Verbind je met ons

Europees parlement

Het Parlement roept op tot meer sancties tegen het Iraanse regime

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Donderdag (19 januari) werd een resolutie aangenomen waarin staat dat de EU haar standpunt ten opzichte van Iran verder moet aanpassen vanwege de minachting van de menselijke waardigheid door het Iraanse regime, de democratische aspiraties en de steun aan Rusland.

EP-leden roepen de EU op haar sancties te verzwaren tot alle personen en entiteiten die verantwoordelijk zijn voor mensenrechtenschendingen, en hun families, waaronder president Ali Khamenei en president Ebrahim Raisi, evenals procureur-generaal Mohammad Jafar Montazeri, opperste leider Ali Khamenei, en alle stichtingen ('bonyads) die verbonden zijn met de Islamitische Revolutionaire Garde.

Ze roepen de Raad en de lidstaten op om de IRGC, haar ondergeschikte strijdkrachten, evenals de paramilitaire Basij-militie en de Quds-strijdmacht op de EU-terroristenlijst te plaatsen. Elk land waar de IRGC militaire, economische of informatieve operaties uitvoert, moet onmiddellijk alle banden ermee verbreken.

De moord op demonstranten moet worden onderzocht

De doodvonnissen en executies in Iran van vreedzame demonstranten worden door het parlement veroordeeld. Het roept op tot beëindiging van het harde optreden van de Iraanse autoriteiten tegen zijn burgers. EP-leden roepen de autoriteiten van de Islamitische Republiek op om alle veroordeelde demonstranten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ze veroordelen ook het gebruik van strafrechtelijke procedures en doodstraffen door het regime om afwijkende meningen te onderdrukken en diegenen te straffen die hun grondrechten uitoefenen. Ze eisen dat de daders van de dood van honderden demonstranten ter verantwoording worden geroepen.

Militaire hulp aan Rusland en repressie van de diaspora

"De resolutie dringt aan op uitbreiding van de beperkende maatregelen tegen Iran, aangezien het doorgaat met het leveren van onbemande luchtvaartuigen en plannen voor grond-grondraketten aan Rusland.

advertentie

Ten slotte maken de leden van het Europees Parlement zich grote zorgen over de transnationale structurele onderdrukking door de autoriteiten van de Islamitische Republiek, waaronder moordaanslagen en spionage tegen de Iraanse diaspora in de EU. Ze vragen de EU en haar lidstaten om strengere maatregelen te nemen om degenen die door dergelijke repressie worden getroffen, te beschermen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending