Verbind je met ons

EU

Plenaire vergadering: COVID-certificaat, LUX-award, biodiversiteitsstrategie

gepubliceerd

on

Het Parlement zal stemmen over het voorstel voor een Covid-certificaat, een biodiversiteitsstrategie en de winnaar van de LUX-prijs bekendmaken tijdens de plenaire vergadering deze week, EU-aangelegenheden.

Europarlementariërs zijn klaar om de EU's Digitale COVID-certificaat, die tot doel heeft het vrije verkeer in Europa tijdens de pandemie te vergemakkelijken. Dinsdag vond een debat plaats, waarvan de stemresultaten vandaag (9 juni) werden gepubliceerd.

Vandaag rond het middaguur maakt parlementsvoorzitter David Sassoli de winnaar bekend van de LUX Europese publieksfilmprijs 2021 tijdens een ceremonie in Straatsburg. Er zijn drie films genomineerd en de winnaar wordt gekozen door Europarlementariërs en Europese burgers.

Op maandag (7 juni) debatteerden de leden van het Europees Parlement over de nieuwe 2030 EU-biodiversiteitsstrategie en stem er de dag erna over. De resolutie roept onder meer op om 30% van het land- en zeegebied van de EU te beschermen en onderstreept dat er dringend actie moet worden ondernomen om de achteruitgang van bijen en andere bestuivers een halt toe te roepen.

Nadat een passagiersvlucht noodgedwongen moest landen in Minsk en Wit-Russische journalist Roman Protasevich gedetineerd, zullen de leden dinsdag debatteren over de reactie van de EU met de EU-chef buitenlandse zaken Josep Borrell. Donderdag (10 juni) wordt over een resolutie gestemd.

Vandaag stemmen Europarlementariërs over de vraag of de EU de Wereldhandelsorganisatie moet vragen om: afstand doen van intellectuele eigendomsrechten voor COVID-19-vaccins.

De leden van het Europees Parlement hebben dinsdag gedebatteerd en gestemd over de vaststelling van de € 79.5 miljard Wereldfonds voor Europa, die zal investeren in ontwikkeling en internationale samenwerking in buurlanden en daarbuiten, ter bevordering van mensenrechten en democratie.

In een debat vanmiddag zullen de leden van het Europees Parlement bespreken hoe de regels die in 2020 zijn aangenomen en die de uitbetaling van EU-middelen aan de lidstaten koppelen, moeten worden toegepast de rechtsstaat en EU-waarden respecteren. Een resolutie zal de volgende dag worden gestemd.

Het parlement zal ook de nieuwe Europees Sociaal Fonds +, ter waarde van € 88 miljard, die tot doel heeft werkloosheid en kinderarmoede te bestrijden en een belangrijke rol speelt bij het aanpakken van de sociaaleconomische gevolgen van de COVID-19-pandemie.

Ook op de agenda

Volg de plenaire sessie 

België

Iraanse oppositiebijeenkomst voor de Amerikaanse ambassade in Brussel om de VS en de EU te vragen om een ​​vastberaden beleid ten aanzien van het Iraanse regime

gepubliceerd

on

Na de G7-top in Londen is Brussel gastheer van de NAVO-top met de leiders van de VS en de EU. Het is de eerste reis van president Joe Biden buiten de VS. Ondertussen zijn de onderhandelingen over de Iran-deal in Wenen begonnen en ondanks de internationale inspanningen om Iran en de VS terug te brengen tot naleving van het JCPOA, toonde het Iraanse regime geen interesse om terug te keren naar zijn verplichtingen in het kader van het JCPOA. In het recente IAEA-rapport zijn belangrijke zorgen geuit die het Iraanse regime niet heeft aangepakt.

De Iraanse diaspora, aanhangers van de Nationale Raad van Verzet van Iran in België, hield vandaag (14 juni) een demonstratie voor de Amerikaanse ambassade in België. Ze hielden posters en spandoeken vast met de foto van Maryam Rajavi, de leider van de Iraanse oppositiebeweging die Iran heeft uitgeroepen tot niet-nucleair Iran in haar tienpuntenplan voor het vrije en democratische Iran.

In hun posters en slogans vroegen Iraniërs de VS en de EU om harder te werken om het regime van de mullahs ook verantwoordelijk te houden voor zijn mensenrechtenschendingen. De demonstranten benadrukten de noodzaak van een doortastend beleid van de VS en de Europese landen om de zoektocht van de mullahs naar een atoombom te benutten, de repressie in eigen land op te voeren en terroristische activiteiten in het buitenland.

Volgens het nieuwe IAEA-rapport weigert het klerikale regime, ondanks de eerdere overeenkomst, vragen van de IAEA te beantwoorden over vier betwiste locaties en heeft het (om de tijd te doden) verdere besprekingen uitgesteld tot na de presidentsverkiezingen. Volgens het rapport hebben de verrijkte uraniumreserves van het regime 16 keer de limiet bereikt die is toegestaan ​​in de nucleaire deal. De productie van 2.4 kg 60% verrijkt uranium en ongeveer 62.8 kg 20% ​​verrijkt uranium baart grote zorgen.

IAEA-directeur-generaal Rafael Grossi zei: "Ondanks overeengekomen voorwaarden, heeft Iran na vele maanden niet de nodige verklaring gegeven voor de aanwezigheid van de nucleair materiaaldeeltjes ... We worden geconfronteerd met een land dat een geavanceerd en ambitieus nucleair programma heeft en uranium verrijkt heel dicht bij het niveau van wapenkwaliteit.”

Grossi's opmerkingen, die vandaag ook door Reuters zijn gerapporteerd, herhaalden: "Het gebrek aan opheldering van de vragen van het agentschap met betrekking tot de nauwkeurigheid en integriteit van de veiligheidsverklaring van Iran zal ernstige gevolgen hebben voor het vermogen van het agentschap om het vreedzame karakter van het nucleaire programma van Iran te waarborgen."

Maryam Rajavi (afgebeeld), zei de verkozen voorzitter van de Nationale Raad van Verzet van Iran (NCRI), dat het recente rapport van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) en de opmerkingen van zijn directeur-generaal eens te meer aantonen dat om zijn voortbestaan ​​te garanderen, de klerikaal regime heeft zijn atoombomproject niet opgegeven. Het toont ook aan dat het regime, om tijd te winnen, zijn beleid van geheimhouding heeft voortgezet om de internationale gemeenschap te misleiden. Tegelijkertijd chanteert het regime zijn buitenlandse gesprekspartners om sancties op te heffen en zijn raketprogramma's, export van terrorisme en criminele inmenging in de regio te negeren.

Verder lezen

Brexit

Ex-EU Brexit-onderhandelaar Barnier: Britse reputatie op het spel in Brexit-ruzie

gepubliceerd

on

By

Michel Barnier, hoofd van de Task Force voor de betrekkingen met het VK, woont het debat bij over de handels- en samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en het VK tijdens de tweede dag van een plenaire sessie in het Europees Parlement in Brussel, België, 27 april 2021. Olivier Hoslet/Pool via REUTERS

Michel Barnier, voormalig Brexit-onderhandelaar van de Europese Unie, zei maandag (14 juni) dat de reputatie van het Verenigd Koninkrijk op het spel staat als het gaat om de spanningen rond de Brexit.

EU-politici hebben de Britse premier Boris Johnson ervan beschuldigd de afspraken met betrekking tot de Brexit niet te respecteren. Toenemende spanningen tussen Groot-Brittannië en de EU dreigden de Groep van Zeven-top van zondag te overschaduwen, waarbij Londen Frankrijk beschuldigde van "aanstootgevende" opmerkingen dat Noord-Ierland geen deel uitmaakte van het VK. Lees meer

"Het Verenigd Koninkrijk moet aandacht besteden aan zijn reputatie", vertelde Barnier aan France Info-radio. "Ik wil dat de heer Johnson zijn handtekening respecteert", voegde hij eraan toe.

Verder lezen

coronavirus

Voorzitter van het Parlement roept op tot een Europese opsporings- en reddingsmissie

gepubliceerd

on

David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement (foto) heeft een interparlementaire conferentie op hoog niveau geopend over het beheer van migratie en asiel in Europa. De conferentie richtte zich met name op de externe aspecten van migratie. De president zei: “We hebben ervoor gekozen om vandaag de externe dimensie van het migratie- en asielbeleid te bespreken, omdat we weten dat we alleen door de instabiliteit, crises, armoede en mensenrechtenschendingen die buiten onze grenzen plaatsvinden aan te pakken, de wortel kunnen aanpakken oorzaken die miljoenen mensen ertoe aanzetten te vertrekken. We moeten dit wereldwijde fenomeen op een menselijke manier beheren, om de mensen die elke dag bij ons aankloppen met waardigheid en respect te verwelkomen.
 
“De COVID-19-pandemie heeft een diepgaande impact op migratiepatronen, zowel lokaal als wereldwijd, en heeft een multiplicatoreffect gehad op de gedwongen verplaatsing van mensen over de hele wereld, vooral waar toegang tot behandeling en gezondheidszorg niet gegarandeerd is. De pandemie heeft migratieroutes verstoord, immigratie geblokkeerd, banen en inkomen vernietigd, geldovermakingen verminderd en miljoenen migranten en kwetsbare bevolkingsgroepen in armoede geduwd.
 
“Migratie en asiel maken al integraal deel uit van het externe optreden van de Europese Unie. Maar ze moeten in de toekomst deel gaan uitmaken van een sterker en samenhangender buitenlands beleid.
 
“Ik geloof dat het in de eerste plaats onze plicht is om levens te redden. Het is niet langer acceptabel om deze verantwoordelijkheid alleen over te laten aan NGO's, die een vervangende functie vervullen in de Middellandse Zee. We moeten weer gaan nadenken over een gezamenlijk optreden van de Europese Unie in het Middellandse Zeegebied dat levens redt en mensenhandelaars aanpakt. We hebben een Europees opsporings- en reddingsmechanisme op zee nodig, dat gebruikmaakt van de expertise van alle betrokken actoren, van de lidstaten tot het maatschappelijk middenveld tot Europese agentschappen.
 
“Ten tweede moeten we ervoor zorgen dat mensen die bescherming nodig hebben, veilig en zonder gevaar voor eigen leven in de Europese Unie kunnen aankomen. Samen met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties moeten humanitaire kanalen worden vastgesteld. We moeten samenwerken aan een Europees hervestigingssysteem op basis van gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. We hebben het over mensen die dankzij hun werk en hun vaardigheden ook een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het herstel van onze samenlevingen die zijn getroffen door de pandemie en de demografische achteruitgang.
 
“We moeten ook een Europees opvangbeleid voor migratie opzetten. Samen zouden we de criteria voor één enkele inreis- en verblijfsvergunning moeten definiëren, waarbij we de behoeften van onze arbeidsmarkten op nationaal niveau moeten beoordelen. Tijdens de pandemie kwamen hele economische sectoren tot stilstand door de afwezigheid van gastarbeiders. We hebben gereguleerde immigratie nodig voor het herstel van onze samenlevingen en voor het behoud van onze socialezekerheidsstelsels.”

Verder lezen
advertentie

Twitter

Facebook

advertentie

Trending