Verbind je met ons

Europees parlement

EU bereikt akkoord over gemeenschappelijke oplader – eindelijk een oplader die bij iedereen past!

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU-instellingen hebben overeenstemming bereikt over de harmonisatie van oplaadpoorten en de interoperabiliteit van snellaadtechnologie voor een breed scala aan kleine ICT-producten, waaronder mobiele telefoons, laptops en tablets. Tegen het najaar van 2024 zal USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort worden voor alle producten die binnen het toepassingsgebied van de gewijzigde richtlijn radioapparatuur vallen. Laptops zullen ook een gemeenschappelijke oplader krijgen, maar pas 40 maanden na de inwerkingtreding van de richtlijn.

De onderhandelaars van het Parlement en de Raad hebben vandaag (7 juni) overeenstemming bereikt over een voorlopige tekst voor een gewijzigde richtlijn radioapparatuur. Het zal een gemeenschappelijke oplader voor mobiele telefoons, tablets en andere kleine ICT-apparaten tot stand brengen. De tekst maakt USB Type-C-connectoren verplicht voor al deze producten. Dit is zeer goed nieuws voor de consument en het milieu. Alleen al smartphone-opladers genereren in de EU jaarlijks zo’n 11,000 tot 13,000 ton elektronisch afval [2]. Als we opladers toevoegen voor andere draagbare producten zoals laptops, verdrievoudigt dit aantal.

Het akkoord van vandaag zal helpen de hoeveelheid e-waste van opladers te verminderen. De gewijzigde richtlijn zal ook de interoperabiliteit van de snellaadfunctionaliteit bevorderen. Het voorstel vereist dat detailhandelaren productopties aanbieden zonder oplaadapparaten, waardoor consumenten het ongemak en de kosten van onnodige onderdelen kunnen vermijden en de materiële impact van hun aankopen kunnen verminderen.

Het akkoord van vandaag geeft de Commissie ook de bevoegdheid om via gedelegeerde handelingen verdere regels vast te stellen met betrekking tot draadloos opladen. Helaas gaat de tekst van vandaag niet zo ver als ECOS had gewild. Het staat producenten vrij om standaard een versie van het product aan te bieden in een bundel met de oplader, of een versie zonder de oplader. Dit betekent dat besparingen kunnen afhangen van het bewustzijn van de consument over het bestaan ​​van opladervrije alternatieven. Bovendien hoeven laptops pas 40 maanden na inwerkingtreding van de wet aan de gangbare oplader te voldoen. Dit is een niet te rechtvaardigen vertraging, aangezien deze maatregel tot verdere besparingen in termen van middelen en kosten had kunnen leiden.

Mathieu Rama, programmamanager bij ECOS – Milieucoalitie voor normen, zei: 'Als we kijken naar hoe we het materiaalverbruik en het elektronische afval kunnen verminderen, is het standaardiseren van opladers en kabels een laaghangend fruit: we zouden minder produceren, de kosten verlagen en de consument ten goede komen. Een gewone lader bespaart duizenden tonnen onnodig afval. Het wachten heeft lang geduurd en we betreuren de onnodige vertraging bij laptops, maar eindelijk kan één oplader ze allemaal aan!'

Europees parlement - Deal voor een gewone oplader: minder gedoe voor consumenten en minder e-waste

advertentie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending