Verbind je met ons

Europees parlement

Het Europees Parlement keurt door de EVP geleide gegevenswet goed

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Het Europees Parlement heeft zijn standpunt goedgekeurd over nieuwe regels over de toegang tot en het gebruik van gegevens die zijn verzameld door aangesloten machines, moderne huishoudelijke apparaten of industriële robots.

De zogenaamde "Data Act", fundamenteel vormgegeven door EVP-fractielid en hoofdonderhandelaar van het Parlement, Pilar Del Castillo, zal de broodnodige rechtszekerheid bieden over wie de eigenaar is van gegevens die momenteel grotendeels ongebruikt zijn. De nieuwe regels hebben betrekking op aangesloten machines en apparaten die enorme hoeveelheden gegevens verzamelen, of het nu gaat om mobiele telefoons, industriële robots of zelfs wasmachines. Tot nu toe ontbrak het aan geharmoniseerde regels voor de toegang tot en het gebruik van deze gegevens. De EU-gegevenswet heeft tot doel deze juridische leemte te dichten.

"De Data Act is een kans om bestaande bedrijfsmodellen en -processen te optimaliseren, de ontwikkeling van nieuwe te stimuleren, nieuwe waarde, structuren en partnernetwerken te creëren. Met andere woorden, een enorme kans voor concurrentievermogen en innovatie. Het zal de manier veranderen waarop we met elkaar omgaan en gebruik gegevens", zei Del Castillo.

"Voor de EVP-Fractie is ons basisprincipe: de gebruiker moet toegang hebben tot gegevens die worden geproduceerd door verbonden producten en deze kunnen delen. Tegelijkertijd is het essentieel dat aansprakelijkheids- en transparantiebepalingen ervoor zorgen dat intellectuele eigendomsrechten en handelsgeheimen worden gerespecteerd. Deze wet zal baanbrekend zijn en een nieuw data-agile ecosysteem creëren dat gemakkelijke toegang tot een bijna oneindige hoeveelheid hoogwaardige gegevens mogelijk maakt", voegde Del Castillo eraan toe.

Na de stemming van vandaag zullen de lidstaten naar verwachting op 28 maart overeenstemming bereiken over hun standpunt. Een eerste "trialoog" voor onderhandelingen tussen het Parlement en de lidstaten om de Data Act af te ronden is gepland voor 29 maart.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending