Verbind je met ons

Europees parlement

EP-leden keuren lening van 1 miljard euro aan Oekraïne goed

DELEN:

gepubliceerd

on

Russia’s invasion of Ukraine has provoked a large-scale humanitarian crisis, causing millions displaced and refugees. The combat operations cause constantly increasing numbers of casualties, destruction and displacement within and outside Ukraine’s borders. One-third of Ukrainians fled, seeking shelter in the other parts of the country, becoming internally displaced, or moving further away, becoming refugees, mainly in the European Union – writes Anna Van Densky

Ukraine’s civilians are being subjected to shelling and violence of the ongoing combat and an estimated one-third of Ukrainians have been forced from their homes, either within the country or to neighbouring European states. By the beginning of July, more than 5.6 million Ukrainian refugees have been recorded across Europe, including Poland (1,207,650), along with Germany (867,000), the Czech Republic (388,097), and Turkey (145,000) and Italy (141,562) . About 90% of refugees are women and children, who are also at a higher risk of violence and abuse, including human trafficking, smuggling and illegal adoption.

De aantallen vluchtelingen zijn echter volatiel, omdat meer dan 2.5 miljoen Oekraïners zijn teruggekeerd naar de delen van het land die als relatief veilig worden beschouwd. In het kader van de lopende gevechtsoperaties blijft de behoefte aan humanitaire hulp echter toenemen.

Tijdens de plenaire vergadering van juli in Straatsburg gaven de leden van het Europees Parlement groen licht voor een macrofinanciële lening van 1 miljard euro om Oekraïne te helpen zijn externe financieringsbehoeften te dekken die als gevolg van het conflict zijn toegenomen. Volgens de verschillende schattingen op de lange termijn zal de schuld van de Oekraïense overheid in verhouding tot het bbp stijgen tot 60% in 2023.

The Members of the European Parliament supported the Commission’s proposal to provide Kyiv with an additional loan on highly auspicious terms, on top of €1.2 billion disbursed already in March and May 2022. The current amount is the first tranche of upcoming exceptional macro-financial assistance worth €9 billion.

De externe financieringsbehoeften van Oekraïne zijn drastisch toegenomen als gevolg van de Russische invasie: naast de enorme schade aan wegen, spoorwegen, bruggen, fabrieken, huizen, ziekenhuizen en andere cruciale infrastructuur, heeft het land ook zijn toegang tot de internationale financiële markten verloren. Als gevolg hiervan komt Oekraïne volgens het Internationaal Monetair Fonds 39 miljard dollar (37.3 miljard euro) tekort om in zijn financieringsbehoeften voor 2022 te voorzien.

Deze laatste lening dient als "snelle financiële steun in een situatie van acute financieringsbehoeften en om ervoor te zorgen dat de meest kritieke functies van de Oekraïense staat blijven functioneren", legt het voorstel uit. Het zal in één tranche worden uitbetaald, op voorwaarde dat aan een aantal criteria wordt voldaan, waaronder meer transparantie en rapportage over het gebruik ervan. Bovendien zal de EU-begroting uitzonderlijk de rentekosten financieren.

Een voorwaarde voor het verlenen van de hulp moet zijn dat Oekraïne effectieve democratische mechanismen respecteert, ondanks de concentratie van macht in de uitvoerende macht tijdens de oorlog, onderstreept het voorstel.

De resolutie van het Europees Parlement, aangenomen volgens de urgentieprocedure, werd aangenomen met 522 stemmen voor, 17 tegen en 25 onthoudingen.

Macrofinanciële bijstand is een noodhulpmiddel dat tegen zeer gunstige voorwaarden wordt verstrekt aan buurlanden van de EU die worstelen om hun financiële verplichtingen na te komen. Het totale bedrag van dergelijke uitzonderlijke leningen van de EU aan Oekraïne sinds het begin van de oorlog zal in 2.2 € 2022 miljard bedragen, en kan oplopen tot € 10 miljard als het hele pakket wordt overeengekomen.

Ukraine’s corruption index in 2021 indicated 23% of public services users paid a bribe in the last 12 months, overall Ukraine scores 122 places among 180 countries, where the research took place.

De maatregel is van toepassing op de dag volgend op de bekendmaking ervan in het Publicatieblad van de EU.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending