Verbind je met ons

Europees parlement

Toekomst van Europa: voorstellen van burgerpanels over klimaatverandering, milieu en gezondheid

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op een forum dat op 7-9 januari in Warschau werd gehouden, stelden burgers manieren voor om de gezondheid te verbeteren, klimaatverandering te bestrijden en het milieu te beschermen. EU-aangelegenheden.

Als onderdeel van de Conferentie over de toekomst van Europa ontving Warschau op 200-7 januari 9 zo'n 2022 Europeanen, die kwamen voor de derde en laatste sessie van het Europese burgerpanel gewijd aan klimaatverandering, milieu en gezondheid. Vanwege de huidige Covid-19-situatie hebben sommige panelleden zich op afstand aangesloten.

Panelleden bespraken hun aanbevelingen op vijf gebieden:

  • Betere manieren van leven
  • Ons milieu en onze gezondheid beschermen
  • Onze economie ombuigen
  • Overproductie en overconsumptie ombuigen
  • Zorgen voor iedereen

De deelnemers stemden op 64 aanbevelingen: 51 werden goedgekeurd, terwijl 13 de vereiste steundrempel van 70% niet bereikten.

Lees de volledige lijst met goedgekeurde aanbevelingen van dit panel.

advertentie

Burgers verwelkomden de kans om beleidsactie aan te bevelen: "Dit is een overwinning voor iedereen, in praktische en morele zin", zei Celestino, een panellid uit Italië. “De burger staat hier centraal en beleeft de politiek, het moment en de complicaties die daarbij komen kijken en probeert oplossingen te vinden om dingen te verbeteren. Mensen voelen zich betrokken. De burger is onderdeel van het systeem.”

Nina, een panellid uit Duitsland, zei: “Ik denk dat het erg belangrijk is om over deze onderwerpen te praten en we hebben veel goede suggesties en aanbevelingen gedaan. Dus ik hoop echt dat EU-politici hier gevolg aan geven door naar onze mening te luisteren, naar de stemmen van de burgers te luisteren en actie te ondernemen die in het belang is van de EU-burgers.”

Ontdek   wat zijn Europese burgerpanels en wat is hun doel.

Betere manieren van leven

advertentie

Panelleden bevelen aan om EU-subsidies te geven voor biologische landbouw en ondersteuning voor verticale landbouw, waarbij gewassen in lagen op elkaar worden verbouwd. De EU moet ook minimumnormen vaststellen voor voedselkwaliteit in schoolkantines en voedselproductie moet een onderdeel worden van het openbaar onderwijs.

Een andere aanbeveling is een EU-richtlijn over stedelijke ontwikkeling om steden groener te maken. Panelleden willen ook meer steun voor fietsers en investeringen in nieuwe fietspaden.

Ons milieu en onze gezondheid beschermen

Paneldeelnemers riepen op tot een uniform etiketteringssysteem waarin de volledige ecologische voetafdruk van producten die binnen de EU zijn gekocht, wordt uitgelegd, evenals etiketten waarop het gebruik van hormonale stoffen in voedingsproducten wordt vermeld.

Ze willen ook hogere belastingen op ongezond voedsel om consumptie te ontmoedigen en een Europees scoresysteem voor gezonde voeding.

Panelleden adviseerden een drastische vermindering van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en meststoffen. Om de biodiversiteit te beschermen, willen ze de uitbreiding van beschermde gebieden en snelle en massale herbebossing. Panelleden willen ook een geleidelijke afbouw van de intensieve veehouderij.

Onze economie en consumptie ombuigen

Panelleden bevelen aan dat de EU een langer gebruik van producten aanmoedigt door hun garanties te verlengen en een maximumprijs voor reserveonderdelen vast te stellen.

De EU zou strengere milieunormen voor de fabricage moeten handhaven, die ook van toepassing moeten zijn op geïmporteerde goederen, en maatregelen moeten nemen om reclame voor milieuschadelijke producten te beperken.

Overproductie en overconsumptie ombuigen

Panelleden willen dat de EU CO2-filters verplicht stelt, vooral voor kolencentrales. Ze willen de vervuiling aanpakken door boetes op te leggen aan vervuilers en de hoeveelheid geïmporteerde goederen die niet voldoen aan de EU-normen voor ecologische voetafdruk te verminderen.

De EU moet de lidstaten ook ondersteunen bij het verbeteren van de connectiviteit of plattelandsgebieden, en tegelijkertijd betaalbaar openbaar vervoer stimuleren en de aankoop van elektrische voertuigen en investeringen in de ontwikkeling van andere niet-vervuilende technologieën bevorderen.

Zorgen voor iedereen

Panelleden stellen een wijziging van de EU-verdragen voor die een rechtsgrondslag zouden introduceren voor meer EU-actie op het gebied van gezondheid. Gezondheidsbehandelingen in de hele EU moeten van gelijke kwaliteit zijn en tegen redelijke kosten. Burgers suggereren dat een nieuw Europees inkoopbureau zou kunnen onderhandelen over betere prijzen voor medicijnen voor alle lidstaten.

Sanitaire producten voor vrouwen moeten niet langer als luxegoederen worden beschouwd en extra worden belast. Om een ​​beter begrip van gezondheid te bevorderen, moeten EU-landen geestelijke gezondheid en seksuele voorlichting opnemen in hun schoolcurricula.

Wat is het volgende

Vertegenwoordigers van het panel zullen de aanbevelingen presenteren en bespreken tijdens de volgende plenaire vergadering van de conferentie op 21-22 januari 2022 in Straatsburg. De plenaire vergadering omvat vertegenwoordigers van de EU-instellingen, nationale parlementen, het maatschappelijk middenveld en burgers.

Het uiteindelijke resultaat van de conferentie zal in een verslag worden gepresenteerd aan de voorzitters van het Parlement, de Raad en de Europese Commissie, die hebben toegezegd gevolg te zullen geven aan deze aanbevelingen.

Ook de overige Europese burgerpanels zullen hun aanbevelingen in de nabije toekomst overnemen.

Deel uw ideeën voor de toekomst van Europa op de Conferentieplatform.

MEER WETEN? 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending