Verbind je met ons

Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC)

EESC steunt een open, duurzaam en assertief EU-handelsbeleid

DELEN:

gepubliceerd

on

De nieuwe handelsstrategie die de Commissie in februari lanceerde, brengt boeiende beginselen op tafel die de EU zullen ondersteunen bij het bereiken van haar binnenlandse en externe beleidsdoelstellingen. Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) verwelkomt deze handelsstrategie als een manier om de markttoegang te verbeteren en het speelveld gelijk te maken. Daarnaast zal de modernisering van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) de sleutel zijn voor toekomstige generaties.

Handel is een drijvende kracht achter groei en economie. Zijn rol is nog belangrijker geworden sinds het uitbreken van de pandemie als een manier om Europa's herstel te verzekeren. Toch moet de EU eerst handelsveranderingen analyseren en kwantificeren, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen tijdelijke en aan COVID-19 gerelateerde veranderingen enerzijds en permanente veranderingen anderzijds.

"We hebben een bepaalde aanpak nodig, om open en assertief te zijn, om de betrokkenheid van de belanghebbenden bij het handelsbeleid te verbeteren, omdat het verhaal van de internationale handel aan het veranderen is", aldus Timo Vuori, rapporteur van het EESC. mening over de herziening van het handelsbeleid.

advertentie

Het advies, dat tijdens de plenaire vergadering van juli is aangenomen, is een stap voorwaarts voor deze strategie, die nieuwe mogelijkheden zal scheppen om de risico's met betrekking tot de wereldhandel en de EU-economie te verminderen.

Het is tijd voor Europa om naïviteit opzij te zetten en een assertiever profiel aan te nemen bij het unilateraal verdedigen van de EU-waarden en handelsverbintenissen. Waar de WTO niet kan optreden of niet volledig kan presteren, moet de EU kunnen rekenen op een breed scala aan vrijhandelsovereenkomsten (FTA's) die de Europese beginselen en de internationale normen weerspiegelen die worden gedeeld met leidende en opkomende economieën in de internationale handel.

Zoals Christophe Quarez, co-rapporteur van het advies, het verwoordde: "Al het werk moet worden geplaatst in de context van multilateralisme en hervorming van de WTO."

Het EESC is het ermee eens dat modernisering van de WTO een topprioriteit is, gezien haar centrale rol bij het tot stand brengen van een effectieve multilaterale matrix voor een moderne handelsagenda. Daarom moet de EU het voortouw nemen bij ambitieuze WTO-hervormingen door taboes op sociale en klimaataspecten van handel te doorbreken en huidige en toekomstige uitdagingen duurzaam aan te pakken. Om dat te bereiken, moeten de lidstaten strategische samenwerking aangaan met belangrijke handelspartners over prioritaire multilaterale kwesties.

Handelsbeleid dat resultaten oplevert voor mensen

Het EESC is ingenomen met de handelsagenda die inspeelt op enkele van de zorgen van belanghebbenden die in de openbare raadpleging naar voren zijn gebracht. Het ontbreekt echter aan reflecties over hoe de betrokkenheid van het maatschappelijk middenveld kan worden verbeterd. Het Comité onderstreept de noodzaak van voortdurende samenwerking met het maatschappelijk middenveld op nationaal en EU-niveau, om ervoor te zorgen dat het handelsbeleid een meerwaarde vormt voor ons dagelijks leven.

Het maatschappelijk middenveld moet een actieve partner worden in het handelsbeleid, van het vormgeven tot het monitoren van handelsinstrumenten en -overeenkomsten. Om de rol van maatschappelijke organisaties in het proces veilig te stellen, roept het EESC op tot het herstel van de groep van deskundigen inzake vrijhandelsovereenkomsten, die een ongeëvenaarde en broodnodige diepgaande en regelmatige betrokkenheid bij specifieke handelskwesties heeft opgeleverd. Een zinvolle samenwerking met het Europees Parlement, met name via het EESC, om de problemen doeltreffender aan te pakken, zou bijdragen tot een vlottere ratificatie.

Bovendien moeten de binnenlandse adviesgroepen (DAG's), die essentiële institutionele toezichtpijlers van moderne vrijhandelsovereenkomsten zijn, worden versterkt.

De pandemie heeft de kwetsbaarheden van het wereldwijde handelssysteem en die van werknemers in toeleveringsketens aan het licht gebracht. Het versterken van duurzaamheid en veerkracht in mondiale waardeketens (GVC's) is van het grootste belang voor een gelijk speelveld.

De EU heeft instrumenten nodig om corruptie en milieu-, arbeids-, sociale en mensenrechtenschendingen aan te pakken, zoals verplichte zorgvuldigheid, een nieuw VN-verdrag over bedrijven en mensenrechten, en een IAO-verdrag over fatsoenlijk werk.

De EU heeft lering getrokken uit de COVID-19-crisis en roept op tot een beter begrip van de impact van wereldwijde waardeketens op mensen en bedrijven en van hun tekortkomingen. Diversificatie is een instrument voor meer veerkracht, met goede monitoringmechanismen en adequate procedures voor openbare aanbestedingen.

Het EESC is een groot voorstander van de actieve rol van de EU bij het vormgeven van mondiale regels voor duurzamere en eerlijkere handel die welvaart en veiligheid zou brengen, niet alleen voor zakenpartners, maar ook voor landen en hun bevolking.

Een handicap

Het EESC is ingenomen met de EU-strategie voor de rechten van mensen met een handicap, maar stelt tekortkomingen vast die moeten worden aangepakt

gepubliceerd

on

Het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) juicht de nieuwe EU-strategie voor de rechten van mensen met een handicap toe als een stap voorwaarts in de uitvoering van het VN-Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap (UNCRPD). In de strategie zijn veel van de suggesties van het EESC, de Europese gehandicaptenbeweging en het maatschappelijk middenveld overgenomen. De voorstellen omvatten volledige harmonisatie van de nieuwe agenda en versterkt toezicht op EU-niveau op de toepassing ervan. Het EESC maakt zich echter zorgen over de afzwakking van de bindende maatregelen en de harde wetgeving ter uitvoering van de strategie.

Tijdens zijn plenaire vergadering van 7 juli heeft het EESC het advies goedgekeurd Strategie inzake de rechten van personen met een handicap, waarin het zijn visie gaf op de nieuwe strategie van de Europese Commissie, die de levens van zo'n 100 miljoen Europeanen met een handicap in de komende tien jaar moet verbeteren.

Hoewel het EESC de nieuwe strategie lovenswaardig en ambitieuzer noemde dan zijn voorganger, maakte het zich zorgen over de vooruitzichten op een goede uitvoering ervan. Hij betreurde ook het ontbreken van concrete en specifieke maatregelen om een ​​einde te maken aan discriminatie van vrouwen en meisjes met een handicap.

advertentie

"De strategie voor mensen met een handicap kan de rechten van personen met een handicap in de EU bevorderen en heeft het potentieel om echte verandering teweeg te brengen, maar dit hangt volledig af van hoe goed ze wordt uitgevoerd en hoe ambitieus de individuele acties zijn. Er zijn voorstellen van de EESC en de beweging voor gehandicapten. Het ontbreekt echter aan ambitie in bindende wetgeving", aldus de rapporteur voor advies. Ioannis Vardakastanis.

"We moeten woorden in daden omzetten. Als de Europese Commissie en de lidstaten niet ambitieus zijn in het aandringen op acties die de status-quo uitdagen, zou de strategie wel eens niet kunnen voldoen aan de verwachtingen van ongeveer 100 miljoen personen met een handicap in de EU, " hij waarschuwde.

De EU Recovery and Resilience Facility (RRF) moet sterk worden gekoppeld aan de EU-strategie voor de rechten van mensen met een handicap en moet personen met een handicap helpen te herstellen van de gevolgen van de pandemie, aangezien zij tot de zwaarst getroffenen behoorden. De koppeling met de uitvoering van en het toezicht op het actieplan voor de EU-pijler van sociale rechten moet ook worden gewaarborgd en gemaximaliseerd, aldus het EESC in het advies.

Er moeten voldoende personele en financiële middelen worden verstrekt voor het huidige monitoringsysteem voor EU-acties met betrekking tot het UNCRPD. Het EESC raadde de Europese Commissie ten zeerste aan na te gaan hoe de EU-instellingen en de lidstaten kunnen samenwerken om mensen met een handicap beter te betrekken door de bestaande bevoegdheidsverklaring te herzien en het facultatieve protocol bij het UNCRPD te ratificeren. Deze stappen zullen de EU een beslissendere stem geven in de naleving door de lidstaten van de UNCRPD-bepalingen. De Commissie moet ook resoluut zijn in het afwijzen van plannen voor investeringen die indruisen tegen de UNCRPD, zoals investeringen in institutionele zorgomgevingen.

Het EESC riep op tot specifieke maatregelen om tegemoet te komen aan de behoeften van vrouwen en meisjes met een handicap door middel van een vlaggenschipinitiatief in de tweede helft van de EU-strategie voor mensen met een handicap, om ervoor te zorgen dat de genderdimensie wordt opgenomen. De nadruk op vrouwen moet een dimensie omvatten van gendergeweld en vrouwen als informele verzorgers van familieleden met een handicap.

Het EESC was verheugd over het voorstel voor een informatiecentrum met de naam AccessibleEU, een van de vlaggenschipinitiatieven van de nieuwe strategie, hoewel het niet voldeed aan het verzoek van het EESC om een ​​EU Access Board met bredere bevoegdheden. Het doel van AccessibleEU zou zijn om nationale autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering en handhaving van toegankelijkheidsregels en toegankelijkheidsdeskundigen en professionals samen te brengen, en toezicht te houden op de tenuitvoerlegging van EU-wetgeving die in toegankelijkheid voorziet. De Commissie moet duidelijk en transparant zijn over de manier waarop zij dit agentschap wil financieren en bemannen, en hoe zij ervoor zal zorgen dat personen met een handicap worden vertegenwoordigd, benadrukt het EESC.

Het EESC staat volledig achter het vlaggenschipinitiatief inzake de EU-handicapkaart en is van mening dat deze het potentieel heeft om grote veranderingen teweeg te brengen. Hij betreurt het echter dat er nog geen toezegging is gedaan om ervoor te zorgen dat het door de lidstaten wordt erkend. Het Comité benadrukt dat de gehandicaptenkaart moet worden ingevoerd door middel van een verordening, waardoor deze in de hele EU rechtstreeks toepasbaar en afdwingbaar wordt.

Mensen met een handicap moeten de mogelijkheid krijgen om een ​​volwaardige rol te spelen in het politieke leven van hun gemeenschap. rechten.

Het is van cruciaal belang om te focussen op banen van goede kwaliteit voor personen met een handicap, vooral in het licht van de COVID-19-pandemie. Het EESC benadrukt dat het belangrijkste doel niet alleen een hogere arbeidsparticipatie is, maar ook hoogwaardige werkgelegenheid die mensen met een handicap in staat stelt hun sociale omstandigheden te verbeteren door middel van werk. Het EESC stelt voor indicatoren op te nemen over de kwaliteit van de werkgelegenheid voor personen met een handicap.

Het EESC roept de gehandicaptenbeweging ook op proactief op te treden en ervoor te zorgen dat elke actie van deze strategie haar beloften waarmaakt. Sociale partners en maatschappelijke organisaties moeten de uitvoering van de nieuwe strategie volledig steunen. Het is niet de strategie zelf die voor echte verandering zal zorgen voor personen met een handicap, maar eerder de kracht van elk van haar componenten in het komende decennium, concludeerde het EESC.

Verder lezen

Blog

Roaming: EESC pleit voor één tariefzone in de hele EU

gepubliceerd

on

Mensen moeten genieten van het lokale tarief wanneer ze hun mobiele telefoons gebruiken, waar ze zich ook in de EU bevinden, zei het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in een onlangs goedgekeurd advies over een voorgestelde herziening van de EU-roamingregels.

A enkele tariefzone, het aanbieden van bellen en dataverbruik tegen lokaal tarief aan alle mensen met een telefoonabonnement in Europa, met dezelfde snelheid en toegang tot de infrastructuur, naar welk land het ook wordt gebeld of waarvandaan: dit is volgens het EESC het doel dat de EU moet streven naar regulering van roamingdiensten.

Het EESC verwelkomt de door de Europese Commissie voorgestelde herziening van de roamingverordening en de doelstellingen ervan als een positieve stap in de goede richting, maar vindt dat er een moediger doel moet worden gesteld.

advertentie

"Het idee achter het voorstel van de Commissie is dat roamingdiensten moeten worden aangeboden onder dezelfde voorwaarden als thuis, zonder enige toegangsbeperking. Dit is een goed voorstel", aldus Christophe Lefèvre, rapporteur van het EESC-advies dat tijdens de plenaire vergadering van juli is aangenomen. "We zijn echter van mening dat we verder moeten gaan dan de voorwaarden en ervoor moeten zorgen dat mensen in Europa niet meer hoeven te betalen voor hun mobiele communicatie wanneer ze naar het buitenland gaan."

Het EESC benadrukt ook dat het niet voldoende is om te bepalen dat, wanneer vergelijkbare kwaliteit of snelheden beschikbaar zijn in het netwerk van een andere lidstaat, de binnenlandse operator niet opzettelijk een roamingdienst van lagere kwaliteit mag aanbieden. Dit betekent bijvoorbeeld dat als een consument thuis 4G-connectiviteit heeft, hij tijdens het roamen geen 3G mag hebben als 4G beschikbaar is in het land waar hij naartoe reist.

Een deel van het probleem is de slechte lokale infrastructuur. Om onbeperkte toegang tot de nieuwste generaties en netwerktechnologieën te garanderen, moet de EU ook bereid zijn om investeren in infrastructuur om bestaande hiaten op te vullen en ervoor te zorgen dat er geen "witte vlekken", dwz regio's met onvoldoende breedbandinternetdekking, waarvan bekend is dat er vele in landelijke gebieden liggen en potentiële inwoners en bedrijven wegjagen. De EU zou ook minimale vereisten waaraan exploitanten geleidelijk moeten voldoen, zodat consumenten ten volle gebruik kunnen maken van deze diensten.

Daarnaast dringt het EESC aan op de noodzaak om meerdere waarschuwingen om naar consumenten te worden gestuurd om hen te beschermen tegen hoge rekeningen wanneer ze de limieten van hun abonnement overschrijden. Bij het naderen van het plafond moet de telefoniste de consument blijven waarschuwen wanneer het voor de vorige waarschuwing ingestelde volume opnieuw is verbruikt, met name tijdens dezelfde oproep of datagebruiksessie.

Tot slot wijst het EESC op de kwestie van: fair use als een knelpunt. Hoewel in alle mobielecommunicatiecontracten redelijk gebruik in verband met roaming wordt vermeld, betreurt het EESC dat de verordening dit niet definieert. Maar met de COVID-pandemie zijn mensen massaal afhankelijk geworden van online activiteiten en heeft fair use een geheel nieuwe betekenis gekregen. Denk eens na, betoogt het EESC, wat dat betekent voor een Erasmus-student die naar een universiteit in het buitenland gaat, lessen volgt op Teams, Zoom of een ander platform. Dat verbruikt veel data en ze zullen snel hun maandelijkse plafond bereiken. Eerlijkheid zou zijn als mensen in een dergelijke situatie hetzelfde plafond zouden hebben in het land dat ze bezoeken als in hun thuisland.

Achtergrond

Roamingtoeslagen zijn in de EU afgeschaft op 15 juni 2017. De snelle en enorme toename van het verkeer sindsdien heeft bevestigd dat deze verandering een onaangeboorde vraag naar mobiel verbruik heeft losgemaakt, zoals blijkt uit de eerste volledige evaluatie van de roamingmarkt die is gepubliceerd door de Europese Commissie. Commissie in november 2019.

De huidige roamingverordening loopt af in juni 2022 en de Commissie heeft stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat deze met nog eens 10 jaar wordt verlengd en tegelijkertijd toekomstbestendig te maken en meer in overeenstemming te zijn met de resultaten van een 12 weken durende openbare raadpleging. De voorgestelde herziening heeft tot doel:

· Lagere maximumprijzen die binnenlandse exploitanten betalen aan exploitanten in het buitenland die roamingdiensten aanbieden, met het oog op verlaging van de kleinhandelsprijzen;

· consumenten beter informeren over extra kosten bij het bellen naar speciale servicenummers, zoals klantenservicenummers;

· zorgen voor dezelfde kwaliteit en snelheid van het mobiele netwerk in het buitenland als thuis, en;

· de toegang tot nooddiensten verbeteren tijdens roaming.

Lees het EESC-advies

Lees de door de Europese Commissie voorgestelde herziening van de roamingverordening

Verder lezen

coronavirus

De economie, het milieu en het welzijn van mensen moeten hand in hand gaan in de post-COVID EU

gepubliceerd

on

Tijdens de plenaire vergadering van het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) in juli ontmoetten de voorzitter, Christa Schweng, en leden prominente sprekers om de toekomstige Europese economie na de pandemie te bespreken.

Economische welvaart, zorg voor het milieu en het welzijn van mensen kunnen en moeten hand in hand gaan. Dit was de belangrijkste boodschap van de EESC-voorzitter, Christa Schweng, tijdens het debat over: Een post-COVID-economie die voor iedereen werkt - Naar een welzijnseconomie? gehouden tijdens de plenaire vergadering van het EESC op 7 juli 2021.

Schweng betoogde dat we in de toekomst duidelijk bredere aspecten dan die welke in het BBP worden weerspiegeld, effectiever moeten bewaken en waarderen: "Aspecten zoals onze gezondheid, onze natuur, ons onderwijs, ons vermogen om te innoveren en onze gemeenschappen zijn van belang", zei ze.

advertentie

Verwijzend naar "het idee van welvaart combineren met de mogelijkheid van sociale vooruitgang op wereldschaal", met de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling voor 2030 als basis, voegde ze eraan toe: "Het is tijd voor de EU om te werken aan een alomvattende strategie: het EESC is klaar om de reflectie te ondersteunen over de fundamenten voor een post-COVID-economie die voor iedereen werkt en nieuwe indicatoren bevat voor economische prestaties en sociale vooruitgang die een alomvattend beeld kunnen geven van het welzijn van mensen."

Voorbij het bbp: naar een welzijnseconomie

Vier prominente sprekers namen deel aan het plenaire debat.

Tim Jackson, van het Center for the Understanding of Sustainable Prosperity, maakte duidelijk dat gezondheid - en niet rijkdom - de basis vormde voor welvaart en de basis om na te denken over wat voor soort economie we wilden na de pandemie. Hij wees erop dat het BBP veel beperkingen kent en dat het belangrijk is om de "groeiafhankelijkheid van het BBP" te doorbreken en na te denken over hoe socialezekerheidsstelsels kunnen worden gehandhaafd in economieën die niet het verwachte groeiniveau hebben.

Fabrice Murtin, van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), beweerde dat welzijn per se een zeer complex systeem was en dat er niet één enkele welvaartseconomie was, maar vele economieën. Hij benadrukte dat het van vitaal belang was om beleid te vormen waarin de mens centraal stond en dat sociale ongelijkheid een systemische zwakte en verminderde efficiëntie was.

Think Sandrine Dixson-Declève, die de Club van Rome vertegenwoordigde, was het van cruciaal belang om ons te concentreren op gezonde mensen in een gezond Europa en van groei op basis van het BBP naar welzijn en veiligheid. De lessen die uit de COVID-19-pandemie zijn getrokken, kunnen worden gebruikt om te begrijpen wat essentieel was en om verandering teweeg te brengen.

Tenslotte James Watson, van Business Europe, zei dat het BBP oorspronkelijk was bedacht als een maatstaf voor commerciële activiteiten, maar dat het ondanks de beperkingen toch logisch was om het te gebruiken. De weg vooruit zou zijn om het aan te vullen met een bredere en evenwichtige scorekaart die bestaat uit andere indicatoren, zoals economische, sociale en milieu-indicatoren.

Een mensgerichte economie

Aan het woord tijdens het debat, Seamus Boland, voorzitter van de Diversity Europe Group, benadrukte dat maatschappelijke vooruitgang en een economie die voor iedereen werkt alleen kunnen worden bereikt door een overgang naar een alternatief ontwikkelingsmodel dat stevig verankerd is in de SDG's en dat de COVID-19-crisis de kans was om die te krijgen Rechtsaf.

Stefano Mallia, voorzitter van de Werkgeversgroep, zei dat we met nieuwe prioriteiten zoals de EU Green Deal, NextGenerationEU, een rechtvaardige transitie en klimaatneutraliteit tegen 2050 een hele reeks nieuwe indicatoren zouden hebben om te raadplegen. Om hoogwaardige banen en duurzame groei te creëren, hadden we twee pijlers nodig: een sterke en veerkrachtige industriële basis om voorop te blijven lopen op het gebied van wereldwijde technologie en innovatie, evenals open markten en een op regels gebaseerd multilateraal systeem dat de belangen van de EU beschermt en waarden.

Oliver Röpke, voorzitter van de Workers Group, zei dat, na de sterke inzet voor de doelstellingen van de sociale pijler op de top van Porto, de welzijnseconomie ook moet zorgen voor werkende mensen en hun gezinnen, en moet zorgen voor fatsoenlijke lonen, sterke collectieve onderhandelingen en sterke werknemersparticipatie om de groene en digitale transities te beheren. Hij voegde eraan toe dat economisch herstel hand in hand moet gaan met sociaal welzijn als het duurzaam wil zijn.

Tenslotte Peter Schmidt, voorzitter van de afdeling Landbouw, plattelandsontwikkeling en milieu (NAT) en rapporteur voor het EESC-advies over De duurzame economie die we nodig hebben, concludeerde door te zeggen dat een welzijnseconomie gebaseerd is op het dienen van mensen en dat de EU de door de pandemie geboden kans moet aangrijpen om na te denken over onze zwakheden en met voorstellen te komen.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending