Verbind je met ons

Europese Commissie

De Commissie start inbreukprocedures tegen 12 lidstaten wegens het niet omzetten van EU-regels die oneerlijke handelspraktijken verbieden

DELEN:

gepubliceerd

on

TDe Commissie heeft inbreukprocedures geopend tegen twaalf lidstaten omdat zij de EU-regels die oneerlijke handelspraktijken in de agrovoedingssector verbieden, niet hebben omgezet. De Richtlijn inzake oneerlijke handelspraktijken in de landbouw- en voedselvoorzieningsketen, aangenomen op 17 april 2019, waarborgt de bescherming van alle Europese boeren, evenals van kleine en middelgrote leveranciers, tegen zestien oneerlijke handelspraktijken van grotere afnemers in de voedselvoorzieningsketen. De richtlijn heeft betrekking op landbouw- en voedingsproducten die in de toeleveringsketen worden verhandeld, en verbiedt voor het eerst op EU-niveau dergelijke oneerlijke praktijken die eenzijdig door de ene handelspartner aan de andere worden opgelegd.

De deadline voor de omzetting van de richtlijn in nationale wetgeving was 1 mei 2021. Vanaf vandaag hebben Bulgarije, Kroatië, Denemarken, Finland, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Slowakije en Zweden hebben de Commissie ervan in kennis gesteld dat zij alle noodzakelijke maatregelen voor de omzetting van de richtlijn hebben genomen en daarmee de omzetting voltooid hebben verklaard. Frankrijk en Estland hebben meegedeeld dat hun wetgeving de richtlijn slechts gedeeltelijk omzet.   

De Commissie heeft aanmaningsbrieven gestuurd naar België, Cyprus, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Italië, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië en Spanje, met het verzoek de desbetreffende maatregelen vast te stellen en aan te melden. De lidstaten hebben nu twee maanden de tijd om te antwoorden.

Achtergrond

This Directive on unfair trading practices in the agricultural and food supply chain contributes to strengthening the farmers’ position in the food supply chain. The 16 unfair trading practices to be banned include, among others: (i) late payments and last minute order cancellations for perishable food products; (ii) unilateral or retroactive changes to contracts; (iii) forcing the supplier to pay for wasted products; and (iv) refusing written contracts.

In overeenstemming met de richtlijn zullen boeren en kleine en middelgrote leveranciers, evenals de organisaties die hen vertegenwoordigen, de mogelijkheid hebben om klachten in te dienen tegen dergelijke praktijken van hun afnemers. De lidstaten moeten aangewezen nationale autoriteiten oprichten die de klachten zullen behandelen. Vertrouwelijkheid wordt door deze regels beschermd om mogelijke represailles van kopers te voorkomen.

De Commissie heeft ook stappen ondernomen om dit te verhogen markttransparantie en samenwerking tussen producenten bevorderen. Samen zullen deze maatregelen zorgen voor een evenwichtiger, eerlijker en efficiëntere toeleveringsketen in de agrovoedingssector.

advertentie

Meer informatie

Oneerlijke handelspraktijken in de voedselketen

Toeleveringsketen voor landbouwproducten

Deel dit artikel:

EU Reporter publiceert artikelen uit verschillende externe bronnen die een breed scala aan standpunten uitdrukken. De standpunten die in deze artikelen worden ingenomen, zijn niet noodzakelijk die van EU Reporter.

Trending