Verbind je met ons

Europees parlement

Sanna Marin: Europa heeft strategische autonomie nodig op het gebied van energie, voedsel, defensie en technologie 

DELEN:

gepubliceerd

on

In haar toespraak tot de leden van het Europees Parlement in Straatsburg zei de Finse premier Sanna Marin (foto) drong er bij Europa op aan Oekraïne militair te steunen en Europa's energieonafhankelijkheid te vergroten met hernieuwbare energiebronnen, plenaire zitting.

In een toespraak tot de leden van het Europees Parlement in Straatsburg als onderdeel van de debatreeks 'Dit is Europa', zei premier van Finland Sanna Marin dat de Oekraïners hun moed en uithoudingsvermogen hebben bewezen en dat ze de oorlog moeten winnen - er is geen alternatief. Europeanen moeten daarom doorgaan met het verstrekken van alle soorten hulp aan Oekraïne en bereid zijn om nog strengere sancties en visumbeperkingen tegen Rusland op te nemen, vervolgde ze. De kortzichtige acties van Rusland hebben al geleid tot een nog meer verenigd westers bondgenootschap, zei Marin, niet in de laatste plaats met Finland en Zweden die zich kandidaat stelden om lid te worden van de NAVO.

Wat betreft de volatiele situatie op de energiemarkten, riep Marin op tot kortetermijnmaatregelen om de prijs van elektriciteit te verlagen, de turbulentie op de elektriciteitsmarkten aan te pakken en problemen met de handel in derivaten aan te pakken. Op middellange en lange termijn zullen alleen investeringen in hernieuwbare en koolstofvrije energie, extra transmissienetwerken en opslagfaciliteiten een einde maken aan de energiecrisis. Investeringen in de groene transitie vergroten ook onze autonomie, betoogde ze, en daarom moet het pakket 'Fit for 55' verder gaan zonder de ambitie te verlagen.

De EU heeft bewezen in staat te zijn om in verschillende crises op te treden, zei Marin. Tegelijkertijd hebben deze crises kwetsbaarheden aan het licht gebracht en moet Europa nu zijn strategische autonomie versterken: op het gebied van energie, de productie van defensiemateriaal, voedselsoevereiniteit en technologie. Omdat het reageert op crises en uitdagingen, heeft de EU voldoende budget nodig. Tegelijkertijd is het versoepelen van de begrotingsregels van de EU niet de beste manier om de Europese Unie te hervormen, en het Recovery and Resilience Fund was een eenmalig instrument, hoewel noodzakelijk, zei Marin. Ze riep ook op tot verdere verbeteringen van de op regels gebaseerde economische orde van de EU, zodat deze beter rekening kan houden met sociale kwesties, werkgelegenheid en het milieu.

De huidige crisis is niet de eerste in Europa en zal ook niet de laatste zijn, zei Marin. Daarom riep ze Europa op om weerstand te bieden aan Russische energieafpersing, verenigd te blijven en zijn waarden te handhaven: de rechtsstaat, democratie en mensenrechten.

Reacties van Europarlementariërs

Na de toespraak van de premier verwelkomden de leden van het Europees Parlement het besluit van Finland om het NAVO-lidmaatschap aan te vragen, en vroegen ze naar Finse ideeën voor de ontwikkeling van de Europese energiemarkten en -netwerken, ook met interconnectoren. Ze riepen op tot Europese eenheid om standvastig te blijven in het licht van energieafpersing, en vroegen om hervormingen van de energiemarkten. Sommige sprekers benadrukten ook het belang van voedselzekerheid en het bestrijden van hongersnoden bij het aanpakken van Poetins tactieken. De leden van het Europees Parlement wezen ook op de voordelen die de Europese gemeenschappelijke markt voor alle lidstaten met zich meebrengt, en betreurden de moeilijkheden waarmee vrouwelijke leiders zoals premier Marin nog steeds worden geconfronteerd.

Achtergrond

advertentie

Dit was het zesde 'Dit is Europa'-debat in het Europees Parlement; eerdere iteraties zijn uitgelicht Estse premier Kaja Kallas (in maart), Italiaanse premier Mario Draghi (in mei), De Ierse Taoiseach Micheál Martin (in de plenaire vergadering van juni), Kroatische premier Andrej Plenković (in de tweede plenaire vergadering van juni) en Griekse premier Kyriakos Mitsotakis (in juli).

Nadere inlichtingen 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending