Verbind je met ons

Europees parlement

New York en Washington, DC: EP-leden woonden UN CSW bij en bespraken vrouwenrechten 

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 6 en 9 maart woonde een delegatie van de Commissie Rechten van de Vrouw en Gendergelijkheid de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw bij en hield bijeenkomsten in Washington, DC over vrouwenrechten.

Onder leiding van voorzitter Robert Biedroń woonde de delegatie de 67e zitting van de VN-Commissie voor de Status van de Vrouw (CSW) bij en hield zij bilaterale ontmoetingen met vertegenwoordigers van de VN, de EU, de lidstaten en het maatschappelijk middenveld op 6 en 8 maart 2023 in New York.

De CSW67 richt zich dit jaar op innovatie, technologische verandering en op onderwijs in het digitale tijdperk voor het bereiken van gendergelijkheid en de empowerment van alle vrouwen en meisjes. De delegatie reisde vervolgens naar Washington, DC, waar EP-leden op 9 maart 2023 ontmoetingen hielden met vertegenwoordigers van de Amerikaanse regering, het Amerikaanse Congres en het maatschappelijk middenveld over vrouwenrechten.

Onderwerpen die tijdens alle bijeenkomsten van de delegatie in de VS aan de orde kwamen, waren:

  • Het prioritaire thema van de CSW67: deelname van vrouwen aan de digitale economie, ontwikkeling van kunstmatige intelligentie op een genderneutrale manier, bestrijding van cybergeweld, en onderwijs en empowerment van vrouwen en meisjes in de STEM-sector, en;
  • hoe het wereldwijde verzet tegen vrouwenrechten, toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, inclusief veilige en legale abortus, seksueel geweld in conflicten en het gebruik van verkrachting als oorlogswapen, de strijd tegen gendergerelateerd geweld, inclusief cybergeweld, en seksuele en relationele vorming voor jongens, en bilaterale en multilaterale samenwerking van de EU ter bevordering van gendergelijkheid en vrouwenrechten.

Robert Biedro (S&D, Polen), zei: “De prioriteiten en zorgen van de EU en de VN zijn dezelfde op het gebied van gendergelijkheid en vrouwenrechten. In het licht van het huidige verzet tegen gendergelijkheid in de EU en wereldwijd, zijn onze gemeenschappelijke acties en gezamenlijke krachten meer dan ooit nodig. We moeten de rechten van vrouwen op internationaal niveau standaardiseren. De EU wil het goede voorbeeld geven door deze terugslag aan de kaak te stellen, door vrouwen en meisjes in al hun diversiteit mondiger te maken en gendergelijkheid te bereiken in de digitale transformatie.

We moeten een inclusieve digitale economie opbouwen en gendergerelateerd cybergeweld bestrijden. Alles wat offline illegaal is, moet online illegaal zijn. Tijdens onze bijeenkomsten in New York hebben we de onderhandelingen over de conclusies van de CSW67 besproken en we hopen dat deze sterk zullen zijn, de reeds geboekte vooruitgang op het gebied van vrouwenrechten niet zullen afzwakken en een ontwikkelings- en een mensenrechtenbenadering zullen combineren.

Tijdens onze bijeenkomsten in Washington DC hebben we ons standpunt uitgesproken dat seksuele en reproductieve gezondheid en rechten fundamentele mensenrechten zijn die beschermd moeten worden, en we hebben onze vaste solidariteit met en steun voor vrouwen en meisjes in de VS uitgesproken.”

advertentie

U kunt de delegatie controleren hier het volledige programma.

Leden die deelnamen aan de delegatie waren:

Robert Biedro (S&D, Polen), hoofd van de delegatie

Frances Fitzgerald (EVP, Ierland)

Sirpa Pietikäinen (EVP, Finland)

Evelyn Regner (S&D, Oostenrijk)

Helene Fritzon (S&D, Zweden)

Maria Soraya Rodríguez Ramos (Verlengen, Spanje)

Monika Vana (Groenen/ALE, Oostenrijk)

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending