Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie verwelkomt een politiek akkoord over instantbetalingen in euro

DELEN:

gepubliceerd

on

De Commissie is ingenomen met het politieke akkoord dat op 7 november tussen het Europees Parlement en de Raad is bereikt over de Commissievoorstel om directe betalingen in euro beschikbaar te maken voor alle burgers en bedrijven met een bankrekening in de EU. De nieuwe regels, die de 2012 moderniseren Gemeenschappelijke eurobetalingsruimte (SEPA) De regelgeving moet ervoor zorgen dat directe betalingen in euro betaalbaar, veilig en zonder belemmeringen in de hele EU worden verwerkt. Instantbetalingen bieden snelle en handige oplossingen voor burgers in alledaagse situaties, zoals het snel ontvangen van geld in geval van nood of het onmiddellijk verdelen van gedeelde kosten in verschillende sociale situaties. Ze verbeteren ook het cashflowbeheer voor overheidsdiensten en bedrijven, met name het MKB, zorgen ervoor dat liefdadigheidsinstellingen en NGO's snel toegang krijgen tot fondsen en moedigen banken aan innovatieve financiële diensten en producten te ontwikkelen.

Aanbieders van betalingsdiensten voor overboekingen in euro zullen verplicht worden om al hun klanten onmiddellijke betalingen aan te bieden, waarbij ervoor moet worden gezorgd dat de kosten niet hoger zijn dan die van traditionele overboekingen. Ze zullen ook moeten verifiëren dat de betaling wordt verzonden naar de door de betaler bedoelde begunstigde, en moeten waarschuwen in geval van een mogelijke fout of fraude voordat de transactie wordt uitgevoerd. Bovendien zullen de nieuwe regels de doeltreffendheid van de sanctiescreening via een geharmoniseerde procedure behouden. In plaats van transacties één voor één te screenen, zullen aanbieders van instantbetalingen hun klanten minstens dagelijks moeten controleren aan de hand van EU-sanctielijsten.

Commissaris voor Financiële Diensten, Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarktenunie Mairead McGuinness (afgebeeld) said: “Today’s agreement marks a hugely significant step in modernising our payment systems, enabling consumers and businesses to make faster and more convenient transactions. The ability to send and receive money within seconds, at no extra cost, will allow EU citizens to better manage their finances. It also brings real and tangible benefits for businesses, especially SMEs and merchants, who can be reassured that funds transferred to them are immediately received. This agreement shows the strong political will and commitment of the European Parliament and Council in making instant payments in euros across the EU a reality. This is a win-win situation for the EU.”

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending