Verbind je met ons

Europese Commissie

De nieuwe verpakkingsregels – tot nu toe heeft de wetenschap er nog niet veel over te zeggen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Met het oog op het zo snel mogelijk realiseren van een groene circulaire economie, heeft de Europese Commissie eind vorig jaar een complexe herziening van de verpakkings- en verpakkingsafvalwetgeving voorgesteld, schrijft Matti Rantanen, directeur-generaal van de European Paper Packaging Alliance.

De onderliggende veronderstellingen en de effectbeoordeling waarop het voorstel is gebaseerd, laten echter veel te wensen over en zijn in twijfel getrokken door de medewetgevers van de Commissie. Tijdens de laatste bijeenkomst van de Raad van de Europese Unie op 16 maart 2023 hebben een aantal vertegenwoordigers van de 27 lidstaten vraagtekens gezet bij de effectbeoordeling en er bij de Commissie op aangedrongen meer wetenschappelijke effectbeoordelingen te publiceren gezien de verstrekkende gevolgen van de voorstel.

Het voorstel voor de verordening verpakking en verpakkingsafval (PPWR) is de grootste herziening van de EU-verpakkingsregels in decennia. Van de vele bepalingen stelt de Commissie met name doelstellingen voor het verminderen van verpakkingen voor de lidstaten en strikte herbruikbare en navuldoelstellingen voor restaurants in de winkel en afhaaldiensten voor. Helaas combineert de effectbeoordeling ter ondersteuning van dergelijke maatregelen niet-transparante kwalitatieve benaderingen en kwantitatieve gegevens van totaal verschillende verpakkingssectoren die onmogelijk kunnen worden geaggregeerd, terwijl ISO-conforme en gecertificeerde studies worden genegeerd waar die bestaan, met name wat betreft de beperkingen op het gebruik van bepaalde verpakkingsformaten ( artikel 22) en de doelstellingen voor hergebruik en hervulling (artikel 26).

De PPWR is een hervorming die sommige kleine ondernemingen in heel Europa failliet zou kunnen laten gaan, hele toeleveringsketens zou kunnen veranderen, het gebruik van schaarse hulpbronnen aanzienlijk zou kunnen verschuiven en onze benadering van het bereiken van de groene doelstellingen van Europa radicaal zou kunnen veranderen. Met zo'n diepgaande impact was een grondige en uitgebreide analyse nodig.

Wat we in plaats daarvan kregen, was een effectbeoordeling die ook geen apart hoofdstuk bevatte over voedselveiligheid, een integrale en cruciale functie van voedselverpakkingen. Gezien het feit dat bepaalde soorten verpakkingen, zoals herbruikbare verpakkingen, het potentieel hebben om door voedsel overgedragen ziekten en andere verontreinigingen over te dragen, is dit een aanzienlijke kloof in ons begrip van de voor- en nadelen van verschillende verpakkingsopties.

Bovendien gaat de effectbeoordeling voorbij aan grote delen van wetenschappelijk onderzoek naar papieren verpakkingen voor eenmalig gebruik en hergebruik. Onafhankelijke levenscyclusanalyses tonen aan dat voor zowel in-store dining als afhaalservices, in quick-service restaurantomgevingen, papieren verpakkingen voor eenmalig gebruik milieuvriendelijker zijn dan herbruikbare verpakkingen. Voor eten in de winkel stoten herbruikbare verpakkingssystemen 2.8 keer meer CO2 uit, verbruiken ze 3.4 keer meer zoet water en fossiele bronnen en produceren ze 2.2 keer meer fijne deeltjes dan op papier gebaseerde alternatieven. Voor afhaaldiensten volgen de resultaten dezelfde trend met een toename van 64% in het gebruik van zoet water en een toename van 91% in de CO2-uitstoot.

De effectbeoordeling houdt ook geen rekening met de enorme last die gepaard gaat met het ontwikkelen van een geheel nieuwe infrastructuur en toeleveringsketen voor de toch al moeilijk te recyclen herbruikbare verpakkingssystemen. Ondertussen wordt op papier gebaseerde verpakking effectief gerecycled met het hoogste percentage van alle verpakkingsmaterialen in Europa - 82%.

advertentie

Op plaatsen waar herbruikbare verpakkingen verplicht zijn in snelbedieningsrestaurants, zoals het geval is in Frankrijk sinds januari van dit jaar, zijn de resultaten teleurstellend en hebben ze verontrustende nieuwe fenomenen aan het licht gebracht: massale teruggave van plastic, laag hergebruikpercentage en diefstal van herbruikbare verpakking. Een aantal bedrijven geeft aan dat ze niet eens aan 20 tot 40 keer hergebruik kunnen voldoen, terwijl de containers al na een paar keer gebruiken worden gestolen. De impact van het was- en droogsysteem en het terugtransport van herbruikbare verpakkingen zijn geminimaliseerd in de effectbeoordeling: als een van de vele voorbeelden vertegenwoordigt de CO2-impact van hergebruik "transport en wassen" slechts 37% van de totale uitstoot van broeikasgassen (en 27% in 2040) in de effectbeoordeling, terwijl het goed is voor 83% in de door een derde partij beoordeelde Ramboll in-store LCA en 82% in het expertpanel beoordeelde Ramboll afhaal-LCA. Een groot verschil dat leidt tot ongerechtvaardigde regulering en laat zien dat vereenvoudiging en aggregatie een LCA ISO-standaardbenadering niet kunnen vervangen.

Met dit alles in gedachten is de discrepantie tussen wat de wetenschap zegt en wat de effectbeoordeling en het voorstel op tafel brengen op zijn zachtst gezegd zorgwekkend. Iedereen zal worden beïnvloed. Bedrijven zullen worden benadeeld door de hogere kosten van het zakendoen, die over het algemeen voor een groot deel aan klanten worden doorberekend. Terwijl we in een water- en energiecrisis zitten, zullen enorme bedragen van beide worden uitgegeven aan het wassen van plastic containers bij zeer hoge temperaturen. En consumenten zullen te maken krijgen met steeds hogere prijzen in een tijd waarin de kosten van levensonderhoud de pan uit rijzen. Omdat herbruikbare verpakkingen gepaard gaan met een complex en kostbaar systeem, zal er geen enkele winnaar zijn in deze vergelijking.

De voorgestelde tekst van de PPWR is nu in handen van het Europees Parlement en de Raad, die een gedetailleerd herzieningsproces doorlopen. EPPA dringt er daarom bij beleidsmakers op aan ervoor te zorgen dat wetenschap centraal staat in de beslissingen die zij nemen om vooruitgang te boeken. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de impact van deze wet ten goede is.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending