Verbind je met ons

Karel de Grote-prijs voor jongeren

2022: Het Europees Jaar van de Jeugd

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De EU heeft besloten om 2022 te wijden aan jongeren. Lees meer over het Europees Jaar van de Jeugd en EU-programma's voor jongeren, EU-aangelegenheden.

De EU erkent het belang van het welzijn, de ontwikkeling, het engagement en de deelname van jongeren aan de samenleving. Daarom heeft het in de loop van de tijd zoveel jeugdprogramma's en -initiatieven gelanceerd: van de bekende en populaire Erasmus uitwisselingsprogramma, dat in 1987 van start ging, tot de meest recente betrokkenheid van jongeren bij de Conferentie over de toekomst van Europa waar een derde van de deelnemers aan burgerpanels jonger is dan 25 jaar.

Lees meer over wat de EU doet om jongeren aan werk te helpen.

Europees Jaar van de Jeugd

advertentie

Dit jaar zet de EU een speciale aandacht voor jongeren. Het doel is om jongeren en hun prioriteiten te betrekken bij de beleidsvorming en om jongerengerichte activiteiten in de hele EU te organiseren.

Jongeren in Europa 

 • Een op de zes Europeanen is tussen de 15 en 29 jaar oud.
 • Een op de drie jongeren gaf aan in 2019 twee of meer weken in het buitenland te zijn geweest voor werk, opleiding of onderwijs. 
 • Driekwart van de jongeren heeft een positieve kijk op de Europese Unie en democratie.

Op verzoek van het Parlement zal bijzondere aandacht worden besteed aan kansarme jongeren of geestelijke gezondheidsproblemen. Gedurende het jaar is de Alma-project zal worden gelanceerd om de grensoverschrijdende mobiliteit van kansarme jongeren te bevorderen.

De impact van de COVID19-pandemie op jongeren

advertentie

De COVID-19-crisis heeft jonge mensen zwaar getroffen: ze hebben banen verloren en hun mentale en emotionele gezondheid is verslechterd. Daarom besloot de EU prioriteit te geven aan jongerenkwesties en te werken aan het verbeteren van de vooruitzichten van jongeren.

Jongeren en COVID-19 

 • Een op de drie geeft aan moeite te hebben met de COVID-19-maatregelen. 
 • De werkloosheid onder jongeren is gestegen van 11.9% in 2019 naar 13.3% in 2020. 
 • 40% vreest voor hun eigen gezondheid en 66% voor de gezondheid van hun familie en vrienden. 

Lees meer over EU-jongereninitiatieven

 • The European Youth Event is het paradepaardje van het Europees Parlement voor jongeren dat hen de kans geeft om andere jongeren en beleidsmakers te ontmoeten, ideeën voor de toekomst van Europa naar voren te brengen en te bespreken.
 • Bezoek een van de gebouwen van het Europees Parlement en neem deel aan een breed scala aan onderwijs- en leeractiviteiten over de EU. Je kunt het hier boeken.
 • Het Programma Ambassadeursschool van het Europees Parlement voert activiteiten uit die erop gericht zijn leerlingen van middelbare scholen en scholen voor beroepsonderwijs kennis bij te brengen over de Europese democratie en waarden en de rol die zij kunnen spelen in de EU.
 • Het Europese Karel de Grote-prijs voor jongeren wordt elk jaar uitgereikt aan projecten die door jongeren worden geleid en die Europees en internationaal begrip bevorderen en een gevoel van Europese identiteit en integratie bevorderen.
 • Het Europese Jongeren Site biedt Europese en nationale informatie en kansen op het gebied van onderwijs, vrijwilligerswerk, actieve deelname aan het werk, cultuur en creativiteit, sociale inclusie, mondiale vraagstukken en reizen voor jongeren.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie
advertentie

Trending