Verbind je met ons

Europees parlement

De Daphne Caruana Galizia-prijs voor journalistiek – Oproep voor het indienen van inzendingen 

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 3 mei, de Werelddag van de Persvrijheid, lanceerde het Europees Parlement officieel de oproep tot het indienen van inzendingen voor de Daphne Caruana Galizia-prijs voor journalistiek.

De prijs beloont jaarlijks uitmuntende journalistiek die de kernprincipes en waarden van de Europese Unie, zoals menselijke waardigheid, vrijheid, democratie, gelijkheid, de rechtsstaat en mensenrechten, promoot of verdedigt.

Voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, zei: “De realiteit is dat journalisten die ongemakkelijke waarheden onderzoeken, het doelwit zijn omdat ze hun werk doen. Hoewel er alles aan is gedaan om Daphne het zwijgen op te leggen, zal ze nooit worden vergeten. Elk jaar eert de Prijs die Daphne's naam draagt ​​haar nagedachtenis. Het is een krachtige herinnering aan de inzet van het Europees Parlement om de persvrijheid en de veiligheid van journalisten te waarborgen”.

De prijs staat open voor professionele journalisten en teams van professionele journalisten van elke nationaliteit om diepgaande stukken in te dienen die zijn gepubliceerd of uitgezonden door media in een van de 27 lidstaten van de Europese Unie. Het doel is om het belang van professionele journalistiek bij het waarborgen van vrijheid en gelijkheid te ondersteunen en te benadrukken.

Een onafhankelijke jury bestaande uit vertegenwoordigers van de pers en het maatschappelijk middenveld uit de 27 Europese lidstaten en vertegenwoordigers van de belangrijkste Europese Verenigingen voor Journalistiek zal de winnende inzending kiezen. De prijsuitreiking vindt elk jaar plaats rond 16 oktober, de datum waarop Daphne Caruana Galizia werd vermoord.

De prijs en het prijzengeld van € 20 tonen de sterke steun van het Europees Parlement aan onderzoeksjournalistiek en het belang van vrije pers. De afgelopen jaren heeft het Parlement gewaarschuwd voor pogingen zowel in de EU als daarbuiten om het mediapluralisme te ondermijnen.

EP-leden hebben de aanvallen op journalisten, met name van politici, aan de kaak gesteld. en riep de Commissie op om wetgeving in te dienen tegen onrechtmatige rechtszaken. Vorig jaar is een voorstel ingediend om kwaadwillige rechtszaken tegen journalisten en activisten aan te pakken en dit wordt momenteel door de medewetgevers behandeld.

advertentie

Journalisten kunnen hun artikel(en) insturen hier online uiterlijk op 31 juli 2023, 12 uur (CET).

Wie was Daphne Caruana Galizia?

Daphne Caruana Galizia was een Maltese journalist, blogger en anticorruptieactiviste die uitgebreid verslag deed van corruptie, witwassen van geld, georganiseerde misdaad, verkoop van staatsburgerschap en de banden van de Maltese regering met de Panama Papers. Na pesterijen en bedreigingen werd ze op 16 oktober 2017 vermoord bij een autobom. De verontwaardiging over de afhandeling van haar moordonderzoek door de autoriteiten leidde uiteindelijk tot het aftreden van premier Joseph Muscat. Kritiek op tekortkomingen in het onderzoek, in december 2019 riepen Europarlementariërs de Europese Commissie op om actie te ondernemen.

In oktober 2022, vijf jaar na haar moord, Het Parlement erkent de vooruitgang in de gerechtelijke procedures en de hervormingen die in Malta zijn doorgevoerd. De EP-leden betreurden echter dat de onderzoeken tot slechts drie veroordelingen hebben geleid en drongen erop aan dat alle betrokkenen, op elk niveau, voor de rechter moeten worden gebracht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending