Verbind je met ons

Europese Commissie

Commissie stelt vangstmogelijkheden voor 2023 in de Oostzee voor in een poging om soorten te herstellen

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 23 augustus heeft de Europese Commissie haar voorstel voor vangstmogelijkheden voor 2023 voor de Oostzee aangenomen. Op basis van dit voorstel bepalen EU-landen de maximale hoeveelheden van de belangrijkste commerciële vissoorten die in het zeebekken mogen worden gevangen.

De Commissie stelt voor de vangstmogelijkheden voor centrale haring en schol te vergroten, terwijl de huidige niveaus voor zalm en de bijvangst van westelijke en oostelijke kabeljauw en westelijke haring worden gehandhaafd. De Commissie stelt voor de vangstmogelijkheden voor de vier resterende bestanden die onder het voorstel vallen te verminderen, om de duurzaamheid van die bestanden te verbeteren en ze te laten herstellen.

Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei: "Ik blijf me zorgen maken over de slechte milieutoestand van de Oostzee. Ondanks enkele verbeteringen hebben we nog steeds last van de gecombineerde effecten van eutrofiëring en trage reactie om deze uitdaging aan te gaan. We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen en samen actie ondernemen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat onze visbestanden weer gezond worden en dat onze lokale vissers er weer op kunnen vertrouwen voor hun levensonderhoud. Het voorstel van vandaag gaat in die richting."

De afgelopen tien jaar hebben vissers en vrouwen uit de EU, de industrie en de overheid grote inspanningen geleverd om de visbestanden in de Oostzee weer op te bouwen. Waar volledig wetenschappelijk advies beschikbaar was, waren de vangstmogelijkheden al vastgesteld in overeenstemming met het beginsel van de maximale duurzame opbrengst (MSY) voor zeven van de acht bestanden, die 95% van de visaanvoer in volume dekten. Commerciële bestanden van westelijke en oostelijke kabeljauw, westelijke haring en de vele zalmbestanden in zowel de zuidelijke Oostzee als de rivieren van de zuidelijke Oostzee-lidstaten van de EU staan ​​echter onder zware milieudruk door verlies van leefgebied als gevolg van de achteruitgang van hun leefomgeving omgeving.

De vandaag voorgestelde totale toegestane vangsten (TAC's) zijn gebaseerd op het beste beschikbare, door vakgenoten beoordeelde wetenschappelijke advies van de Internationale Raad voor het onderzoek van de zeeën (ICES) en volg de Baltisch meerjarig beheersplan (MAP) in 2016 aangenomen door het Europees Parlement en de Raad. Een gedetailleerde tabel is hieronder beschikbaar.

Kabeljauw

Voor kabeljauw in het oosten van de Oostzee, de Commissie stelt voor het TAC-niveau beperkt te houden tot onvermijdelijke bijvangsten en alle begeleidende maatregelen uit de 2022 vangstmogelijkheden. Ondanks de maatregelen die zijn genomen sinds 2019, toen wetenschappers voor het eerst alarm sloegen over de zeer slechte toestand van het bestand, is de situatie nog niet verbeterd.

advertentie

de conditie van westelijke Baltische kabeljauw is helaas verslechterd en de biomassa is in 2021 tot een historisch dieptepunt gedaald. De Commissie blijft daarom voorzichtig en stelt voor het TAC-niveau beperkt te houden tot onvermijdelijke bijvangsten, en alle begeleidende maatregelen uit de vangstmogelijkheden voor 2022.

Haring

De voorraadgrootte van westelijke Baltische haring blijft onder veilige biologische grenzen en wetenschappers adviseren voor het vijfde jaar op rij een stopzetting van de westelijke haringvisserij. De Commissie stelt daarom voor om slechts een zeer kleine TAC toe te staan ​​voor onvermijdelijke bijvangsten en alle begeleidende maatregelen van de 2022 vangstmogelijkheden.

Voor centrale Baltische haring, blijft de Commissie voorzichtig, met een voorgestelde verhoging van 14%. Dit is in lijn met het ICES-advies, omdat de omvang van het bestand nog steeds geen gezond niveau heeft bereikt en alleen op pasgeboren vis vertrouwt, wat onzeker is. Nogmaals, in overeenstemming met het ICES-advies stelt de Commissie voor om het TAC-niveau voor haring in de Botnische Golf met 28%, aangezien het bestand zeer dicht bij de grens is gedaald waaronder het niet houdbaar is. Eindelijk, voor Riga haring, stelt de Commissie voor de TAC met 4% te verlagen in overeenstemming met het ICES-advies.

Schol

Hoewel het ICES-advies een aanzienlijke verhoging mogelijk zou maken, blijft de Commissie voorzichtig, vooral om kabeljauw te beschermen, een onvermijdelijke bijvangst bij het vissen op schol. Binnenkort moeten nieuwe regels van kracht worden die het gebruik van nieuw vistuig verplichten, waardoor de bijvangst van kabeljauw naar verwachting aanzienlijk zal verminderen. De Commissie stelt daarom voor de verhoging van de TAC te beperken tot 25%.

Sprot

ICES adviseert een verlaging voor sprot. Dit is te wijten aan het feit dat sprot een prooisoort is voor kabeljauw, die niet in een goede staat verkeert en dus nodig zou zijn voor het herstel van de kabeljauw. Bovendien zijn er aanwijzingen voor een verkeerde rapportage van sprot, die zich in een kwetsbare toestand bevindt. De Commissie blijft daarom voorzichtig en stelt voor om de TAC met 20% te verlagen om deze op het lagere maximum duurzame opbrengstbereik (MSY) te brengen.   

Zalm

De toestand van de verschillende rivierzalmpopulaties in het hoofdbekken varieert aanzienlijk, waarbij sommige zeer zwak zijn en andere gezond. Om de MDO-doelstelling te halen, adviseerde ICES vorig jaar de sluiting van alle zalmvisserijen in het hoofdbekken. Voor de kustwateren van de Botnische Golf en de Ålandzee stond in het advies dat het acceptabel zou zijn om de visserij in de zomer in stand te houden. Het ICES-advies blijft dit jaar ongewijzigd, dus stelt de Commissie voor om het TAC-niveau en alle begeleidende maatregelen uit de vangstmogelijkheden voor 2022 te handhaven. 

Volgende stappen

De Raad zal het voorstel van de Commissie bespreken met het oog op de goedkeuring ervan tijdens een ministeriële bijeenkomst op 17-18 oktober.

Achtergrond

Het voorstel voor vangstmogelijkheden maakt deel uit van de aanpak van de Europese Unie om de visserijniveaus tegen 2020 aan te passen aan de duurzaamheidsdoelstellingen op lange termijn, de zogenaamde maximale duurzame opbrengst (MSY), zoals overeengekomen door de Raad en het Europees Parlement in de Gemeenschappelijk Visserijbeleid. Het voorstel van de Commissie is ook in overeenstemming met de beleidsvoornemens die in de mededeling van de Commissie zijn uitgedrukt 'Naar duurzamere visserij in de EU: stand van zaken en oriëntaties voor 2023' en met de Meerjarenplan voor het beheer van kabeljauw, haring en sprot in de Oostzee.

Meer informatie

Voorstel voor een verordening van de Raad tot vaststelling van de vangstmogelijkheden voor bepaalde visbestanden en groepen visbestanden in de Oostzee voor 2023 en tot wijziging van Verordening (EU) 2022/109 wat betreft bepaalde vangstmogelijkheden in andere wateren - COM/2022/415

Vragen & antwoorden over vangstmogelijkheden in de Oostzee in 2023

Tabel: Overzicht TAC-wijzigingen 2022-2023 (cijfers in tonen behalve zalm, dat is in aantal stuks)

 20222023
Voorraad en
ICES-visserijzone; onderverdeling
Akkoord van de Raad (in ton & % verandering vanaf TAC 2020)Voorstel van de Commissie
(in ton & % verandering vanaf 2021 TAC)
Westelijke kabeljauw 22-24489 (-88%)489 (0%)
Oostelijke kabeljauw 25-32595 (0%)595 (0%)
Westerse haring 22-24788 (-50%)788 (0%)
Botnische Haring 30-31111 345 (-5%)80 074(-28%)
Riga Haring 28.147 (+697%)45 643 (-4%)
Centrale haring 25-27, 28.2, 29, 3253 653 (-45%)61 (+051%)
Sprot 22-32251 (+943%)201 554 (-20%)
Schol 22-329 (+050%)11 (+313%)
Hoofdbekken Zalm 22-3163 811 (-32%)63 811 (0%)
Zalm in de Golf van Finland 329 (+455%)9 455 (0%)

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending