Verbind je met ons

Europese Commissie

Viladecans, Vilnius en Treviso winnen de Europese Groene Stad-prijzen 2025

DELEN:

gepubliceerd

on

De winnaars van de Europese Groene Steden 2025 Awards werden gistermiddag bekendgemaakt. Vilnius (Litouwen) wordt in 2025 de Europese Groene Hoofdstad, en de titel van European Green Leaf 2025 voor kleinere steden ging naar Viladecans (Spanje) en Treviso (Italië). De Europese Groene Hoofdstad van dit jaar, Tallinn, was gastheer van de prijsuitreiking.

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: “Bravo voor Vilnius, Viladecans en Treviso! Welkom bij de Europese Green Cities-groep. U heeft hard gewerkt om uw steden groener, gezonder en aangenamer te maken om in te wonen. De klimaatverandering zal de extreme weersomstandigheden, zoals droogtes en overstromingen, waar we deze zomer mee te maken hebben, verergeren. Het antwoord hierop moeten groenere steden zijn – steden met minder vervuiling, die meer zorg dragen voor het welzijn van de burgers. Dat is precies wat de winnaars van vandaag doen.”

De deskundige jury werd gekroond Vilnius als winnaar van de Europese Groene Hoofdstad van 2025 voor zijn inzet voor een duurzame toekomst, inclusief het doel om in 2030 klimaatneutraal te zijn. De jury erkende dat Vilnius met succes de uitstoot heeft verminderd door middel van verschillende maatregelen, zoals het vergroten van hernieuwbare energiebronnen en het renoveren van de verwarmingsinfrastructuur. Ook werd Vilnius' innovatieve, op technologie gerichte benadering van de betrokkenheid en participatie van burgers gewaardeerd.

Beide Green Leaf-winnaars, Villadecans en Treviso, maakte indruk op de jury met hun unieke aanpak om hun gemeenschappen te betrekken bij de groene transitie.

De jury herkende dat in Villadecans, bewoners en belanghebbenden op verschillende niveaus hebben deelgenomen aan verschillende besluitvormingsprocessen, en dat de stad aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt op het gebied van hernieuwbare energie en energie-efficiëntie. Als Green Leaf-winnaar zal de stad zich tegelijkertijd op twee doelen richten: de ecologische transitie en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Treviso maakte indruk op de jury met de manier waarop de stad storytelling en gamificatie gebruikte om jongeren te betrekken, en met haar communicatie-inspanningen om bruggen tussen generaties te overbruggen. De jury benadrukte ook het werk van Treviso om het aantal bomen te verdubbelen.

De winnaars ontvangen een subsidie ​​voor verdere ondersteuning bij hun groene inspanningen: een prijs van € 600,000 voor Green Capital Vilnius, en € 200,000 voor Green Leaf-steden Viladecans en Treviso. 

advertentie

Dit jaar streden in totaal 14 steden om de prijzen. Een internationaal panel van experts, bestaande uit zeven onafhankelijke experts op het gebied van stedelijke duurzaamheid, beoordeelde elke aanvraag en maakte een shortlist van vijf finalistensteden. Meer informatie staat in de nieuwsbericht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending