Verbind je met ons

Europese agenda over migratie

De EU wil meer mensen terugsturen naar Afrika, het Midden-Oosten en Azië

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De ministers van migratie van de Europese Unie kwamen op donderdag (26 januari) bijeen om visumbeperkingen, betere coördinatie binnen het blok te bespreken en hoe meer mensen zonder asielrechten in Europa naar hun thuisland kunnen terugkeren.

Alleen Gambia werd formeel gestraft drie jaar nadat de 27 lidstaten van de EU waren overeengekomen om visa te beperken tot landen die niet meewerken aan het naar huis brengen van hun mensen.

Hoewel soortgelijke stappen werden voorgesteld door de uitvoerende Europese Commissie van de EU ten aanzien van Senegal, Bangladesh en Irak, verklaarden twee EU-functionarissen dat de samenwerking met Dhaka met betrekking tot terugkerende mensen is verbeterd.

Volgens gegevens van Eurostat bedroeg het totale effectieve terugkeerpercentage van de EU in 21 echter nog steeds 2021%.

Een ambtenaar van de EU verklaarde "dit is een niveau dat de lidstaten als onaanvaardbaar laag beschouwen".

Het onderwerp immigratie is zeer politiek gevoelig in het blok. Lidstaten praten liever over meer terugkeer en vermindering van irreguliere migratie dan dat ze hun bittere vetes weer aanwakkeren over hoe ze de verantwoordelijkheid kunnen delen om voor degenen die Europa bereiken, te zorgen.

"Het opzetten van een gemeenschappelijk EU-systeem voor terugkeer is een centrale pijler voor het goed functioneren van geloofwaardige migratie- en asielprogramma's", aldus de Commissie in een document voor ministers.

advertentie

Volgens gegevens van de VN zijn in 160,000 ongeveer 2022 mensen de Middellandse Zee overgestoken om Europa te bereiken. Deze route is de belangrijkste route voor vluchtelingen die op de vlucht zijn voor armoede en oorlogen in het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië. In heel Europa werden ook bijna 8 miljoen Oekraïense vluchtelingen geregistreerd.

Twee weken voordat de 27 EU-leiders in Brussel bijeenkomen, zullen de ministers bijeenkomen om migratie te bespreken en oproepen te doen om meer mensen naar huis te sturen.

"Snelle maatregelen zijn nodig om ervoor te zorgen dat de Europese Unie effectief terugkeert naar landen die zijn ontstaan ​​met gebruikmaking van alle relevante EU-beleidsmaatregelen als hefboom", luidt een concept uit hun gezamenlijke verklaring.

Volgens de Commissie mist de EU de nodige coördinatie en middelen om ervoor te zorgen dat elke persoon zonder verblijfsrecht wordt uitgezet of wordt teruggestuurd naar zijn land van herkomst.

Daarin werd gesteld dat "onvoldoende medewerking van landen van herkomst een extra uitdaging is", en noemde ook zaken als het herkennen en uitgeven van reisdocumenten en identiteitskaarten.

De druk van immigratiechefs om sommige derde landen te bestraffen met visumbeperkingen is in het verleden echter tegen de EU-ministers van Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingszaken gestuit of hebben dit niet gedaan vanwege de tegenstrijdige agenda's van verschillende EU-landen.

De EU heeft niet genoeg stemmen gehad om Gambia te bestraffen. Mensen kunnen niet meerdere visa krijgen en moeten langer wachten op het verkrijgen van een inreisvisum.

Terwijl EU-landen als Oostenrijk en Hongarije luid protesteren tegen de overwegend islamitische, irreguliere immigratie uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten, Duitsland wil hun arbeidsmarkt openstellen voor hooggekwalificeerde werknemers van buiten het blok.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending