Verbind je met ons

Algemeen

EU-hof geeft gemengde adviezen over migrantenreddingsbootzaak

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

In gemengde begeleiding voor een zaak die de reactie van Europa op vluchtelingencrises testte, verklaarde de hoogste rechtbank van de EU maandag (1 augustus) dat ambtenaren migranten die schepen redden kunnen aanhouden, maar alleen als ze kunnen aantonen dat er een risico is voor hun gezondheid, veiligheid of het milieu .

Sea Watch, een Duitse campagnegroep, lanceerde een juridische procedure tegen de Siciliaanse havenautoriteiten nadat het twee schepen van zijn reddingsboten had aangehouden die in 2020 migranten naar Sicilië hadden gebracht.

De Italiaanse rechters die de klacht hoorden, vroegen advies aan het Europese Hof van Justitie (HvJ), dat de kern vormt van het geschil over hoe om te gaan met de tienduizenden Afrikaanse migranten die elk jaar de grens oversteken.

Sea Watch is een organisatie die patrouilleert in de Middellandse Zee voor migranten in nood. Sommige Europese staten menen dat dit migratie bevordert. Sea Watch stelt echter dat de havenautoriteiten hun gezag hebben overschreden door schepen aan te houden.

Palermo en Empedocle, beide Siciliaanse havens, voerden aan dat ze deze schepen doorzochten en vasthielden omdat ze te vol waren en niet geregistreerd waren voor reddings- en zoekoperaties.

Het in Luxemburg gevestigde EU-hof heeft een gemengde uitspraak gedaan die argumenten van beide kanten had kunnen ondersteunen.

De havenautoriteiten zijn bevoegd om onder bepaalde omstandigheden schepen aan te houden en te inspecteren. Het enkele feit dat een schip mensen vervoert die uit zee zijn gered, is echter niet voldoende bewijs.

advertentie

De rechtbank verklaarde in een verklaring dat "het aantal opvarenden, zelfs indien groter, daarom op zichzelf geen grond voor controle kan vormen".

Er werd echter gesuggereerd dat regelmatige opsporings- en reddingsoperaties met gebruikmaking van voor vracht gecertificeerde schepen, zoals de Sea Watch-schepen, voldoende zouden kunnen zijn om controles door de havenautoriteiten te rechtvaardigen.

Sea Watch verwelkomde deze uitspraak en zei dat het rechtszekerheid bood aan NGO's en "een overwinning voor maritieme redding".

Het verklaarde dat "het feit dat havenstaatcontrole kan blijven worden uitgeoefend op NGO-schepen" een positieve zaak was. Ze zijn bedoeld om de veiligheid van het schip te waarborgen, wat erg belangrijk voor ons is. Willekeurige controles moeten echter worden beëindigd.

De havenautoriteiten in Sicilië reageerden niet meteen.

De uitspraak van het Hof van Justitie schetst de huidige status van het Europese recht op dit punt. De Siciliaanse rechtbank zal beslissen of deze specifieke gevallen de acties van de havenautoriteiten rechtvaardigen.

Volgens UNHCR-gegevens hebben dit jaar 61,000 mensen de oversteek gemaakt. Langs de route kwamen naar schatting 938 mensen om het leven.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending