Verbind je met ons

Europese Commissie

EP-leden bevestigen de Bulgaarse Iliana Ivanova als nieuwe commissaris

DELEN:

gepubliceerd

on

Iliana Ivanova neemt de functie van EU-commissaris over van Maria Gabriël, die op grond van een nieuw regeerakkoord aftrad om plaatsvervangend premier van Bulgarije te worden. De nieuwe commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd heeft een kort maar interessant mandaat voor zich.

Ivanova komt uit de gelederen van de centrumrechtse GERB-partij, de partij van de voormalige Bulgaarse premier Boyko Borissov. Van 2009 tot 2012 was Ivanova lid van het Europees Parlement. Gedurende die periode was zij vicevoorzitter van de Commissie begrotingscontrole en vicevoorzitter van de Bijzondere Commissie economische, financiële en sociale crisis. Ivanova beëindigde haar ambtstermijn als lid van het Europees Parlement en is sinds 2013 lid van de Europese Rekenkamer.

Voor haar rol als nieuwe commissaris voor Innovatie, Onderzoek en Onderwijs kreeg ze te maken met Daniel Lorer, een Bulgaars parlementslid dat door de regering van premier Nikolaj Denkov naar voren was geschoven. Voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, stelde het Europees Parlement en de Raad voor om Ivanova te benoemen.

De taak van commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd is tweeledig. Het is verantwoordelijk voor alle onderwijs- en jongerenuitwisselingsprogramma's van de EU, zoals het bekende ERASMUS-programma, maar heeft ook betrekking op innovatie, technologie en ontwikkeling.

Belangrijkste conclusies uit de hoorzitting van Ivanova:

  • EU-onderzoeksfonds – Ivanova benadrukte het belang van meer internationale onderzoekssamenwerking en toegang tot het EU-onderzoeksfonds, wat zich zou kunnen vertalen in meer geld voor technologieondernemers.
  • Ondersteuning van de toegang van het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland tot Horizon Europa – een programma om internationale onderzoekssamenwerking te bevorderen en middelen tussen de EU en andere Europese landen te bundelen. Hoewel dit benadrukt is als een van de belangrijkste doelstellingen van Ivanova, zou het doel op zichzelf moeilijk te bereiken zijn in zo'n korte tijd, omdat het hier meer om intergouvernementele onderhandelingen gaat dan om de vrije wil van de commissaris.
  • Ter afsluiting van haar hoorzitting werd het beschikbaar en toch efficiënt houden van de financiën benadrukt als een van de belangrijkste bezittingen van Ivanova.

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending