Verbind je met ons

Luchtvaart strategie voor Europa

Single European Sky: emissies verlagen en vertragingen verminderen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Europarlementariërs willen het luchtruimbeheer van de EU moderniseren om het efficiënter en groener te maken, Maatschappij.

Het actualiseren van de regels voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim zou de luchtvaartsector moeten helpen efficiënter te worden, te zorgen voor kortere vluchten via meer directe routes en zo de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, aldus Europarlementariërs.

Het initiatief voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim werd gelanceerd in 1999, in een periode die werd gekenmerkt door een grote toename van het aantal vluchten en toenemende vertragingen, wat de noodzaak van betere coördinatie duidelijk maakte.

advertentie

Europarlementariërs willen dat de regels worden hervormd om het EU-luchtruim minder gefragmenteerd te maken en het luchtverkeersbeheer te verbeteren. Dit zou de veiligheid en efficiëntie verhogen, de kosten verlagen en het milieu ten goede komen.

Momenteel mogen luchtvaartmaatschappijen niet rechtstreeks naar het landingspunt vliegen. Ze willen misschien vermijden om over staten met hogere ladingen te vliegen, militaire zones te vermijden of een langere route te nemen om het weer te vermijden. Dat kan langere vluchten en meer uitstoot betekenen. Fragmentatie kan ook vertragingen veroorzaken door een niet-optimale coördinatie.

Europarlementariërs zeggen dat de regels voor luchtruimbeheer verder moeten worden ontwikkeld en aangepast aan veranderende markten, de nieuwe markets digitale omgeving als de Europese Green Deal. Ze dringen aan op nieuwe regels die zouden helpen om de uitstoot van broeikasgassen tot 10% te verminderen, door langere routes te vermijden en schonere technologieën te promoten.

advertentie

Ze willen ook het Europese luchtruim concurrerender maken en ondersteuning bieden bij het kiezen van luchtverkeersdienstverleners en andere luchtvaartnavigatiediensten zoals communicatie- en meteorologische diensten door middel van concurrerende aanbestedingen.

Achtergrond

De huidige regels voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim dateren van 2009. De Europese Commissie heeft in 2013 een herziening voorgesteld die in 2014 door het Parlement is aangenomen. Nadat de Raad geen overeenstemming kon bereiken, heeft de Commissie in 2020 een upgrade voorgesteld in overeenstemming met de Europese Green Deal.

Op 17 juni 2021 heeft de vervoers- en toerismecommissie van het Parlement haar onderhandelingsmandaat geüpdatet over de Hervorming van het gemeenschappelijk Europees luchtruim en namen hun standpunt over uitbreiding van het mandaat van het Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart van de Europese Unie optreden als prestatiebeoordelingsorgaan. Nadat dit laatste standpunt tijdens de plenaire vergadering van juli werd aangekondigd, zijn de leden van het Europees Parlement klaar voor onderhandelingen met de Raad.

MEER WETEN? 

Luchtvaart strategie voor Europa

Commissie roept op tot eenvoudige oplossingen voor consumenten die compensatie zoeken voor geannuleerde vluchten

gepubliceerd

on

De Europese Commissie en de consumentenautoriteiten roepen luchtvaartmaatschappijen op om hun afhandeling van annuleringen van vluchten te verbeteren. De Commissie en de nationale consumentenautoriteiten hebben luchtvaartmaatschappijen opgeroepen om beter om te gaan met annuleringen in het kader van de COVID-19-pandemie. 

Luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in de EU worden aangespoord om hun praktijken te verbeteren met behulp van: een lijst met maatregelen opgesteld door de Commissie en de groep voor consumentenbescherming, CPC-netwerk. Het initiatief is een reactie op het enorme aantal klachten van consumenten dat is ontvangen door mensen die proberen hun rechten als vliegtuigpassagier uit te oefenen en is gebaseerd op de resultaten van een onderzoek dat eerder dit jaar is gelanceerd om gegevens te verzamelen over de behandeling van klachten door 16 grote luchtvaartmaatschappijen. De analyse van de verstrekte antwoorden bracht een aantal problemen aan het licht, waaronder sommige luchtvaartmaatschappijen die het recht op terugbetaling in geld minder prominent presenteren dan andere opties zoals een andere vlucht of vouchers, en impliceren dat terugbetaling een daad van goede wil is en niet een wettelijke verplichting.

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: “We hebben veel klachten van consumenten ontvangen, maar we hebben ook nauw samengewerkt met luchtvaartmaatschappijen om te begrijpen waar er tekortkomingen zijn en waarom. Luchtvaartmaatschappijen moeten de rechten van consumenten respecteren wanneer vluchten worden geannuleerd. Vandaag vragen we om eenvoudige oplossingen om consumenten zekerheid te geven na een periode van extreme onrust.” 

De EU-commissaris voor vervoer Adina Vălean zei: “We beoordelen momenteel de regelgevingsopties om de passagiersbescherming te versterken. We zullen blijven samenwerken met de nationale autoriteiten om ervoor te zorgen dat passagiersrechten correct worden gecommuniceerd, geïmplementeerd en gehandhaafd. Passagiers moeten een reële keuze hebben tussen vouchers en restituties.

"De meeste ondervraagde luchtvaartmaatschappijen hebben passagiers ook niet terugbetaald binnen de door de EU-wetgeving vastgestelde termijn van zeven dagen. Ze moeten actie ondernemen om ervoor te zorgen dat deze vertraging wordt gerespecteerd voor alle nieuwe boekingen - of ze nu rechtstreeks of via een tussenpersoon zijn gekocht - en om snel te absorberen de achterstand van lopende terugbetalingen, uiterlijk op 1 september 2021."

advertentie

De Europese consumentenorganisatie (BEUC) zei: "Het is bijna anderhalf jaar geleden sinds het begin van COVID19 en veel luchtvaartmaatschappijen overtreden nog steeds de consumentenwetgeving."

advertentie

Verder lezen

Luchtvaart strategie voor Europa

Luchtvaartsector verwelkomt geüpdatet EASA-ECDC Aviation Health Safety Protocol

gepubliceerd

on

Toonaangevende luchtvaartverenigingenwas ingenomen met de nieuwste documenten van het European Union Aviation Safety Agency (EASA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) COVID-19 Protocol voor veiligheid van de luchtvaart, waarin de positieve epidemiologische ontwikkelingen in heel Europa en het lage risico op virusoverdracht tijdens vliegreizen worden erkend als onderdeel van bijgewerkte maatregelen om het reizen deze zomer veilig en soepel te laten verlopen voor passagiers. Voor de eerste keer ooit ondersteunt het protocol het gebruik van snelle antigeentests, met name voor passagiers die uit risicogebieden reizen - en roept het ook op tot harmonisatie van de maatregelen in heel Europa.

Dit volgt op de goedkeuring van vorige week van de laatste aanbevelingen van de Raad ter ondersteuning van de hervatting van reizen binnen de EU en naar derde landen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het digitale COVID-certificaat (DCC)-systeem van de EU. De lidstaten moeten het DCC-systeem nu per 1 juli invoeren. EU-landen hebben hun nationale certificaatsystemen voor de deadline aangesloten op de EU-gateway.

Het bijgewerkte protocol sluit aan bij de aanbeveling van de Raad van 10 juni 2021, waarin wordt voorgesteld: “Mensen die volledig zijn ingeënt tegen COVID-19 of die in de afgelopen 180 dagen van de ziekte zijn hersteld, mogen niet worden getest of in quarantaine worden geplaatst, tenzij ze afkomstig zijn uit een gebied met een zeer hoog risico of waar een zorgwekkende variant circuleert. Voor reizen vanaf dergelijke bestemmingen zou de eis van een negatieve test kunnen worden overwogen. Dit kan ofwel een Rapid Antigen Detection Test (RADT) zijn die niet meer dan 48 uur voor aankomst wordt afgenomen, of een PCR-test die niet meer dan 72 uur voor aankomst wordt afgenomen.”

In een gezamenlijke verklaring zeiden de zes verenigingen: “Bescherming van de volksgezondheid, inclusief die van ons personeel en onze passagiers, blijft de belangrijkste prioriteit van de luchtvaart tijdens deze pandemie. Na succesvolle vaccinatieprogramma's in heel Europa en een verbeterde epidemiologische vooruitzichten, komen deze bijgewerkte richtlijnen zeer actueel en zullen ze helpen om een ​​vlotte en veilige passagiersreis te garanderen. We rekenen erop dat de EU-lidstaten nu hun rol spelen en de bestaande maatregelen dienovereenkomstig actualiseren, zodat passagiers weten wat ze kunnen verwachten. Dit is van cruciaal belang om het vertrouwen van de passagiers te herstellen en het herstel van onze sector te ondersteunen.”

De verenigingen verwelkomen verder de volgende updates van het protocol:

  • Flexibiliteit met betrekking tot de eis van voortdurende fysieke afstand op luchthavens, aangezien alleen volledig gevaccineerde, herstelde of geteste passagiers zullen reizen. Dit zal de operationele uitdagingen van de eerdere fysieke afstandsmaatregelen helpen verlichten. Zowel luchthavens als vliegtuigen blijven uiterst veilige omgevingen.
  • Vanuit het oogpunt van gezondheid en veiligheid, verificatie van het DCC kan voor vertrek het beste buiten worden georganiseerd.
  • Testen, waar nodig, moeten vóór een vlucht worden uitgevoerd in plaats van bij aankomst of tijdens de doorreis;
  • Documentcontroles moeten worden beperkt tot één enkele controle voorafgaand aan de reis. Herhaalde controles, bijvoorbeeld ook bij aankomst, hebben weinig medisch nut en kunnen leiden tot onnodige wachtrijen.

Europa heeft nu alle tools: het DCC, een digitaal Passenger Locator Form (dPLF) en aanbevelingen van de Raad over internationale en intra-EU-reizen om deze zomer een veilige en vlotte heropening van het vliegverkeer te garanderen. Naarmate de vaccinatiegraad toeneemt en de epidemiologische situatie verder verbetert, verwachten de zes verenigingen dat de laatste preventieve maatregelen verder zullen worden teruggeschroefd of verwijderd, in lijn met een verlaging van het algehele risiconiveau.

advertentie

Verder lezen

Luchtvaart strategie voor Europa

Single European Sky: Europarlementariërs klaar om onderhandelingen te beginnen

gepubliceerd

on

Het Europese luchtruimbeheer moet worden verfijnd om de vliegroutes te optimaliseren, vertragingen van vluchten te verminderen en de CO2-uitstoot te verminderen, aldus de Transport and Tourism Committee, TRAN.

Het onderhandelingsmandaat voor de hervorming van de regels voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim, dat donderdag is aangenomen door de Commissie vervoer en toerisme met 39 stemmen voor en zeven tegen en twee onthoudingen, stelt manieren voor om het beheer van het Europese luchtruim te moderniseren om vertragingen van vluchten te verminderen en vluchtroutes te optimaliseren , kosten en CO2-uitstoot in de luchtvaartsector verlagen.

Stroomlijn het beheer van het Europese luchtruim

advertentie

De leden van de Transportcommissie willen de versnippering in het beheer van het Europese luchtruim verminderen en de vliegroutes optimaliseren, dwz meer directe vluchten. Zij ondersteunen de stroomlijning van het Europese luchtruimbeheerssysteem door het opzetten van onafhankelijke nationale toezichthoudende autoriteiten (NSA's), die verantwoordelijk zijn voor het verlenen van economische exploitatievergunningen aan verleners van luchtvaartnavigatiediensten en luchthavenexploitanten, en door de uitvoering van prestatieplannen voor het luchtruimbeheer, vast te stellen door de nieuwe Prestatiebeoordelingsorgaan, opererend onder auspiciën van het EU Safety Aviation Agency (EASA).

De regels voor de uitbreiding van het mandaat van het EASA werden goedgekeurd met 38 stemmen voor en 7 tegen bij 3 onthoudingen. De commissie stemde met 41 stemmen voor en 5 tegen bij 2 onthoudingen voor het geven van een mandaat voor het starten van interinstitutionele besprekingen.

Groenere vluchten

advertentie

Europarlementariërs in de Commissie vervoer en toerisme benadrukken dat het gemeenschappelijk Europees luchtruim de Green Deal moet volgen en moet bijdragen aan het doel van klimaatneutraliteit met een vermindering van tot 10% van de klimaatbeïnvloedende emissies

De Commissie zal de EU-prestatiedoelstellingen voor capaciteit, kostenefficiëntie, klimaatverandering en milieubescherming voor luchtvaartnavigatiediensten goedkeuren, zeggen de leden. Zij stellen ook voor dat heffingen die aan luchtruimgebruikers (luchtvaartmaatschappijen of exploitanten van particuliere vliegtuigen) worden geheven voor het verlenen van luchtvaartnavigatiediensten, hen zouden moeten aanmoedigen om milieuvriendelijker te zijn, bijvoorbeeld door alternatieve schone voortstuwingstechnologieën te bevorderen.

Open de markt

Aangezien Europarlementariërs meer concurrentie tussen luchtverkeersleiders willen, stellen ze voor dat een of een groep lidstaten luchtverkeersdienstverleners moet kiezen via een concurrerende aanbesteding, tenzij dit zou leiden tot kosteninefficiëntie, operationeel, klimaat- of milieuverlies, of inferieure Arbeidsvoorwaarden. Dezelfde logica zou gelden bij het kiezen van andere luchtvaartnavigatiediensten, zoals communicatiediensten, meteorologische of luchtvaartinformatiediensten.

Citaten van rapporteurs

EP-rapporteur Marian-Jean Marinescu (EPP, RO) zei: “Europa's huidige luchtruimarchitectuur is gebouwd volgens nationale grenzen. Dit luchtvaartnationalisme betekent langere vluchten, meer vertragingen, extra kosten voor passagiers, hogere uitstoot en meer vervuiling. Met een echt gemeenschappelijk Europees luchtruim en een uniform Europees luchtbeheersysteem zouden we een nieuwe luchtruimarchitectuur creëren die niet gebaseerd is op grenzen maar op efficiëntie. Helaas is het standpunt dat de Raad onlangs heeft ingenomen, gebaseerd op nationale zorgen. Daarom dringen we er bij de lidstaten op aan om hoog te vliegen, zodat we eindelijk de problemen van kosten, fragmentatie en emissies die de Europese luchtvaart teisteren kunnen aanpakken”.

De rapporteur over de EASA-regels, Bogusław Liberadzki (S&D, PL), voegde toe: “Wij zijn er sterk van overtuigd dat het gemeenschappelijk Europees luchtruim snel moet worden geïmplementeerd om meer gemeenschappelijke Europese normen en procedures tussen de lidstaten tot stand te brengen. Na de COVID-19-crisis zijn we klaar om de economische en ecologische efficiëntie in de Europese luchtvaart te vergroten.”

Volgende stappen

Deze stemming over de regels voor het gemeenschappelijk Europees luchtruim vormt de actualisering van het onderhandelingsstandpunt van het Parlement dat in 2014 werd aangenomen en bevestigt daarom opnieuw de bereidheid van de EP-leden om binnenkort interinstitutionele besprekingen met de EU-Raad te beginnen. De onderhandelingen over de regels van het EU-agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA) zullen naar verwachting gelijktijdig van start gaan, nadat het resultaat van de stemming in de commissie in de plenaire vergadering bekend is gemaakt, mogelijk tijdens de zitting van juni II of juli.

Meer informatie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending