Verbind je met ons

Europese Commissie

Voorafgaand aan de Top van Granada maakt de Commissie de balans op van de verwezenlijkingen en identificeert zij gebieden voor actie om een ​​veerkrachtiger, competitiever en duurzamer Europa op te bouwen

DELEN:

gepubliceerd

on

In een op 27 september aangenomen mededeling levert de Commissie een bijdrage aan het komende leidersdebat in Granada over de toekomstgerichte benadering van de open strategische autonomie van de EU en over prioritaire beleidsdoelstellingen voor de EU in de komende jaren. Er wordt de balans opgemaakt van de verwezenlijkingen en resterende uitdagingen om een ​​veerkrachtiger, concurrerender en duurzamer economie op te bouwen, de EU-burgers te beschermen en hun welzijn te garanderen. Dit volgt op de Verklaring van Versailles aangenomen door de EU-leiders op 11 maart 2022.

In de mededeling wordt gewezen op specifieke gebieden waarop meer inspanningen nodig zijn, zoals het opbouwen van een meer innovatieve en onderling verbonden interne markt, het behouden van de interne cohesie, het bevorderen van allianties met internationale partners en het opbouwen van de capaciteit van de EU als leverancier van veiligheid voor haar burgers en regio. De EU moet blijven werken aan het verminderen van de risico's en het versterken van haar economische en industriële basis en tegelijkertijd haar economische veiligheid en haar unieke sociale model beschermen.

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei: “Europa heeft resoluut gereageerd op een snel veranderende geopolitieke en economische omgeving. De nieuwe realiteit vereist dat we ons vermogen versterken om de strategische belangen van Europa te beschermen en veiligheid te bieden aan onze burgers en partners. Sinds Versailles blijft de EU op koers en transformeert ze naar een veerkrachtiger, competitievere en duurzamere economie. We zullen ons blijven verenigen en de banden verder verdiepen met partners en degenen die onze zorgen en belangen delen.”

Op 10 en 11 maart 2022 kwamen de staatshoofden en regeringsleiders van de EU bijeen in Versailles. Zij beloofden meer verantwoordelijkheid te nemen voor de Europese veiligheid, de defensiecapaciteiten te versterken en verdere stappen te ondernemen in de richting van het opbouwen van de Europese soevereiniteit, het verminderen van de afhankelijkheden en het ontwerpen van een nieuw groei- en investeringsmodel. Op 6 oktober vindt in Granada de informele bijeenkomst van de staatshoofden en regeringsleiders van de EU plaats.

A persbericht en factsheet (Engels) zijn online beschikbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending