Verbind je met ons

Europese verkiezingen 2024

Europese verkiezingen: EU-instellingen bereid om desinformatie tegen te gaan   

DELEN:

gepubliceerd

on

De EU-instellingen spelen hun rol bij het verdedigen van de Europese verkiezingen van 6 en 9 juni tegen desinformatie en informatiemanipulatie die gericht zijn op de Europese democratie. De Europese verkiezingen zijn een vlaggenschip van de Europese democratie.

Zoals gedocumenteerd door bijvoorbeeld de Europees Waarnemingscentrum voor digitale mediaproberen desinformatieactoren van binnen en buiten de EU de integriteit van het verkiezingsproces te ondermijnen, het vertrouwen in democratische processen in het algemeen te ondermijnen en verdeeldheid en polarisatie in onze samenlevingen te zaaien. Volgens de Eurobarometer is 81% van de EU-burgers het erover eens dat nieuws of informatie die een verkeerde voorstelling van zaken geeft of vals is, een probleem is voor de democratie.

Pogingen om burgers te misleiden

Instellingen, autoriteiten, actoren uit het maatschappelijk middenveld en factcheckers zoals de Europees Waarnemingscentrum voor digitale media  Europees netwerk voor standaarden voor factchecking en EUvsDisinfo hebben de afgelopen maanden talloze pogingen ontdekt en aan het licht gebracht om kiezers met gemanipuleerde informatie te misleiden. Acteurs op het gebied van desinformatie hebben druk uitgeoefend valse informatie over hoe te stemmenontmoedigde burgers om te gaan stemmen, of geprobeerd hebben zaai verdeeldheid en polarisatie vóór de verkiezingen door spraakmakende of controversiële onderwerpen te kapen.

Soms bestaan ​​deze pogingen tot misleiding uit: de informatieruimte overspoelen met een overvloed aan valse en misleidende informatie, allemaal met als doel het publieke debat te kapen. Vaak Toppolitici en leiders zijn het doelwit door informatiemanipulatiecampagnes. Verschillende Europese beleidsmaatregelen zijn vaak het doelwit van desinformatie: steun aan Oekraïne, de Europese Green Deal en migratie.

Desinformatie-actoren hebben ook netwerken van nepaccounts en nep- of nagebootste mediakanalen ingezet om de informatieomgeving te manipuleren. Recente onthullingen door de Europese Dienst voor Extern Optreden (EDEO) en nationale autoriteiten van de EU-lidstaten zijn onder meer de Valse gevelPortaalgevecht en Doppelgänger operaties.

advertentie

Onlangs werd er een onderzoeksrapport gebeld "Bedrijfsoverbelasting" door het Finse softwarebedrijf Check First documenteerde hoe verdachte accounts contact opnamen met meer dan 800 factcheckers en media in meer dan 75 landen - om hen te overladen met valse informatie, hun middelen uit te putten en hen ervan te overtuigen deze valse informatie te verspreiden door middel van het ontkrachten van artikelen .

Meer inspanningen om de EU te beschermen tegen informatiemanipulatie

Hoewel de dreigingen er zijn, zijn de collectieve reacties van de EU dat ook. Op basis van een duidelijk mandaat van de politieke leiders zijn de EU-instellingen al jaren bezig met het aanpakken van de uitdaging die voortkomt uit buitenlandse informatiemanipulatie en -inmenging, waaronder desinformatie.

Deze inspanningen vinden plaats in nauwe samenwerking en coördinatie tussen de instellingen en met de betrokkenheid van een breed scala aan andere belanghebbenden, zoals de EU-lidstaten, media en factcheckers en het maatschappelijk middenveld, om inzichten te delen, ervaringen en beste praktijken uit te wisselen. en de reacties coördineren.

Omdat de EU mondiaal voorop loopt bij het aanpakken van bedreigingen die verband houden met buitenlandse informatiemanipulatie en -inmenging, werkt de EU nauw samen met haar gelijkgestemde partners buiten de EU, via onder meer fora zoals het G7 Rapid Response Mechanism. Om de weerbaarheid tegen pogingen tot inmenging van buitenaf te vergroten, heeft de EU een speciaal instrumentarium ontwikkeld om manipulatie en inmenging van buitenlandse informatie tegen te gaan, waaronder een reeks instrumenten variërend van situationeel bewustzijn en het opbouwen van veerkracht tot wetgeving en diplomatieke hefbomen.

Al deze inspanningen vinden altijd plaats met volledige eerbiediging van de Europese fundamentele waarden, zoals de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van meningsuiting. Onze alomvattende reactie op desinformatie is gecentreerd rond de volgende bouwstenen: het ontwikkelen van beleid om onze democratieën te versterken, waardoor het moeilijker wordt voor desinformatie-actoren om onlineplatforms te misbruiken, en om journalisten en mediapluralisme te beschermen; het vergroten van het bewustzijn over desinformatie en onze paraatheid en reactie; het opbouwen van maatschappelijke veerkracht tegen desinformatie door middel van mediageletterdheid en factchecking; samenwerken met andere instellingen, nationale autoriteiten of derde partijen.

De EU-instellingen hebben verschillende activiteiten gepromoot, waaronder bewustmakingscampagnes en initiatieven op het gebied van mediageletterdheid, om de maatschappelijke weerbaarheid tegen desinformatie en informatiemanipulatie te vergroten.
Voorbeelden hiervan zijn:

  • de officiële website van de Europese verkiezingen met een sectie over “Vrije en eerlijke verkiezingen”;a reeks video's door het Europees Parlement (in 24 officiële EU-talen) dat het publiek informeert over de technieken die door desinformatie-actoren worden gebruikt om mensen te misleiden;
  • a brochure door het Europees Parlement met 10 tips over hoe desinformatie aan te pakken; een toolkit voor leraren van de Europese Commissie over hoe desinformatie kan worden opgemerkt en bestreden;
  • een gezamenlijke campagne van de Commissie en de Europese Groep van regelgevende instanties voor audiovisuele mediadiensten met a video- wordt uitgezonden op sociale media en uitgezonden in de hele EU, waardoor het bewustzijn wordt vergroot van de risico's van desinformatie en informatiemanipulatie in de aanloop naar de Europese verkiezingen;
  • Een speciale reeks artikelen en inzichten over manipulatie van buitenlandse informatie en inmenging in de EDEO EUvsDisinfo.

Er is nieuwe EU-wetgeving van kracht

Tijdens dit mandaat werd belangrijke wetgeving aangenomen door medewetgevers, zoals de Wet op de digitale dienstverlening (DSA), de AI-wet en Wet op de transparantie en doelgerichtheid van politieke reclame. Tijdens het afgelopen mandaat heeft het Europees Parlement Speciale Commissie voor buitenlandse inmenging in alle democratische processen in de Europese Unie, inclusief desinformatie (En zijn opvolger) heeft ook de aandacht gevestigd op de kwestie van buitenlandse inmenging, inclusief desinformatie, en aanbevolen dat de hele samenleving haar rol speelt, ook door middel van niet-wetgevende maatregelen, om deze aan te pakken.

De DSA vereist dat platforms de risico's in verband met de bescherming van verkiezingsprocessen, zoals desinformatie, beoordelen en beperken, onder meer via door AI gegenereerde inhoud. De DSA is al volledig van toepassing en wordt door de Commissie gehandhaafd met betrekking tot zogenaamde “zeer grote online platforms” (dat wil zeggen degenen die minstens 45 miljoen gebruikers in de EU of 10% van de EU-bevolking bereiken). In deze context heeft de Commissie reeds een procedure tegen deze onderneming ingeleid X en meta – voor zowel Instagram als Facebook – over mogelijke DSA-schendingen met betrekking tot verkiezingsintegriteit.

Wat de preventieve kant betreft, heeft de Commissie in maart 2024 een besluit genomen verkiezingsrichtlijnen, waarbij wordt herinnerd aan de maatregelen die platforms moeten nemen om naleving te garanderen. In april 2024 organiseerde de Commissie ook een vrijwillige stresstest met deze aangewezen platforms, het maatschappelijk middenveld en de nationale autoriteiten. De Commissie voert een voortdurende dialoog met platforms om de effectieve implementatie en naleving van de DSA te garanderen.

 

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending