Verbind je met ons

Europese raad

President van de Europese Raad en Franse president virtuele ontmoeting met president van Azerbeidzjan Ilham Aliyev en premier van Armenië Nikol Pashinyan

DELEN:

gepubliceerd

on

Voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, president van de Franse Republiek Emmanuel Macron, president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev en premier van de Republiek Armenië Nikol Pashinyan hebben elkaar virtueel ontmoet op de 4th februari 2022.

President Michel en president Macron bevestigden opnieuw dat ze zich volledig inzetten voor het ondersteunen van inspanningen die gericht zijn op het verminderen van spanningen en het opbouwen van vertrouwen in de regio.

Zij maakten de balans op van de vorderingen die sinds de bijeenkomsten in de marge van de Top van het Oostelijk Partnerschap zijn geboekt, met name de recente vrijlatingen van gevangenen, de voortdurende gezamenlijke inspanningen om vermiste personen op te sporen en het aanstaande herstel van spoorlijnen.

De staatshoofden en regeringsleiders waren het erover eens dat deze bijeenkomst een waardevolle gelegenheid bood om een ​​breed scala aan onderwerpen te bespreken.

De EU en Frankrijk blijven zich inzetten om met andere partners, waaronder de OVSE, samen te werken om een ​​welvarende, veilige en stabiele zuidelijke Kaukasus op te bouwen.

De partijen benadrukten het belang van de gezamenlijke bijeenkomst die op 14 december 2021 in Brussel werd gehouden op initiatief van president Charles Michel en met deelname van de president van de Republiek Azerbeidzjan Ilham Aliyev en de premier van Armenië Nikol Pashinyan.

In het verlengde van de Brusselse vredesagenda werden gedetailleerde besprekingen gehouden over de normalisering van de betrekkingen tussen Armenië en Azerbeidzjan. In dit verband wisselden de partijen, in overeenstemming met de vooraf vastgestelde agenda van het evenement, van gedachten over verschillende aspecten van de betrekkingen tussen de twee landen, waaronder humanitaire kwesties, vertrouwenwekkende maatregelen, het probleem van landmijnen waarmee Azerbeidzjan wordt geconfronteerd, de opening van communicatie, de afbakening en afbakening van grenzen, het begin van besprekingen over een vredesakkoord.

advertentie

President Ilham Aliyev herhaalde het standpunt van Azerbeidzjan over de besproken kwesties.

Tijdens de besprekingen vestigde president Ilham Aliyev speciale aandacht op het bepalen van het lot van de vermisten tijdens de eerste Karabach-oorlog, het lokaliseren van massagraven, het vergroten van de internationale steun voor Azerbeidzjan bij het ontmijnen van de bevrijde gebieden, en het openen van een transportcorridor per spoor en over de weg .

Het staatshoofd benadrukte het feit dat van in totaal 3,890 Azerbeidzjaanse burgers, waaronder 71 kinderen, 267 vrouwen en 326 ouderen, vermist werden tijdens de eerste Karabach-oorlog.

President Ilham Aliyev merkte op dat sinds het einde van de patriottische oorlog 36 Azerbeidzjaanse burgers waren gedood en 165 gewond bij mijnexplosies.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over de missie van UNESCO naar Azerbeidzjan en Armenië. De partijen kwamen overeen dat er een missie naar beide landen zou worden gestuurd.

Deel dit artikel:

Trending