Verbind je met ons

Geslachtsgelijkheid

Loonkloof tussen mannen en vrouwen: het Parlement neemt nieuwe regels aan voor bindende loontransparantiemaatregelen 

DELEN:

gepubliceerd

on

Nieuwe wetgeving zal bedrijven in de EU verplichten informatie vrij te geven die het voor werknemers gemakkelijker maakt om salarissen te vergelijken en om bestaande loonverschillen tussen mannen en vrouwen aan het licht te brengen. plenaire zitting.

Volgens de regels - donderdag goedgekeurd door de plenaire vergadering van het Parlement met 427 stemmen voor, 79 tegen en 76 onthoudingen - moeten beloningsstructuren om beloningsniveaus te vergelijken gebaseerd zijn op sekseneutrale criteria en sekseneutrale functiewaarderings- en classificatiesystemen bevatten. Vacatures en functietitels moeten genderneutraal zijn en wervingsprocessen moeten op niet-discriminerende wijze worden geleid.

Als uit de loonrapportage een loonkloof tussen mannen en vrouwen van ten minste 5% blijkt, moeten werkgevers samen met hun werknemersvertegenwoordigers een gezamenlijke loonbeoordeling uitvoeren. De lidstaten zullen doeltreffende, evenredige en afschrikkende sancties, zoals boetes, moeten invoeren voor werkgevers die de regels overtreden. Een werknemer die schade heeft geleden als gevolg van een inbreuk, heeft recht op schadevergoeding. Voor het eerst zijn intersectionele discriminatie en de rechten van niet-binaire personen opgenomen in het toepassingsgebied van de nieuwe regels.

Verbied het loongeheim
De regels bepalen dat werknemers en werknemersvertegenwoordigers recht hebben op duidelijke en volledige informatie over individuele en gemiddelde beloningsniveaus, uitgesplitst naar geslacht. Het loongeheim wordt verboden; er mogen geen contractuele voorwaarden zijn die werknemers ervan weerhouden hun loon bekend te maken of informatie te zoeken over dezelfde of andere looncategorieën.

Verschuiving van de bewijslast

Bij loongerelateerde kwesties verschuift de bewijslast van de werknemer naar de werkgever. In gevallen waarin een werknemer meent dat het beginsel van gelijke beloning niet is toegepast en de zaak voor de rechter brengt, moet de nationale wetgeving de werkgever verplichten te bewijzen dat er geen sprake is van discriminatie.

Samira Rafaël (Renew Europe, NL), van de commissie Rechten van de vrouw en gendergelijkheid, zei: “Mijn prioriteit was om te zorgen voor de meest inclusieve en impactvolle loontransparantiemaatregelen voor werknemers. We hebben niet alleen eindelijk bindende maatregelen om de loonkloof tussen mannen en vrouwen aan te pakken, maar alle burgers van de EU worden ook gemachtigd, erkend en beschermd tegen loondiscriminatie. Non-binaire mensen hebben hetzelfde recht op informatie als mannen en vrouwen. Ik ben er trots op dat we met deze richtlijn voor het eerst intersectionele discriminatie in de Europese wetgeving hebben gedefinieerd en als verzwarende omstandigheden hebben opgenomen bij het bepalen van straffen.”

Kira Marie Peter-Hansen (Groenen/EFA, DK), van de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken, zei: “Deze wetgeving maakt glashelder dat we geen enkele vorm van loondiscriminatie op grond van geslacht in de EU accepteren. Historisch gezien is het werk van vrouwen ondergewaardeerd en onderbetaald, en met deze richtlijn zetten we een belangrijke stap in de richting van gelijke beloning voor werk van gelijke waarde.

Ik ben erg trots op het feit dat het Parlement erin is geslaagd om de reikwijdte te vergroten, de rol van de sociale partners te versterken en te zorgen voor sterke individuele en collectieve rechten."

advertentie

Volgende stappen

De Raad zal de overeenkomst formeel moeten goedkeuren voordat de tekst in wet wordt ondertekend en in het Publicatieblad van de EU wordt gepubliceerd. De nieuwe regels treden twintig dagen na publicatie in werking.

Achtergrond

Het beginsel van gelijke beloning is vastgelegd in Artikel 157 VWEU. In de hele Europese Unie blijft de loonkloof tussen mannen en vrouwen echter bestaan ​​en bedraagt ​​deze ongeveer 13% aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten; het is de afgelopen tien jaar slechts minimaal afgenomen.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending