Verbind je met ons

Europees parlement

EU-landen verzwakken natuurwet in jacht op deal

DELEN:

gepubliceerd

on

European Union countries want to water down parts of the bloc’s flagship nature law by adding loopholes to dodge certain targets, as they attempt to find a deal on the contested proposal, a draft document showed.

The EU’s proposed law would set binding targets for countries to restore damaged natural environments. The aim is to turn around the ailing health of Europe’s natural habitats – 81% of which are classed as in poor health – but it has geconfronteerd met tegenslag van sommige EU-wetgevers en regeringsleiders, waaronder in Frankrijk, België en Ierland.

Een ontwerp-onderhandelingsdocument, ingezien door Reuters, toonde aan dat landen van plan zijn om voorgestelde doelen te verzwakken om drooggelegde veengebieden die in de landbouw worden gebruikt nieuw leven in te blazen, en een maas in de wet te plaatsen zodat landen deze doelen in bepaalde omstandigheden kunnen vermijden.

“The extent of the rewetting of peatland under agricultural use may be reduced to less than required … if such rewetting is likely to have significant negative impacts on infrastructure, buildings, climate adaptation or other public interests,” the document said.

De Europese Commissie stelde oorspronkelijk voor dat landen maatregelen zouden moeten nemen om de natuur te herstellen op 30% van de landbouwveengebieden in 2030, oplopend tot 50% in 2040 en 70% in 2050. Landen willen dat dat wordt afgezwakt tot 40% in 2040 en 50% in 2050, het document toonde.

Veengebieden zijn door water overspoelde ecosystemen zoals moerassen, die kunnen bijdragen aan de bestrijding van klimaatverandering vanwege hun vermogen om CO2 op te slaan en de klimaateffecten zoals overstromingen te verminderen.

Maar veranderingen in deze habitats zijn politiek beladen in landen als Ierland, waar veengebieden een vijfde van het land uitmaken en worden uitgedroogd voor brandstof en bebouwd.

advertentie

EU-diplomaten zeiden dat Ierland had geprobeerd de veengebieden te verzwakken.

Een woordvoerder van de Ierse regering zei dat het land al nationale doelen had om veengebieden nieuw leven in te blazen.

“Ireland supports the ambition of the Nature Restoration Law and is working with colleagues across Europe to ensure appropriate flexibilities that enable implementation,” the spokesperson said.

De EU-landen en het Europees Parlement moeten beide de natuurwet goedkeuren. Ook het voorstel sloeg aan verzet in het parlement, waar de grootste wetgevende groep heeft opgeroepen om het af te wijzen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending