Verbind je met ons

Kroatië

Kroatië, Frankrijk en Polen sluiten zich aan bij de strategische reserves van de EU voor chemische, biologische en radiologische noodsituaties

DELEN:

gepubliceerd

on

Om de paraatheid en reactie van de EU op chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) dreigingen te verbeteren, bouwt de Commissie via het EU-mechanisme voor civiele bescherming en de Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) strategische reserves aan reactiecapaciteit op. Kroatië, Frankrijk en Polen zijn toegetreden Finland bij het hosten van de rescEU voorraden ter waarde van in totaal € 545.6 miljoen.

De reserves omvatten antidota, antibiotica, vaccins, sedativa en profylactische behandelingen en specifieke CBRN-responsapparatuur, zoals detectoren en ontsmettingsmiddelen en persoonlijke beschermingsmiddelen (bijv. gasmaskers en beschermingspakken).

De aanleg van de vier voorraden vertegenwoordigt een sectoroverschrijdende samenwerking tussen de gezondheids- en civielebeschermingsautoriteiten van de EU. Zodra dit is vastgesteld, kunnen de lidstaten via het Emergency Response Coordination Centre (ERCC) om de mobilisatie van relevante bestanden verzoeken. 

Tegelijkertijd heeft de Commissie zojuist een aanvullende oproep tot het indienen van voorstellen gelanceerd voor een totale waarde van 636 miljoen euro, dit keer gericht op de respons op ziekteverwekkers met pandemisch potentieel, CBRN-bedreigingen en antimicrobiële resistentie.

Achtergrond

Mensen kunnen worden blootgesteld aan CBRN-agentia als gevolg van onbedoelde rampen (bijvoorbeeld een lek in een chemische fabriek, incidenten in een kerncentrale, verspreiding van een besmettelijke ziekte) of opzettelijke incidenten (bijvoorbeeld een terroristische aanslag). Bovendien benadrukte de Russische aanvalsoorlog tegen Oekraïne nog eens de noodzaak van strategische voorraden van toegankelijke kritieke medische tegenmaatregelen en CBRN-responsapparatuur om EU-burgers te beschermen, met name in het geval van CBRN-aanvallen of ongevallen.

Door de EU-mechanisme voor civiele bescherming, werd CBRN-bijstand in natura gemobiliseerd uit 26 lidstaten en uit bestaande strategische rescEU-reserves. Dit omvatte chemische detectoren, radiometrische instrumenten, ontsmetting en persoonlijke beschermingsmiddelen naast therapieën zoals kaliumjodidetabletten en tegengif.

advertentie

De pandemie heeft echter het gebrek aan reservecapaciteit van essentiële medische tegenmaatregelen, zoals persoonlijke beschermingsmiddelen, aan het licht gebracht. Opkomende dreigingen, zoals het coronavirus, maar ook CBRN-incidenten kunnen het vermogen van EU-lidstaten om elkaar te helpen te boven gaan, vooral wanneer verschillende Europese landen tegelijkertijd met hetzelfde soort ramp worden geconfronteerd.

De voorraden staan ​​onder toezicht van de European Civil Protection and Humanitarian Aid Operations (ECHO) en de European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA).

HERA is een belangrijke pijler van de Europese gezondheidsunie en een fundamentele troef om de reactie op en de paraatheid van de EU bij noodsituaties op gezondheidsgebied te versterken. Een kerndoel van HERA is om de ontwikkeling, productie, inkoop en eerlijke distributie van belangrijke medische tegenmaatregelen te waarborgen om eventuele hiaten in beschikbaarheid en toegankelijkheid aan te pakken.

In juli 2022 presenteerde HERA een prioriteitenlijst van top-drie gezondheidsbedreigingen die coördinatie van maatregelen op EU-niveau vereisen in het kader van medische tegenmaatregelen. Deze drie bedreigingen die zich over de lidstaten kunnen verspreiden, zijn: (1) ziekteverwekkers met een hoog pandemisch potentieel(2) chemische, biologische, radiologische en nucleaire bedreigingen, en (3) bedreigingen als gevolg van antimicrobiële resistentie. De huidige aanleg van strategische reserves is een direct antwoord op de tweede geïdentificeerde dreiging. rescEU biedt een extra beschermingslaag en zorgt voor een snellere en uitgebreidere reactie op rampen. rescEU-reserves worden voor 100% door de EU gefinancierd en de Europese Commissie houdt, in nauwe samenwerking met de gastlanden van de reserves, de controle over hun werking. In noodsituaties bieden de strategische reserves van rescEU voornamelijk hulp aan EU-lidstaten en deelnemende staten aan het Europees mechanisme voor civiele bescherming.   

Meer informatie

Rapport over de paraatheid van de gezondheidstoestand

Factsheet Gezondheidsrapport en HERA-werkplan

HERA-website

rescEU-factsheet

Informatieblad over het EU-mechanisme voor civiele bescherming

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending