Verbind je met ons

EU-voorzitterschap

Wat Tsjechische Europarlementariërs verwachten van het voorzitterschap van de Raad in hun land 

DELEN:

gepubliceerd

on

Terwijl Tsjechië op 1 juli het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU overneemt, ontdek wat de Tsjechische Europarlementariërs de komende zes maanden van het voorzitterschap van hun land verwachten. EU-aangelegenheden.

Tsjechië neemt het stokje over van Frankrijk en zal in januari 2023 gevolgd worden door Zweden. Samen vormen zij het huidige voorzitterschapstrio, dat langetermijndoelstellingen en een gemeenschappelijk programma voor een periode van 18 maanden, maar elk land heeft ook zijn eigen prioriteiten.

Tsjechië is van plan zich te concentreren op vijf nauw met elkaar verbonden gebieden:

  1. Beheer van de vluchtelingencrisis en het naoorlogse herstel van Oekraïne
  2. Energieveiligheid
  3. Versterking van de Europese defensiecapaciteiten en cyberspaceveiligheid
  4. Strategische veerkracht van de Europese economie
  5. Veerkracht van democratische instellingen

Meer informatie over de Prioriteiten van het Tsjechische voorzitterschap.

De Tsjechische premier Petr Fiala besprak het presidentschapsprogramma met voorzitter van het Europees Parlement Roberta Metsola en fractieleiders op 16 juni. “De bijeenkomsten van vandaag zullen ons in staat stellen om van start te gaan zodra [het presidentschap] op 1 juli begint, omdat de manier waarop we in de komende maanden reageren de toekomst van ons gemeenschappelijk Europa zal bepalen”, aldus Metsola.

Wat Tsjechische Europarlementariërs van het presidentschap verwachten

Voor Luděk Niedermayer (EVP) is de grootste uitdaging op het gebied van wetgeving het voltooien van ten minste een deel van de Geschikt voor pakket 55: en witwaspakket. Omgaan met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zal een ander groot probleem zijn. “We kunnen profiteren van de goede reputatie en het krediet dat de landen in onze regio hebben verworven door hun duidelijke en snelle reactie”, zei hij. Niedermayer hoopt dat het vergroten van het bewustzijn over EU-maatregelen om een ​​positievere perceptie in Tsjechië te garanderen ook een van de prioriteiten zal zijn.

advertentie

Radka Maxová (S&D) wijst op de uitdagingen waarmee de EU wordt geconfronteerd, waaronder de oorlog in Oekraïne en de noodzaak van sociaal-economisch herstel na de pandemie: “Ik zou graag zien dat het Tsjechische voorzitterschap zich concentreert op het vergroten van de veerkracht van de EU, en ervoor zorgt dat digitale en de groene transitie gebeurt op een sociaal rechtvaardige manier en ik hoop dat er krachtige actie zal plaatsvinden op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg.”

Dita Charanzová (Renew) denkt dat de nadruk vooral zal liggen op de oorlog en de gevolgen daarvan. “Het is van cruciaal belang dat we een verenigd, krachtig EU-antwoord op Rusland hebben, maar ook Oekraïne blijven helpen, zowel financieel als politiek.” De belangrijkste uitdagingen zullen het veiligstellen van de energieonafhankelijkheid en het tegengaan van de stijging van de energie- en voedselprijzen zijn, zei ze

“De Europese Unie wordt geconfronteerd met een van de moeilijkste beproevingen sinds haar oprichting”, aldus Veronika Vrecionová (ECR). “De taak van het Tsjechische voorzitterschap zal zijn om deze crisis met succes te helpen overwinnen”, zei ze, eraan toevoegend dat het motto van het voorzitterschap dit doel vrij nauwkeurig weergeeft.

Marcel Kolaja (Groenen/EFA) zei dat het een zware zes maanden zullen worden. “Het is zeer waarschijnlijk dat de Europese landen eenheid en solidariteit zullen moeten tonen op een manier die ze nog nooit eerder hebben gedaan. Tsjechië moet optreden als een betrouwbare partner die bruggen bouwt en altijd op zoek is naar een compromis.”

Kateřina Konečná (links) hoopt dat het Tsjechische voorzitterschap ondanks de oorlog in Oekraïne tijd zal vinden om aan andere uitdagingen te werken, zoals het Europese actieplan voor zeldzame ziekten en de richtlijn consumentenkrediet. “De verslechterende economische situatie van de Europeanen als gevolg van de oorlog en de energiecrisis vraagt ​​hierom.”

Volgens Ivan David (ID) stevent Europa af op een crisis “die grotendeels te wijten is aan de eigen fouten en initiatieven van de Europese Unie, vooral de ‘anti-Russische’ sancties en de Green Deal”, maar twijfelde hij aan het vermogen van de Tsjechische regering om het hoofd te bieden met de problemen.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending