Verbind je met ons

Europese Commissie

Er is geen gekwalificeerde meerderheid bereikt door de lidstaten om de goedkeuring van glyfosaat te verlengen of af te wijzen

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 16 november bereikten de lidstaten tijdens een stemming in de Beroepscommissie niet de vereiste gekwalificeerde meerderheid om de goedkeuring van glyfosaat te verlengen of te verwerpen. Dit volgt op een eerdere stemming tijdens de Tweede Kamer Vast Comité voor planten, dieren, levensmiddelen en diervoeders (SCOPAFF) op 13 oktober, waarin de lidstaten ook niet de vereiste meerderheid bereikten om het voorstel te hernieuwen of af te wijzen.

In overeenstemming met de EU-wetgeving en bij gebrek aan de vereiste meerderheid in beide richtingen is de Commissie nu verplicht een besluit te nemen vóór 15 december 2023, wanneer de huidige goedkeuringsperiode afloopt. De Commissie heeft op basis van uitgebreide veiligheidsbeoordelingen uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en de Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) zal nu samen met de EU-lidstaten overgaan tot de verlenging van de goedkeuring van glyfosaat voor een periode van 10 jaar, onder voorbehoud van bepaalde nieuwe voorwaarden en beperkingen. Deze beperkingen omvatten een verbod op gebruik als droogmiddel vóór de oogst en de noodzaak van bepaalde maatregelen om niet-doelorganismen te beschermen.

De lidstaten zijn verantwoordelijk voor de nationale toelating van gewasbeschermingsmiddelen (PPP's) die glyfosaat bevatten en kunnen het gebruik ervan op nationaal en regionaal niveau nog steeds beperken als zij dit noodzakelijk achten op basis van de uitkomsten van risicobeoordelingen, waarbij met name rekening wordt gehouden met de noodzaak om de gewassen te beschermen. biodiversiteit.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending