Verbind je met ons

Europese Commissie

Europese digitale identiteitsportefeuilles: Commissie publiceert eerste technische toolbox voor prototypes

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 10 februari publiceert de Commissie het eerste versie van een gemeenschappelijke EU-toolbox om de Europese digitale identiteitsportemonnee (EUDI Wallet) Deze technische ruggengraat, ontwikkeld door de lidstaten in nauwe samenwerking met de Commissie, zal de basis vormen voor het ontwikkelen van een prototype van de Wallet die kan worden gebruikt voor testen in verschillende gebruikssituaties.

De Toolbox vormt een aanvulling op het wetsvoorstel over a vertrouwde en veilige digitale identiteit en is een cruciale eerste stap die de totstandkoming van een robuust kader voor digitale identificatie en authenticatie mogelijk zal maken op basis van gemeenschappelijke normen in de hele EU. Het heeft tot doel een hoog niveau van vertrouwen in digitale transacties in Europa te waarborgen. De lidstaten zullen nauw blijven samenwerken met de Commissie om de toolbox voortdurend bij te werken.

De vereisten en specificaties in de toolbox zijn niet verplicht voor de lidstaten totdat het wetgevingsvoorstel over de Europese digitale identiteitsportefeuille door de medewetgevers is aangenomen.

Tegelijkertijd steunt de Commissie ook grootschalige piloten, onder het digitale programma, met maximaal € 50 miljoen euro van cofinanciering om gebruiksscenario's met hoge prioriteit voor de Wallet aan te pakken, waaronder het mobiele rijbewijs, e-gezondheid, betalingen en opleiding/beroepskwalificaties. De pilots starten naar verwachting in de eerste helft van 2023.

De Europese digitale identiteitsportemonnee zal een veilige en gemakkelijke manier bieden voor Europese burgers en bedrijven zichzelf identificeren wanneer nodig voor toegang tot digitale diensten, met één druk op de knop op hun telefoon. Ze kunnen gegevens veilig opslaan en gebruiken voor allerlei diensten, zoals inchecken op de luchthaven, het huren van een auto, het openen van een bankrekening of het inloggen op hun account op grote online platformen. Bovendien kunnen burgers in de EUDI-portemonnee inloggegevens opslaan, zoals een mobiel rijbewijs, beroepslicenties, eHealth of educatieve inloggegevens.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.
advertentie

Trending