Verbind je met ons

Geslachtsgelijkheid

16 dagen van activisme tegen gendergerelateerd geweld

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De VN prees de huidige inspanningen om gendergerelateerd geweld te helpen bestrijden.

De "16 dagen van activisme tegen gendergerelateerd geweld" is een jaarlijkse internationale campagne die van start ging op 25 november, de internationale dag voor de uitbanning van geweld tegen vrouwen, en loopt tot 10 december, de dag van de mensenrechten.

Het werd opgericht door activisten van het inaugurele Women's Global Leadership Institute in 1991 en wordt nog steeds elk jaar gecoördineerd door het Center for Women's Global Leadership. Het wordt gebruikt als een organisatiestrategie door individuen en organisaties over de hele wereld om op te roepen tot het voorkomen en uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Onder leiding van haar secretaris-generaal, António Guterres, heeft de VN opgeroepen tot wereldwijde acties om het bewustzijn te vergroten, belangenbehartiging te stimuleren en kennis en innovaties te delen.

Tijdens de eerste fase ondertekenden meer dan 5 miljoen mensen een wereldwijde petitie om het beëindigen van geweld tegen vrouwen tot een wereldwijde topprioriteit te maken. Tussen 2009 en 2013 leidde de campagne ook tot meer dan 5 miljoen acties in samenwerking met meer dan 900 maatschappelijke organisaties wereldwijd.

Eind 2013 hadden zowel de Europese Unie als 63 landen zich aangesloten bij het initiatief en kondigden zij specifieke maatregelen aan om geweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken en te voorkomen. 

Deze varieerden van het goedkeuren of verbeteren van wetten, het ratificeren van internationale verdragen, het lanceren van bewustmakingscampagnes, het bieden van veilige huizen of gratis hotline-diensten en gratis juridische hulp aan overlevenden.

advertentie

Een bedrijf dat het voortouw heeft genomen bij de campagne is Artel Electronics LLC (Artel), de grootste fabrikant van huishoudelijke apparaten en elektronica in Centraal-Azië, die samen met het UN Population Fund (UNFPA) een openbare informatiecampagne tegen gendergerelateerd geweld heeft gevoerd.

De campagne is in lijn met de 16 Days of Activism van de VN, die de kleur oranje gebruikt om een ​​betere toekomst te symboliseren. De groene branding van Artel kleurde dagenlang oranje in reclamemateriaal in de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent en publieke figuren legden verklaringen af ​​om het bewustzijn te vergroten.

Het bedrijf sluit zich aan bij een internationale beweging die later deze week wordt afgerond.

Sinds 1991 wordt het door individuen en organisaties gebruikt om op te roepen tot het voorkomen en uitbannen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Dit is het tweede jaar dat het bedrijf 'oranje' is geworden en de HR-directeur, Lazizbek Mamatov, nam ook deel aan een paneldiscussie over gendergelijkheid op de werkplek, georganiseerd door de FPA van de Verenigde Naties aan de Westminster International University in Tasjkent.

Yu Yu, landvertegenwoordiger van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties, vertelde deze site: “We zijn verheugd om samen te werken met een bedrijf als Artel voor zo'n belangrijke kwestie. Het publieke bereik van de particuliere sector is essentieel om ervoor te zorgen dat onze boodschap om op te staan ​​tegen huiselijk geweld in alle geledingen van de samenleving wordt gehoord. We zijn het bedrijf dankbaar voor het leiderschap in deze belangrijke kwestie in Oezbekistan. Samen kunnen we de verandering maken.”

Artel CEO Shohruh Ruzikulov zei: “Het is een voorrecht om opnieuw met de VN samen te werken bij het vergroten van het bewustzijn over de kwestie van gendergerelateerd geweld. In Oezbekistan bevindt dit gesprek zich in een relatief jong stadium. We zijn er trots op ons te verzetten tegen huiselijk geweld en ons werk op alle gebieden voort te zetten om bij te dragen aan een betere samenleving.”

Het werkelijke aantal huiselijk geweld in Oezbekistan is niet bekend. De regering geeft echter samen met diplomatieke partners en hulporganisaties prioriteit aan de kwestie. In de afgelopen jaren heeft de presidentiële regering decreten uitgevaardigd die gericht zijn op het voorkomen van huiselijk geweld, heeft de regering wetten aangenomen die gelijke rechten voor vrouwen garanderen, en is er geld beschikbaar gesteld voor voorlichtingscampagnes en rehabilitatiecentra.

Ondersteuning van deze campagne is slechts een van de initiatieven van het bedrijf om de empowerment van vrouwen te ondersteunen. Intern heeft het klokkenluidersmechanismen ingevoerd en is een interne juridische kliniek opgezet om de juridische kennis van werknemers te verbeteren. Het afgelopen jaar is het aandeel vrouwen in de 10,000 werknemers van het bedrijf met 5% gestegen tot 35%. Het wereldgemiddelde voor de maakindustrie ligt naar schatting rond de 30%.

In 2021 werd het bedrijf een volwaardige deelnemer aan de UN Global Compact (UNGC), 's werelds grootste zakengemeenschap gericht op duurzame ontwikkeling. Door dit te doen, heeft het bedrijf zich ertoe verbonden tien principes op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten en milieubescherming te promoten. 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending