Verbind je met ons

Europese Commissie

Vermindering van product- en voedselverspilling: Commissie vraagt ​​standpunten over herziening van de kaderrichtlijn afvalstoffen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Commissie lanceert een openbare raadpleging over de herziening van de Kaderrichtlijn afvalstoffen, met inbegrip van de vaststelling van EU-doelstellingen voor het terugdringen van voedselverspilling. De herziening heeft tot doel het algehele milieuresultaat van afvalbeheer te verbeteren in overeenstemming met de afvalhiërarchie van 'verminderen-hergebruiken-recyclen', en de toepassing van het beginsel dat de vervuiler betaalt.  

Virginijus Sinkevičius, commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij, zei: "Om de doelstellingen van de Europese Green Deal inzake circulaire economie en klimaatneutraliteit te verwezenlijken, moeten we ons meer inspannen om in de eerste plaats afvalproductie te voorkomen en onze afvalbeheersector performanter te maken . Dit is wat we willen doen met deze herziening en werken eraan om voor het eerst doelen te stellen voor het terugdringen van voedselverspilling. Ik kijk uit naar uw mening over hoe we producten aan het einde van hun levensduur nuttiger en minder verspillend kunnen maken.” 

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides (afgebeeld) zei: “De uitdagingen voor ons klimaat en onze biodiversiteit, de COVID-19-pandemie en aanhoudende conflicten maken de overgang naar veerkrachtige en duurzame voedselsystemen die zowel mens als planeet beschermen nog belangrijker. Voedselverspilling is een van de grootste bronnen van inefficiëntie in onze voedselsystemen. We moeten onze inspanningen opvoeren om dergelijke verspilling tegen te gaan. Door wettelijk bindende doelstellingen in te voeren om voedselverspilling te verminderen, willen we de ecologische voetafdruk van voedselsystemen verkleinen en de EU sneller vooruitgang boeken in de richting van ons wereldwijde streven om de voedselverspilling tegen 2030 te halveren.” 

De herziening zal zich toespitsen op de volgende beleidsterreinen: preventie (inclusief vermindering van voedselverspilling), gescheiden inzameling, afgewerkte olie en textiel en de toepassing van de afvalhiërarchie en het beginsel dat de vervuiler betaalt. De openbare raadpleging zal inzichten opleveren voor de lopende werkzaamheden met betrekking tot de effectbeoordeling die het Commissievoorstel zal vergezellen. De Commissie nodigt alle belanghebbenden uit om hun standpunten kenbaar te maken. De overleg is open t/m 16 augustus 2022. Meer informatie staat in de nieuwsbericht.

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending