Verbind je met ons

Europees parlement

Mensenrechtenschendingen in Rusland, Equatoriaal-Guinea en Eswatini 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft drie resoluties aangenomen over de eerbiediging van de mensenrechten in Rusland, Equatoriaal-Guinea en Eswatini.

De recente verslechtering van de onmenselijke omstandigheden in gevangenschap van Alexey Navalny

EP-leden roepen op tot de vrijlating van Alexey Navalny, winnaar van de Sacharovprijs 2021, en alle andere dappere politieke gevangenen in Rusland die strijden voor de Russische democratie.

Tot hun vrijlating moeten de detentievoorwaarden van politieke gevangenen zoals Navalny, die het slachtoffer is geweest van mishandeling en marteling en een nieuwe gevangenisstraf van maximaal 25 jaar riskeert, voldoen aan de internationale verplichtingen van Rusland. Navalny heeft met name toegang nodig tot de artsen van zijn keuze en zijn advocaten, en communicatie met zijn familie.

EP-leden benadrukken dat de EU en de democratische gemeenschap een duidelijke strategie nodig hebben om overwinningen voor zowel Oekraïne als voor de democratie in Rusland te ondersteunen, wat ook een overwinning voor Navalny zou zijn. Ze dringen er bij de EU-lidstaten op aan om Russische mensenrechtenverdedigers, prodemocratische activisten en onafhankelijke journalisten in en buiten Rusland bij te staan.

Het Parlement zegt dat Poetin moet worden berecht voor misdaden tegen zijn eigen bevolking en dringt er bij de EU-Raad op aan beperkende maatregelen te nemen tegen degenen die verantwoordelijk zijn voor willekeurige vervolging en marteling van anti-oorlogsdemonstranten.

De resolutie werd aangenomen met 497 stemmen voor, 17 tegen en 33 onthoudingen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier.

advertentie

Equatoriaal-Guinea: geweld tegen activisten van de oppositie, met name Julio Obama Mefuman

Het parlement houdt het Equatoguinean dictatoriale regime verantwoordelijk voor de dood van Julio Obama, een prominente dissident en een Spaans en Equatoguinean burger. EP-leden roepen op tot de vrijlating van drie andere leden van de oppositiebeweging MLGE3R. Ze dringen er bij Equatoriaal-Guinea op aan om volledig samen te werken met de Spaanse gerechtelijke autoriteiten en veroordelen krachtig de systematische politieke vervolging en de barbaarse onderdrukking van politieke tegenstanders en mensenrechtenverdedigers door het dictatoriale regime.

Het Parlement dringt er bij de EU-lidstaten op aan om het einde van alle politieke vervolging te eisen, evenals een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Obama Mefuman en de bredere situatie van politieke gevangenen. Europarlementsleden willen dat de EU regimeleden sancties oplegt die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.

Achtergrond

In 2019 werden Julio Obama Mefuman en andere oppositieleden ontvoerd in Zuid-Soedan en naar Equatoriaal-Guinea gevlogen, waar ze werden veroordeeld op beschuldiging van terrorisme, consulaire bijstand werd geweigerd en naar verluidt werden gemarteld. Obama Mefuman stierf in januari 2023 in de gevangenis.

De resolutie werd aangenomen met 518 stemmen voor, 6 tegen en 19 onthoudingen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier. (19.01.2023)

Eswatini: de situatie van mensenrechtenverdedigers en de moord op Thulani Maseko

Het Parlement veroordeelt krachtig de moord op mensenrechten- en vakbondsadvocaat Thulani Maseko. EP-leden roepen op tot een onderzoek naar de intimidatie, het geweld en de druk tegen andere pro-democratische en mensenrechtenactivisten, evenals de vermeende rekrutering van huurlingen om de veiligheidstroepen van het land te helpen de oppositie te onderdrukken.

EP-leden roepen op tot de onmiddellijke vrijlating van alle politieke gevangenen, wier opsluiting zij beschouwen als een duidelijke overtreding van de Overeenkomst van Cotonou. Ze dringen er bij de autoriteiten op aan om onverwijld een alomvattende dialoog met de tegenstanders aan te gaan, met als doel nationale verzoening en duurzame vrede, onder bemiddeling van de Ontwikkelingsgemeenschap van Zuidelijk Afrika (SEDC). Ten slotte roept de resolutie de EU op om steunprogramma's voor Eswatini te herzien of op te schorten, als de middelen dreigen te worden gebruikt voor activiteiten die de mensenrechten schenden.

Achtergrond

In Eswatini, de laatste absolute monarchie in Afrika, werd Thulani Maseko in zijn huis vermoord enkele uren nadat koning Mswati III eerder dit jaar leden van de pro-democratische beweging van het land had bedreigd.

De resolutie werd bij handopsteking aangenomen. Voor meer details zal de volledige tekst beschikbaar zijn hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending