Verbind je met ons

Europees parlement

Het enorme potentieel van ultraduurzame geavanceerde hernieuwbare waterstof

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl de aanhoudende oorlog in Oekraïne ervoor zorgt dat de wereldwijde energieprijzen omhoogschieten, worden we deze winter geconfronteerd met de "dubbele klap" van tekorten en stroomuitval, waardoor onze toch al gestresste economieën en ons dagelijks leven nog meer onder druk komen te staan.

Nu Europa zichzelf begint af te bouwen van zijn langdurige afhankelijkheid van Russische energie, zou het logisch zijn om aan te nemen dat wetgevers in Brussel dringend alle haalbare alternatieve energieopties zouden beoordelen en de lidstaten zouden machtigen om onmiddellijke tekorten aan te vullen en strategieën te ontwikkelen voor energiezekerheid op langere termijn .

In het licht van de dringende noodzaak om de energievoorziening van Europa veilig te stellen, de vereisten van de Green Deal en onze overgang naar schonere en hernieuwbare brandstoffen, is het teleurstellend om te zien dat enkele levensvatbare kansen worden gemist en, erger nog, bepaalde specifieke nationale belangen die de ambitieuze emissiedoelstellingen ondermijnen die ze zelf hebben ingesteld.

Dit geldt met name voor een sleutelstuk in de puzzel van de Europese energietransitie naar een groene economie: waterstof.

Waterstof als energiedrager is een uitstekende vervanger voor fossiele brandstoffen die worden gebruikt voor transport, bij de productie van ammoniak en voor andere industriële toepassingen. Dit gas, dat zelf kan worden geproduceerd met behulp van hernieuwbare energie, levert hoogwaardige warmte, waardoor het in een reeks energiebehoeften kan voorzien die moeilijk met elektriciteit alleen te verhelpen zijn. Bovendien is het de enige hernieuwbare energie die efficiënt kan worden opgeslagen en die geen last heeft van de inherente zwakheden van wind- en zonne-energie (intervallen, inefficiënt transport en moeilijkheid van opslag).

Een vrij en eerlijk debat over de rol van waterstof in de energiemix van de EU is bijzonder passend in het licht van twee gedelegeerde handelingen die deze zomer door de Europese Commissie zijn gepubliceerd. Deze wetten zijn bedoeld om de EU-regels die van toepassing zijn op hernieuwbare waterstof onder de richtlijn hernieuwbare energie van 2018 te verduidelijken.

De herziening van de richtlijn hernieuwbare energie bevindt zich momenteel in een "triloog" tussen de drie belangrijkste EU-instellingen. Vorige maand nog stemde het Europees Parlement voor een doelstelling van 45% voor hernieuwbare energie in de energiemix van de EU tegen 2030, meer dan het dubbele van het huidige percentage van 22%. Dit maakt de weg vrij voor onderhandelingen met de 27 lidstaten om voor het einde van het jaar een tekst af te ronden. De richtlijn maakt deel uit van de vorig jaar gepresenteerde EU-plannen om de uitstoot van broeikasgassen vóór het einde van het decennium met 55% te verminderen.

advertentie

Los daarvan heeft de Commissie haar REPowerEU-plan ingediend, dat in wezen de hoop van de EU weergeeft om de groene transitie eerder te realiseren.

Dit is allemaal goed; het creëert zelfs uiterst ambitieuze doelstellingen voor hernieuwbare waterstof. Dus waarom hebben de EU-instellingen prioriteit gegeven aan waterstof uit wind- en zonne-energie (ook wel hernieuwbare brandstoffen van niet-biologische oorsprong of RFNBO’s genoemd) boven andere bronnen van waterstof – ondanks de vele andere duurzamere en enorm schaalbare methoden die momenteel beschikbaar zijn om geavanceerde hernieuwbare waterstof te maken? Een dergelijke bekrompen visie is eerlijk gezegd onbegrijpelijk in het licht van de bewijzen ten gunste van hernieuwbare waterstof.

Dit geldt in het bijzonder voor hernieuwbare waterstof gemaakt van biomethaan. Niet alleen voldoet op biomethaan gebaseerde hernieuwbare waterstof aan alle eisen als het gaat om het gebruik ervan in de moderne energiemarkt, maar de milieuprestaties zijn ook onberispelijk. Wanneer het wordt gemaakt van de meest duurzame grondstoffen zoals afvalstro en volgens de strengste "netto-nul" broeikasgasdoelstellingen, zoals een klein aantal bedrijven over de hele wereld momenteel doet, biedt het de mogelijkheid om:

  • Lever een duurzaamheidsprofiel dat minstens zo goed en potentieel beter is dan dat van RFNBO's;
  • grote hoeveelheden duurzame emissievrije waterstof produceren die zal helpen om de algemene doelstellingen van de EU voor waterstof te halen; en
  • ervoor te zorgen dat de Repower EU-doelstelling om 35 bcm biomethaan te produceren op de meest duurzame en koolstofefficiënte manier wordt uitgevoerd.

Helaas is geavanceerde hernieuwbare waterstof weggelaten uit het energiepakket dat onlangs door de EP-leden is goedgekeurd. Een overzicht? Of een opzettelijke, politieke, belangrijke omissie die moet worden heroverwogen?

Het Europees Parlement zou er goed aan doen het "enorme" potentieel van geavanceerde hernieuwbare waterstof afkomstig van duurzame afvalgrondstoffen te begrijpen en te erkennen.

Twee factoren lijken deze aversie tegen geavanceerde hernieuwbare waterstof te stimuleren. Ten eerste hebben de enorme investeringen en subsidies die RFNBO's ondersteunen, geleid tot een intense druk om de beleidsvorming te verstoren om winnaars op de markt te kiezen. De EU loopt het risico een dure sector te beschermen die de gewenste doelstellingen van het blok niet zal halen. Dit verhindert een open markt voor de snel veranderende nieuwe geavanceerde hernieuwbare technologieën.

Ten tweede hebben velen in Brussel een afkeer van op gewassen en hout gebaseerde methoden om biomethaan te produceren, wat volgens hen de ontbossing stimuleert, en in plaats daarvan stellen ze voor dat landbouwgrond wordt gebruikt voor voedsel in plaats van brandstofproductie.

Maar er zijn zeer duurzame opties beschikbaar om grote hoeveelheden biomethaan te maken uit ultraduurzame grondstoffen, zoals afvalstro. In het recente "Gas for Climate"-rapport voor Guidehouse concluderen drie experts, Sacha Alberici, Wouter Grimme en Gemma Toop dat "biomethaan een belangrijke rol kan spelen bij het behalen van de broeikasgasreductiedoelstelling van de Europese Unie (EU) 2030 en het bereiken van uitstoot tegen 2050.”

Het rapport gaat verder: "Bovendien verhoogt biomethaan de Europese energiezekerheid door de afhankelijkheid van Russisch aardgas te verminderen en kan het een deel van de energiekostendruk op huishoudens en bedrijven verlichten." Het constateert ook dat er voldoende duurzame grondstoffen beschikbaar zijn in de EU-27 om de REPowerEU 2030-doelstelling te halen.

Na het biomethaanpotentieel per technologie en per land te hebben bestudeerd, stellen de auteurs dat "een potentieel van 38 bcm wordt geschat voor anaerobe vergisting in 2030 voor de EU-27, toenemend tot 91 bcm in 2050."

Hun overkoepelende conclusie is dat de integratie van zeer duurzame geavanceerde biobrandstoffen de komende jaren een van de belangrijkste groeisectoren, misschien zelfs de belangrijkste, voor Europa zou kunnen (en moeten) worden.

De huidige energiecrisis is eigenlijk een geweldige kans om opnieuw te kijken naar de basis voor het bereiken van Europa's waterstof “visie”. Een belangrijk onderdeel zou geavanceerde hernieuwbare waterstof moeten zijn, gemaakt van duurzaam biomethaan.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending