Verbind je met ons

Europese Commissie

Twinning van de groene en digitale transities in de nieuwe geopolitieke context

DELEN:

gepubliceerd

on

Op 29 juni heeft de Commissie de Strategisch Foresight-rapport 2022 – Twinning van de groene en digitale transities in de nieuwe geopolitieke context. Terwijl we ons voorbereiden om beide transities te versnellen, identificeert het rapport tien belangrijke actiegebieden met als doel het maximaliseren van synergieën en consistentie tussen onze klimaat- en digitale ambities. Door dit te doen, zal de EU haar sectoroverschrijdende weerbaarheid en open strategische autonomie versterken, en beter voorbereid zijn op nieuwe mondiale uitdagingen tussen nu en 2050.

Maroš Šefcovič (afgebeeld) zei: "Om tegen 2050 klimaatneutraliteit te bereiken, moeten we de kracht van digitalisering ontketenen. Tegelijkertijd moet duurzaamheid centraal staan ​​in de digitale transformatie. Daarom gaat dit Strategische Foresight Report dieper in op hoe we onze dubbele doelstellingen het beste kunnen afstemmen, vooral omdat ze een significante veiligheidsdimensie krijgen als gevolg van de huidige geopolitieke verschuivingen. Zo zou recycling vanaf 2040 een belangrijke bron van metalen en mineralen kunnen zijn, onvermijdelijk voor nieuwe technologieën, als Europa zijn tekortkomingen op het gebied van grondstoffen oplost. Het begrijpen van dit samenspel tussen de twee transities, terwijl we streven naar open strategische autonomie, is de juiste weg vooruit.”

De groene en digitale transities staan ​​bovenaan de politieke agenda van de Commissie, zoals vastgesteld door de voorzitter von der Leyen in 2019. In het licht van de Russische agressie tegen Oekraïne, Europa versnelt zijn omarming van klimaat en digitaal mondiaal leiderschap, met een sterke blik op de belangrijkste uitdagingen, van energie en voedsel, tot defensie en geavanceerde technologieën. Vanuit dit perspectief stelt het Strategische Foresight Report 2022 een toekomstgerichte en holistische analyse van de interacties tussen de tweelingtransities voor, rekening houdend met de rol van nieuwe en opkomende technologieën evenals belangrijke geopolitieke, sociale, economische en regelgevende factoren die hun twinning vormgeven, dwz hun vermogen om elkaar te versterken.

Technologieën die essentieel zijn voor de twinning richting 2050

Enerzijds helpen digitale technologieën de EU om klimaatneutraliteit te bereiken, de vervuiling te verminderen en de biodiversiteit te herstellen. Aan de andere kant leidt het wijdverbreide gebruik ervan tot een toenemend energieverbruik, terwijl het ook leidt tot meer elektronisch afval en een grotere ecologische voetafdruk.

Energie, vervoeren, -industrie, bouw en landbouw – de vijf grootste uitstoters van broeikasgassen in de EU – zijn essentieel voor een succesvolle samenwerking tussen groene en digitale transities. Technologieën zullen een sleutelrol spelen bij het verkleinen van de CO2030-voetafdruk van deze sector. Tegen XNUMX de meeste reducties in CO2 emissies zullen afkomstig zijn van technologieën die vandaag beschikbaar zijn. Het bereiken van klimaatneutraliteit en circulariteit in 2050 zal echter mogelijk worden gemaakt door nieuwe technologieën die zich momenteel in de experimentele, demonstratie- of prototypefase bevinden.

Bijvoorbeeld:

advertentie
 • In de energiesector kunnen nieuwe sensoren, satellietgegevens en blockchain de energiezekerheid van de EU helpen versterken door de prognoses van de energieproductie en -vraag te verbeteren, door weersgerelateerde verstoringen te voorkomen of door grensoverschrijdende uitwisselingen te vergemakkelijken.
 • In de transportsector zal een nieuwe generatie batterijen of digitale technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en het internet der dingen, grote verschuivingen naar duurzaamheid en multimodale mobiliteit mogelijk maken tussen verschillende vervoerswijzen, zelfs de korteafstandsluchtvaart.
 • In alle industriële sectoren kunnen digitale tweelingen - een virtuele tegenhanger van een fysiek object of proces, met behulp van realtime gegevens en machine learning - helpen bij het verbeteren van ontwerp, productie en onderhoud.
 • In de bouwsector zou het modelleren van bouwinformatie de energie- en waterefficiëntie kunnen verbeteren, wat van invloed kan zijn op ontwerpkeuzes en het gebruik van gebouwen.
 • Ten slotte kan in de landbouwsector kwantumcomputing, in combinatie met bio-informatica, het begrip vergroten van de biologische en chemische processen die nodig zijn om pesticiden en meststoffen te verminderen.

Geopolitieke, sociale, economische en regelgevende factoren die van invloed zijn op de jumelage

De huidige geopolitieke instabiliteit bevestigt de noodzaak om niet alleen de dubbele transities te versnellen, maar ook om onze strategische afhankelijkheden te verminderen. Op korte termijn zal dit van invloed blijven op de energie- en voedselprijzen, met aanzienlijke sociale gevolgen. Op middellange en lange termijn bijvoorbeeld duurzame toegang tot raw materieel cruciaal voor de dubbele transities blijft van het allergrootste belang, waardoor de druk toeneemt om over te stappen naar kortere en minder kwetsbare toeleveringsketens en waar mogelijk naar 'friend-shoring'.

De twinning vereist ook: het economisch model van de EU scharnieren op welzijn, duurzaamheid en circulariteit. Het standpunt van de EU in het vormgeven van wereldwijde normen zal een belangrijke rol spelen, terwijl sociale eerlijkheid en de vaardigheden agenda zal een van de voorwaarden voor succes zijn, naast het mobiliseren van publieke en private investeringen. Naar verwachting is tot 650 jaarlijks bijna € 2030 miljard aan extra toekomstbestendige investeringen nodig.

Tien belangrijke actiegebieden

Het rapport identificeert gebieden waar een beleidsreactie nodig is om kansen te maximaliseren en potentiële risico's als gevolg van de twinning te minimaliseren:

 1. Versterking veerkracht en open strategische autonomie in sectoren die cruciaal zijn voor de dubbele transitie, bijvoorbeeld via het werk van de EU-waarnemingspost voor kritieke technologieën of het gemeenschappelijk landbouwbeleid om voedselzekerheid te waarborgen.
 2. Intensivering groene en digitale diplomatie, door gebruik te maken van de regelgevende en normalisatiebevoegdheid van de EU, terwijl de EU-waarden worden bevorderd en partnerschappen worden bevorderd.
 3. Strategisch managenlevering van kritische materialen en grondstoffen, door een systemische langetermijnaanpak te hanteren om een ​​nieuwe afhankelijkheidsval te voorkomen.
 4. Versterking economische en sociale cohesiedoor bijvoorbeeld de sociale bescherming en de verzorgingsstaat te versterken, waarbij ook regionale ontwikkelingsstrategieën en investeringen een belangrijke rol spelen.
 5. Aanpassing onderwijs- en opleidingssystemen om tegemoet te komen aan een snel veranderende technologische en sociaaleconomische realiteit en om arbeidsmobiliteit in alle sectoren te ondersteunen.
 6. Mobiliseren extra toekomstbestendige investering in nieuwe technologieën en infrastructuren – en met name in O&I en synergieën tussen menselijk kapitaal en technologie – met grensoverschrijdende projecten die essentieel zijn voor het bundelen van EU-, nationale en particuliere middelen.
 7. Het ontwikkelen van monitoringkaders voor het meten van welzijn buiten het bbp en het beoordelen van de stimulerende effecten van digitalisering en de algehele koolstof-, energie- en milieuvoetafdruk.
 8. zorgen voor een toekomstbestendig regelgevingskader voor de eengemaakte markt, die bevorderlijk zijn voor duurzame bedrijfsmodellen en consumentenpatronen, bijvoorbeeld door de administratieve lasten voortdurend te verminderen, onze toolbox voor staatssteunbeleid te actualiseren of door kunstmatige intelligentie toe te passen om de beleidsvorming en de betrokkenheid van burgers te ondersteunen.
 9. Intensivering een globale benadering van normering en profiteren van het voordeel van de EU op het gebied van concurrerende duurzaamheid, waarbij het principe van 'verminderen, repareren, hergebruiken en recyclen' centraal staat.
 10. Robuust promoten kader voor cyberbeveiliging en veilig delen van gegevens om er onder andere voor te zorgen dat kritieke entiteiten verstoringen kunnen voorkomen, weerstaan ​​en herstellen, en uiteindelijk om vertrouwen op te bouwen in technologieën die verband houden met de dubbele transities.

Volgende stappen

De Commissie zal doorgaan met haar strategische prognoseagenda en tegelijkertijd de initiatieven van het werkprogramma van de Commissie voor volgend jaar informeren.

Op 17-18 november 2022 zal de Commissie de jaarlijkse conferentie over het Europees systeem voor strategie en politieke analyse (ESPAS) medeorganiseren om de conclusies van het strategische toekomstverslag voor 2022 te bespreken en de weg vrij te maken voor de editie van 2023.

Achtergrond

Strategische prognose ondersteunt de Commissie op haar toekomstgerichte en ambitieuze weg naar het bereiken van President Von der Leyen's zes kop ambities. Vanaf 2020 worden, op basis van volledige prognosecycli, jaarlijkse strategische prognoseverslagen opgesteld om informatie te verstrekken over de prioriteiten van de Commissie die zijn vastgelegd in de jaarlijkse toespraak over de Staat van de Unie, het werkprogramma van de Commissie en de meerjarenprogrammering.

Het verslag van dit jaar bouwt voort op de strategische toekomstverslagen voor 2020 en 2021, waarin de nadruk lag op veerkracht als nieuw kompas voor EU-beleidsvorming en op de open strategische autonomie van de EU.

De analyse in het Strategische Foresight Report 2022 was gebaseerd op een door deskundigen geleide, sectoroverschrijdende verkenning door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek, aangevuld met breed overleg met de lidstaten en andere EU-instellingen in het kader van de Europese Strategie en Beleid Analysesysteem (ESPAS), evenals met burgers via een oproep tot bewijsmateriaal gepubliceerd op Geef je mening. De resultaten van de verkenning worden gepresenteerd in de Science for Policy-rapport van het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek: 'Naar een groene en digitale toekomst. Belangrijkste vereisten voor succesvolle tweelingtransities in de Europese Unie'.

Meer informatie

2022 Strategic Foresight Report: Twinning the green and digital transitions in the new geopolitieke context

Webpagina Strategisch Foresight Report 2022

Vragen en antwoorden over het Strategic Foresight Report 2022

Website over strategische vooruitziendheid

JRC Science for Policy-rapport: Op weg naar een groene en digitale toekomst. Belangrijkste vereisten voor succesvolle tweelingtransities in de Europese Unie

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending