Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie raadpleegt de lidstaten over een voorstel voor een gedeeltelijke aanpassing van het uitfaseringsschema van het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun met het oog op de komende winterverwarmingsperiode

DELEN:

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft de lidstaten ter raadpleging een ontwerpvoorstel gestuurd om het tijdschema voor de geleidelijke afschaffing van de bepalingen van het tijdelijke crisis- en transitiekader voor staatssteun, gericht op het bieden van een crisisrespons na de Russische agressie tegen Oekraïne en de ongekende toename van de energieproductie, gedeeltelijk aan te passen. prijzen.

Sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne en in de context van de directe en indirecte gevolgen ervan voor de economie van de EU, is het tijdelijke crisiskader voor staatssteun, dat op 23 maart 2022heeft de lidstaten in staat gesteld tijdige, gerichte en evenredige steun te verlenen aan bedrijven in nood. Het Kader heeft de lidstaten in staat gesteld snel en effectief op te treden om bedrijven te helpen die getroffen zijn door de aanzienlijke economische onzekerheden, verstoorde handelsstromen en toeleveringsketens, en de uitzonderlijk grote en onverwachte prijsstijgingen, met name van aardgas, elektriciteit en tal van andere input- en grondstoffenprijzen. materialen en primaire goederen. Deze effecten samen hadden een ernstige verstoring veroorzaakt in de economie van alle lidstaten in een breed scala van economische sectoren.

On 9 maart 2023heeft de Commissie het tijdelijke crisis- en transitiekader aangenomen, dat het tijdelijke crisiskader gedeeltelijk wijzigde en verlengde, en steunmaatregelen bevordert in sectoren die van cruciaal belang zijn voor de transitie naar een netto-nuleconomie, in overeenstemming met de Green Deal Industrieplan.

Terwijl de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne voortduurt, vertoont de economische situatie van de EU veerkracht ondanks de schokken die zij heeft doorstaan. Die van de Commissie Economische zomervoorspelling 2023 merkt op dat de EU-economie blijft groeien, zij het met minder momentum. De situatie op de energiemarkten en met name de gas- en gemiddelde elektriciteitsprijzen lijken zich te hebben gestabiliseerd. Daarnaast zijn de risico’s op energietekorten afgenomen, onder meer als gevolg van de maatregelen die lidstaten hebben genomen om de energiebronnen te diversifiëren. Tegelijkertijd wordt in de economische zomervoorspelling voor 2023 opgemerkt dat de aanhoudende oorlog van Rusland tegen Oekraïne en de bredere geopolitieke spanningen, met name in het Midden-Oosten, risico’s blijven inhouden en een bron van onzekerheid blijven.

Tegen deze achtergrond stelt de Commissie een voorstel voor beperkte verlenging van 3 maanden van de bepalingen die de lidstaten in staat stellen subsidies te blijven verlenen beperkte steunbedragen (paragraaf 2.1 van het Kader) en steun ter compensatie van de hoge energieprijzen (paragraaf 2.4 van het Kader), tot 31 maart 2024. Hierdoor kunnen de lidstaten, waar nodig, hun steunregelingen uitbreiden en ervoor zorgen dat bedrijven die nog steeds door de crisis worden getroffen, in de komende winterperiode niet worden afgesneden van de noodzakelijke steun. Op grond van punt 2.4 van het kader kunnen de lidstaten steun blijven verlenen door delen van de extra energiekosten te dekken, maar alleen voor zover de energieprijzen het niveau van vóór de crisis aanzienlijk overschrijden.

Het ontwerpvoorstel van de Commissie dat naar de lidstaten is gestuurd, heeft geen invloed op de overige bepalingen van het tijdelijke crisis- en transitiekader. De andere crisisgerelateerde onderdelen van het kader (dat wil zeggen liquiditeitssteun in de vorm van staatsgaranties en gesubsidieerde leningen, en maatregelen gericht op het ondersteunen van de terugdringing van de vraag naar elektriciteit) zullen niet worden verlengd tot na hun huidige vervaldatum, namelijk December 31 2023. De onderdelen die gericht zijn op het versnellen van de groene transitie en het verminderen van de brandstofafhankelijkheid worden niet beïnvloed door het ontwerpvoorstel en blijven op basis van het huidige Kader beschikbaar tot 31 december 2025.

De lidstaten hebben nu de mogelijkheid om commentaar te geven op het ontwerpvoorstel van de Commissie. De Commissie is van plan de beperkte wijziging van het tijdelijke crisis- en transitiekader de komende weken goed te keuren, rekening houdend met de feedback van de lidstaten.

advertentie

Achtergrond

De staatssteun Tijdelijk crisiskader, aangenomen op 23 maart 2022, heeft de lidstaten in staat gesteld de flexibiliteit waarin de staatssteunregels voorzien, te gebruiken om de economie te ondersteunen in de context van de Russische oorlog tegen Oekraïne. Het Tijdelijke Crisiskader is op XNUMX januari gewijzigd 20 juli 2022 als aanvulling op de Wintervoorbereidingspakket en in lijn met de REPowerEU-abonnement doelstellingen. Het Tijdelijk Crisiskader is verder gewijzigd 28 oktober 2022 in lijn met de Verordening inzake een noodinterventie om de hoge energieprijzen aan te pakken en Regelgeving die de solidariteit vergroot door een betere coördinatie van de gasaankopen, betrouwbare prijsbenchmarks en grensoverschrijdende uitwisseling van gas.

On 9 maart 2023, heeft de Commissie de huidige aangenomen Tijdelijk Crisis- en Transitiekader het bevorderen van steunmaatregelen in sectoren die van cruciaal belang zijn voor de overgang naar een netto-nuleconomie, in lijn met de Green Deal Industrieplan.

Het tijdelijke crisis- en transitiekader, zoals dat momenteel van kracht is, voorziet in de volgende soorten hulp, die door de lidstaten kunnen worden verleend:

  • Beperkte steunbedragen (afdeling 2.1), in welke vorm dan ook, voor bedrijven die getroffen zijn door de huidige crisis of door de daaropvolgende sancties en tegensancties tot € 250,000 en € 300,000 in respectievelijk de landbouw-, visserij- en aquacultuursector, en tot € 2 miljoen in alle andere sectoren;
  • Liquiditeitssteun in de vorm van staatsgaranties en gesubsidieerde leningen (paragrafen 2.2 en 2.3). In uitzonderlijke gevallen en met inachtneming van strikte waarborgen mogen de lidstaten aan energiebedrijven voor hun handelsactiviteiten overheidsgaranties verstrekken met een dekking van meer dan 90%, indien deze worden verstrekt als niet-gefinancierd financieel onderpand aan centrale tegenpartijen of clearingleden;
  • Steun ter compensatie van hoge energieprijzen (afdeling 2.4). De steun, die in welke vorm dan ook kan worden verleend, zal bedrijven, met name intensieve energieverbruikers, gedeeltelijk compenseren voor extra kosten als gevolg van uitzonderlijke stijgingen van de gas- en elektriciteitsprijzen. Het individuele steunbedrag kan worden berekend op basis van het vroegere of huidige verbruik, waarbij rekening wordt gehouden met de noodzaak om marktprikkels te behouden om het energieverbruik terug te dringen en de continuïteit van de economische activiteiten te waarborgen. Bovendien kunnen de lidstaten op flexibele wijze steun verlenen, ook aan bijzonder getroffen energie-intensieve sectoren, met inachtneming van waarborgen om overcompensatie te voorkomen en om de verkleining van de koolstofvoetafdruk te stimuleren bij steunbedragen van meer dan 50 miljoen euro. De lidstaten worden ook uitgenodigd om op niet-discriminerende wijze te overwegen eisen op te stellen die verband houden met de bescherming van het milieu of de voorzieningszekerheid. Er zijn verdere details beschikbaar over de steunmogelijkheden voor hoge energieprijzen, inclusief over de methode om individuele steunbedragen te berekenen hier;
  • Maatregelen om de uitrol van hernieuwbare energie te versnellen (paragraaf 2.5). De lidstaten kunnen regelingen opzetten voor investeringen in alle hernieuwbare energiebronnen, inclusief hernieuwbare waterstof, biogas en biomethaan, opslag en hernieuwbare warmte, onder meer via warmtepompen, met vereenvoudigde aanbestedingsprocedures die snel kunnen worden geïmplementeerd, terwijl er voldoende waarborgen zijn om het niveau te beschermen speelveld. In het bijzonder kunnen lidstaten regelingen bedenken voor een specifieke technologie, waarvoor steun nodig is gezien de specifieke nationale energiemix. De voorwaarden voor het verlenen van steun aan kleine projecten en minder volwassen technologieën, zoals hernieuwbare waterstof, zijn vereenvoudigd door de noodzaak van een concurrerend biedingsproces op te heffen, met inachtneming van bepaalde waarborgen;
  • Maatregelen die het koolstofarm maken van industriële processen vergemakkelijken (paragraaf 2.6). Om de diversificatie van de energievoorziening verder te versnellen, kunnen de lidstaten investeringen ondersteunen om het gebruik van fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen, met name door elektrificatie, energie-efficiëntie en de overstap naar het gebruik van hernieuwbare en op elektriciteit gebaseerde waterstof, die aan bepaalde voorwaarden voldoet, met uitgebreide mogelijkheden. ter ondersteuning van het koolstofarm maken van industriële processen door over te schakelen op waterstofgebaseerde brandstoffen. Lidstaten kunnen ofwel (i) nieuwe op aanbestedingen gebaseerde regelingen opzetten, ofwel (ii) projecten rechtstreeks ondersteunen, zonder aanbestedingen, met bepaalde beperkingen op het aandeel overheidssteun per investering. Er zijn specifieke aanvullende bonussen voorzien voor kleine en middelgrote ondernemingen, maar ook voor bijzonder energie-efficiënte oplossingen. Bij gebrek aan aanbestedingen is een nog eenvoudigere methode ingevoerd om het niveau van de maximale steun te bepalen;
  • Maatregelen gericht op het ondersteunen van de vermindering van de vraag naar elektriciteit (paragraaf 2.7), in overeenstemming met de verordening betreffende een noodinterventie om de hoge energieprijzen aan te pakken; En
  • Maatregelen om investeringen in sleutelsectoren voor de transitie naar een netto-nuleconomie verder te versnellen (paragraaf 2.8), waardoor investeringssteun mogelijk wordt gemaakt voor de productie van strategische apparatuur, namelijk batterijen, zonnepanelen, windturbines, warmtepompen, elektrolysers en het gebruik en de opslag van koolstofafvang, evenals voor de productie van belangrijke componenten en voor de productie en recycling van gerelateerde kritische grondstoffen. Meer specifiek kunnen de lidstaten eenvoudige en effectieve regelingen ontwerpen, waarbij steun wordt geboden die is beperkt tot een bepaald percentage van de investeringskosten tot bepaalde nominale bedragen, afhankelijk van de locatie van de investering en de omvang van de begunstigde, waarbij hogere steun mogelijk is voor kleine en middelgrote ondernemingen. middelgrote ondernemingen ("kmo's") en bedrijven in achtergestelde regio's, om ervoor te zorgen dat terdege rekening wordt gehouden met de cohesiedoelstellingen. Bovendien kunnen de lidstaten in uitzonderlijke gevallen meer steun verlenen aan individuele bedrijven, wanneer er een reëel risico bestaat dat investeringen uit Europa worden weggeleid, met inachtneming van een aantal waarborgen. Meer informatie over de ondersteuningsmogelijkheden voor maatregelen om de transitie naar een netto-nuleconomie te versnellen kunt u vinden hier.

Gesanctioneerde Russische, Wit-Russische en Iraanse entiteiten met betrekking tot acties die de territoriale integriteit, soevereiniteit en onafhankelijkheid van Oekraïne ondermijnen of bedreigen, zijn uitgesloten van het toepassingsgebied van deze maatregelen.

Meer informatie over het tijdelijke crisis- en overgangskader en andere maatregelen die de Commissie heeft genomen om de economische gevolgen van de Russische oorlog tegen Oekraïne aan te pakken en de overgang naar een net-zero-economie te bevorderen, vindt u hier hier.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending