed bestuur en het aanpakken van corruptierisico's. Het biedt ook financiële ondersteuning.

De grootste aandeelhouder van het IMF is de Verenigde Staten.

Indien goedgekeurd zoals verwacht, zou de lening aan Oekraïne de grootste lening van het IMF zijn aan een land dat in actief conflict verkeert.

Vorige week, het fonds een regel gewijzigd om leningprogramma's mogelijk te maken voor landen met "uitzonderlijk hoge onzekerheid", maar noemde Oekraïne niet.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending