Verbind je met ons

Europees parlement

Europese politieke partijen en stichtingen: EP-leden klaar om te onderhandelen over nieuwe regels 

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Europees Parlement heeft zijn standpunt over geactualiseerde regels voor politieke partijen en stichtingen op Europees niveau vastgesteld, plenaire zitting.

Het eindverslag (392 stemmen voor, 119 tegen, 56 onthoudingen) verbetert het voorstel van de Commissie, met het oog op:

  • Het verder faciliteren van interacties tussen Europese partijen en hun nationale aangesloten partijen en over de grenzen heen;
  • het vergroten van hun transparantie en financiële levensvatbaarheid, en;
  • ervoor te zorgen dat hun niet-EU-leden waarden onderschrijven die gelijkwaardig zijn aan die welke in de Europese Unie worden toegepast.

EP-leden hebben ook bepalingen toegevoegd met betrekking tot gendergelijkheid en zullen ervoor zorgen dat de collegiale bestuursorganen van Europese politieke partijen en stichtingen genderevenwichtig zijn, dat ze een plan voor gendergelijkheid aannemen (en hun leden oproepen hetzelfde te doen), en dat ze protocollen zullen invoeren tegen seksuele en gendergerelateerde intimidatie.

U kunt meer lezen over de voorgestelde wijzigingen van het Parlement in het persbericht na de stemming in de Commissie constitutionele zaken.

Co-rapporteur Charles Goerens (Verlengen, LU) zei: “Met dit verslag biedt het EP een sterke basis voor het creëren van een echt Europese demos, terwijl het de Europese politieke partijen en stichtingen financieel transparanter maakt. Burgers moeten een sterkere band hebben met Europese partijen als we een grotere politieke participatie op EU-niveau willen garanderen. Dit rapport is een belangrijke stap in de richting van dit doel.”

Co-rapporteur Rainer Wieland (EVP, DE) zei: “Deze wetgeving versterkt vooral de Europese politieke families. Europese politieke partijen en stichtingen moeten een betere bijdrage kunnen leveren aan een werkelijk Europese publieke ruimte en Europees politiek bewustzijn.

Ik ben blij dat we erin zijn geslaagd een volgende stap in deze richting te zetten en we zijn klaar om de onderhandelingen met de Raad en de Commissie te starten."

advertentie

Volgende stappen

Het Parlement is nu klaar om onderhandelingen met de Raad aan te gaan en streeft ernaar het proces in de eerste helft van 2023 af te ronden, zodat de nieuwe regels vóór de Europese verkiezingen in 2024 van kracht kunnen zijn.

Meer informatie 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending