Verbind je met ons

Europese Commissie

InvestEU: EIB stemt in met lening van 18 miljoen euro aan Estse biotech Icosagen voor innovatieve O&O-technologieën en nieuwe productiefaciliteit

DELEN:

gepubliceerd

on

Het Estse biofarmaceutische bedrijf Icosagen AS heeft een financieringsovereenkomst van € 18 miljoen bereikt met de Europese Investeringsbank (EIB) — gesteund door de InvestEU-programma — om zijn diensten voor het ontdekken, ontwikkelen en produceren van geneesmiddelen verder te versterken. De fondsen maken deel uit van Icosagen's investering van € 40 miljoen in het vergroten van zijn capaciteiten voor innovatief contractonderzoek en -ontwikkeling, evenals in een nieuwe huidige faciliteit voor goede productiepraktijken om innovatieve geneesmiddelen voor klinische proeven te produceren.

De bouw van de nieuwe productiefabriek van 1,600 vierkante meter vormt een uitbreiding op de bestaande laboratoria van Icosagen in Tartu, Estland, en zal in september 2023 voltooid zijn. De fabriek zal naar verwachting in 2024 operationeel worden. Deze nieuwe faciliteit zal Icosagen helpen een one-stop-shop te worden voor zijn biotechnologische en farmaceutische klanten, en een volledige onderzoeks-, ontwikkelings- en productieorganisatie op contractbasis, die naadloze ontdekkings-, ontwikkelings- en productiemogelijkheden biedt voor kandidaat-geneesmiddelen op basis van zoogdiereiwitten.

Commissaris voor economie Paolo Gentiloni: "InvestEU speelt in heel Europa een belangrijke rol door bedrijven te helpen toegang te krijgen tot de financiering die ze nodig hebben om te innoveren, uit te breiden en banen te creëren. Deze overeenkomst is een uitstekend voorbeeld van hoe InvestEU financiering kanaliseren ter ondersteuning van onderzoek en productie waarmee Europa zijn leidende positie op het gebied van de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen kan behouden. Het zal ook dienen als een belangrijke katalysator voor de ontwikkeling van de farmaceutische industrie in Estland.”

De InvestEU-programma voorziet de EU van langetermijnfinanciering door gebruik te maken van particuliere en publieke middelen ter ondersteuning van EU-beleidsprioriteiten, zoals de Europese Green Deal en de digitale transitie. Het InvestEU-fonds wordt uitgevoerd via financiële partners die met gebruikmaking van de EU-begrotingsgarantie in projecten investeren en zo ten minste 372 miljard EUR aan extra investeringen mobiliseren. 

A persbericht is online beschikbaar.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending