Verbind je met ons

Europees parlement

De zorgen over de impact op de EU van het Hongaarse voorzitterschap nemen toe

DELEN:

gepubliceerd

on


Hongarije heeft het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie overgenomen in een van de moeilijkste periodes van de afgelopen tijd voor de EU en de rest van de wereld. Op 1 juli nam het de leiding van de EU voor de komende zes maanden over. België was sinds januari voorzitter. Maar het feit dat het Hongarije is, dat de afgelopen jaren vaak op gespannen voet stond met de EU, heeft tot controverse geleid.

Links in het Europees Parlement heeft naar eigen zeggen “diepe bezorgdheid en regelrechte veroordeling” geuit over de mogelijke implicaties van het Hongaarse voorzitterschap voor de EU “en haar fundamentele waarden.”

Hongarije zal, als houder van het roulerende voorzitterschap, verantwoordelijk zijn voor het loodsen van de EU en de internationale gemeenschap door een turbulente periode, waaronder de verkiezingen van deze week in Groot-Brittannië, de tweede stemronde in Frankrijk op zondag en de komende verkiezingen in de VS.

In een toneelstuk over de beroemde uitspraak van Donald Trump, de Hongaarse slogan voor het voorzitterschap van de Raad, "Maak Europa weer groot".

Maar Manon Aubry, medeleider van De Linkse Fractie, is pessimistisch over de vooruitzichten en zegt: “Het voorzitterschap van Hongarije van de Raad van de Europese Unie is op zichzelf een belediging voor de waarden die de Europese Unie zogenaamd promoot, en de waarden van solidariteit.” , humanisme en democratie waar Links voor staat.”

Aubry voegde eraan toe: "Gedurende de zes komende maanden in dit Parlement zullen we voorop blijven lopen in de strijd tegen extreemrechts". 

De Linkse Groep, zo zei ze, “veroordeelt ondubbelzinnig” de staat van dienst van de Hongaarse regering onder Orbán, “die systematisch de democratische normen heeft uitgehold, onafhankelijke media tot zwijgen heeft gebracht, de rechterlijke onafhankelijkheid heeft ondermijnd en tegelijkertijd de fundamentele rechten van vrouwen, mensen in beweging heeft geschonden. en leden van de LGBTQIA+-gemeenschap.”

advertentie

Ze voegde eraan toe: “Deze acties staan ​​in schril contrast met de kernwaarden van de EU: democratie, mensenrechten en de rechtsstaat.

Martin Schirdewan, ook van The Left Group, is het daarmee eens en stelt dat “Viktor Orbán veertien jaar lang de leiding heeft gehad in Hongarije en het land sindsdien in een autocratie heeft veranderd. 

“Er hebben antidemocratische constitutionele veranderingen plaatsgevonden, de mediawet is beperkt, het rechtssysteem is veranderd en minderheden en vluchtelingen worden als tweederangsburgers beschouwd. Links en het EU-Parlement hebben er terecht bij de Commissie op aangedrongen om de betalingen aan Hongarije stop te zetten, omdat Orbán heeft de rechtsstaat geschonden”.

“Hongarije zal proberen de EU-instellingen te manipuleren. Het zou mooi geweest zijn als de EU-regeringen dit van tevoren hadden onderkend en het voorzitterschap van de Raad meteen aan Polen hadden overgedragen.” 

Een andere zorg wordt geuit door Zselyke Csaky, een senior research fellow bij het Centre for European Reform, een toonaangevende denktank in Brussel.

Csaky zei: “Het Hongaarse voorzitterschap zal een beperkte impact hebben op het EU-beleid – maar de schade aan de reputatie van de Unie kan aanzienlijk zijn. 

“Het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU wordt vaak omschreven als 'verantwoordelijkheid zonder macht'. Welke lidstaat ook aan het roer staat, bepaalt de wetgevingsagenda van de EU en vertegenwoordigt de Raad in onderhandelingen met de andere wetgevende instellingen van de EU. 

“Het presidentschap beschikt echter niet over harde bevoegdheden, en gezien de ingewikkelde en consensuele aard van de EU-besluitvorming worden de prioriteiten van de EU vaak afgezwakt of ondermijnd door crises en onverwachte ontwikkelingen.

“Het komende Hongaarse presidentschap is zorgwekkend.”

Csaky voegde eraan toe: “Het jarenlange, consistente beleid van premier Viktor Orbán om de eenheid van de EU inzake Oekraïne en andere kwesties te ondermijnen, bracht velen ertoe zich af te vragen of Hongarije deze rol op zich zou moeten nemen. 

“De Hongaren zullen het presidentschap bekleden onmiddellijk na de EU-verkiezingen en wanneer er nog over sleutelposities in de Commissie wordt onderhandeld. Dit, en de technische aard van de verantwoordelijkheden van het voorzitterschap, inclusief het plannen en voorzitten van vergaderingen, zullen de grote schade op beleidsniveau beperken. De grootste risico’s zullen het dagelijks functioneren en de reputatie van de EU betreffen.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending