Verbind je met ons

Europese verkiezingen 2024

Hoe Roemenië en Bulgarije stemden bij de Europese verkiezingen

DELEN:

gepubliceerd

on

Zowel Roemenië als Bulgarije hielden naast de verkiezingen voor het Europees Parlement nationale verkiezingen. In Bulgarije staat de centrumrechtse partij GERB nu op de eerste plaats na de vervroegde parlementsverkiezingen van zondag, zo blijkt uit de laatste exitpoll. 

Uit een peiling van Alpha Research blijkt dat GERB 26.2% van de stemmen behaalde, terwijl de hervormingsgezinde partij We Continue the Change (PP) op de tweede plaats staat met 15.7% van de stemmen. De centrumrechtse partij leidt ook bij de Europese verkiezingen.

Bulgarije heeft een periode van stabiliteit nodig en een functionele regering om de stroom van EU-fondsen naar zijn wankele infrastructuur te versnellen en richting de invoering van de euro en volledige deelname aan Schengen te gaan. De stemming van zondag, de zesde in drie jaar, werd veroorzaakt door de ineenstorting, in maart, van de coalitie gevormd door GERB en PP.

"Niemand behaalt succes zonder de hulp van anderen te erkennen. Degenen die er vertrouwen in hebben, erkennen deze hulp met dankbaarheid. Bedankt, GERB! Bedankt aan iedereen die ons heeft gesteund!", zei GERB-leider en voormalig premier Boiko Borisov na de stemming.

In Roemenië kreeg de sociaal-liberale alliantie de meeste stemmen. De sociaal-democraten en de liberalen kozen ervoor om samen deel te nemen aan de EU-verkiezingen, niet alleen omdat ze samen regeren in Boekarest, maar ook om de opkomst van de populisten tegen te gaan, zo zeiden ze. De belangrijkste reden was om hun kansen op het verkrijgen van meer stemmen te vergroten, wat ze ook deden. De twee partijen slaagden er wel in om de meeste stemmen binnen te halen, mede dankzij de truc die ze gebruikten om de verkiezingen voor het Europees Parlement te koppelen aan de burgemeesters- en lokale verkiezingen. 

"Vanavond heeft de democratie gezegevierd. De sociaal-democraten hebben de verkiezingen gewonnen. Alles wat we vandaag hebben bereikt vertegenwoordigt het vertrouwen dat de Roemenen ons hebben gegeven, maar ook het werk van elk van onze collega's. De stemming van vandaag heeft bevestigd dat we goed hebben geregeerd in een ingewikkelde periode, en de De maatregelen van de PSD om te regeren werden door de Roemenen gewaardeerd”, zegt Marcel Ciolacu, leider van de Sociaal-Democraten.

advertentie

Zijn coalitiegenoot en ex-premier Nicolae Ciuca zei dat ruim “negen miljoen Roemenen zo hebben gestemd dat de Liberale Partij hen vertegenwoordigt”.

In grote lijnen waren de lokale verkiezingsresultaten vergelijkbaar met de Europese verkiezingsresultaten.

De populistische en nationalistische Alliantie voor de Unie van Roemenen werd tweede met 15% van de stemmen en pakte zes zetels in het wetgevend orgaan van de EU. De leidende kandidaat van de partij voor het Europees Parlement, Cristian Terheş, waarschuwde de hele stemdag ervoor dat de belangrijkste politieke partijen iets zouden kunnen verzinnen en dat alle waarnemers op hun hoede moeten blijven. Hij zei dat hij stemde voor “mensen die Roemenië ten goede kunnen veranderen en voor degenen die bereid zijn om voor hun land te vechten in het Europees Parlement”.

Op de derde plaats slaagde de Alliantie voor Verenigd Rechts, bestaande uit verschillende liberale partijen, er slechts in om drie zetels in het Europees Parlement te veroveren.

Opvallend was dat de opkomst bij de verkiezingen 52.4% bedroeg, het hoogste sinds Roemenië in 2007 tot de EU toetrad.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending