Verbind je met ons

coronavirus

Hoe de Delta-variant aannames over het coronavirus omdraait

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Een jongere krijgt een vaccinatie tegen de coronavirusziekte (COVID-19) in een mobiel vaccinatiecentrum, terwijl Israël blijft vechten tegen de verspreiding van de Delta-variant, in Tel Aviv, Israël 6 juli 2021. REUTERS/Ammar Awad/File Photo
Ziekenhuispersoneel maakt een röntgenfoto van de long van een patiënt die lijdt aan de coronavirusziekte (COVID-19) in Hospital del Mar, waar een extra afdeling is geopend om het hoofd te bieden aan een toename van coronaviruspatiënten in Barcelona, ​​Spanje, 15 juli. 2021. REUTERS/Nacho Doce/Bestandsfoto

De Delta-variant is de snelste, sterkste en meest formidabele versie van het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt waar de wereld mee te maken heeft gehad, en het zet veronderstellingen over de ziekte op zijn kop, zelfs als landen de beperkingen versoepelen en hun economieën openen, volgens virologen en epidemiologen, schrijven Julie Steenhuysen, Alistair Smout als Ari Rabinovitch.

Vaccinbescherming blijft zeer sterk tegen ernstige infecties en ziekenhuisopnames veroorzaakt door elke versie van het coronavirus, en degenen die het meeste risico lopen, zijn nog steeds niet-gevaccineerd, volgens interviews met 10 vooraanstaande COVID-19-experts.

De grootste zorg over de Delta-variant, die voor het eerst werd geïdentificeerd in India, is niet dat het mensen zieker maakt, maar dat het zich veel gemakkelijker van persoon tot persoon verspreidt, waardoor infecties en ziekenhuisopnames onder niet-gevaccineerden toenemen.

advertentie

Er is ook steeds meer bewijs dat het in staat is om volledig gevaccineerde mensen sneller te infecteren dan eerdere versies, en er is bezorgdheid geuit dat ze het virus zelfs kunnen verspreiden, aldus deze experts.

"Het grootste risico voor de wereld op dit moment is gewoon Delta", zei microbioloog Sharon Peacock, die de Britse inspanningen leidt om de genomen van coronavirusvarianten te sequensen, en noemt het de "fitste en snelste variant tot nu toe".

Virussen evolueren voortdurend door mutatie, waarbij nieuwe varianten ontstaan. Soms zijn deze gevaarlijker dan het origineel.

advertentie

Totdat er meer gegevens zijn over de transmissie van Deltavarianten, zeggen ziektedeskundigen dat maskers, sociale afstand en andere maatregelen die zijn genomen in landen met brede vaccinatiecampagnes mogelijk opnieuw nodig zijn.

Public Health England zei vrijdag dat van de in totaal 3,692 mensen die in Groot-Brittannië met de Delta-variant in het ziekenhuis werden opgenomen, 58.3% niet was gevaccineerd en 22.8% volledig was gevaccineerd.

In Singapore, waar Delta de meest voorkomende variant is, regeringsfunctionarissen meldden vrijdag (23 juli) dat driekwart van de gevallen van coronavirus zich voordeed onder gevaccineerde personen, hoewel geen enkele ernstig ziek was.

Israëlische gezondheidsfunctionarissen hebben gezegd dat 60% van de huidige in het ziekenhuis opgenomen COVID-gevallen zich voordoen bij gevaccineerde mensen. De meesten van hen zijn 60 jaar of ouder en hebben vaak onderliggende gezondheidsproblemen.

In de Verenigde Staten, waar meer gevallen van COVID-19 en meer doden zijn gevallen dan in enig ander land, vertegenwoordigt de Delta-variant ongeveer 83% van de nieuwe infecties. Tot dusver vertegenwoordigen niet-gevaccineerde mensen bijna 97% van de ernstige gevallen.

"Er is altijd de illusie dat er een magische kogel is die al onze problemen zal oplossen. Het coronavirus leert ons een les", zegt Nadav Davidovitch, directeur van de school voor volksgezondheid van de Ben Gurion University in Israël.

De Pfizer Inc (PFE.N)/BioNTech-vaccin, tot nu toe een van de meest effectieve tegen COVID-19, bleek de afgelopen maand slechts 41% effectief in het stoppen van symptomatische infecties in Israël toen de Delta-variant zich verspreidde, volgens gegevens van de Israëlische regering. Israëlische experts zeiden dat deze informatie meer analyse vereist voordat conclusies kunnen worden getrokken.

"De bescherming voor het individu is erg sterk; de bescherming voor het infecteren van anderen is aanzienlijk lager", zei Davidovitch.

Een onderzoek in China wees uit dat mensen die besmet zijn met de Delta-variant 1,000 keer meer virus in hun neus hebben dan de voorouderlijke Wuhan-stam die voor het eerst werd geïdentificeerd in die Chinese stad in 2019.

"Je kunt eigenlijk meer virus uitscheiden en daarom is het meer overdraagbaar. Dat wordt nog onderzocht," zei Peacock.

Viroloog Shane Crotty van het La Jolla Institute for Immunology in San Diego merkte op dat Delta 50% besmettelijker is dan de Alpha-variant die voor het eerst in het VK werd ontdekt.

"Het overtreft alle andere virussen omdat het zich zo veel efficiënter verspreidt", voegde Crotty eraan toe.

Genomics-expert Eric Topol, directeur van het Scripps Research Translational Institute in La Jolla, Californië, merkte op dat Delta-infecties een kortere incubatietijd hebben en een veel grotere hoeveelheid virale deeltjes.

"Daarom zullen de vaccins worden uitgedaagd. De mensen die worden ingeënt, moeten extra voorzichtig zijn. Dit is een moeilijke," zei Topol.

In de Verenigde Staten is de Delta-variant gearriveerd omdat veel Amerikanen - gevaccineerd en niet - zijn gestopt met het dragen van maskers binnenshuis.

"Het is een dubbele klap", zei Topol. "Het laatste wat je wilt, is de beperkingen versoepelen als je te maken krijgt met de meest formidabele versie van het virus tot nu toe."

De ontwikkeling van zeer effectieve vaccins heeft veel mensen misschien doen geloven dat COVID-19, eenmaal gevaccineerd, weinig bedreiging voor hen vormde.

"Toen de vaccins voor het eerst werden ontwikkeld, dacht niemand dat ze infectie zouden voorkomen", zegt Carlos del Rio, hoogleraar geneeskunde en epidemiologie van infectieziekten aan de Emory University in Atlanta. Het doel was altijd om ernstige ziekte en dood te voorkomen, voegde del Rio eraan toe.

De vaccins waren echter zo effectief dat er tekenen waren dat de vaccins ook de overdracht tegen eerdere varianten van het coronavirus voorkwamen.

"We zijn verwend", zei del Rio.

Dr. Monica Gandhi, een arts voor infectieziekten aan de Universiteit van Californië, San Francisco, zei: "Mensen zijn nu zo teleurgesteld dat ze niet 100% beschermd zijn tegen milde doorbraken" - besmet raken ondanks dat ze zijn gevaccineerd.

Maar, voegde Gandhi eraan toe, het feit dat bijna alle Amerikanen die momenteel met COVID-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, niet gevaccineerd zijn "is een behoorlijk verbazingwekkende effectiviteit".

coronavirus

VS-EU-agenda voor het verslaan van de wereldwijde pandemie: de wereld vaccineren, nu levens redden en een betere gezondheidsbeveiliging opbouwen

gepubliceerd

on

Vaccinatie is de meest effectieve reactie op de COVID-pandemie. De Verenigde Staten en de EU zijn technologische leiders op het gebied van geavanceerde vaccinplatforms, gezien decennialange investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Het is van vitaal belang dat we agressief een agenda nastreven om de wereld te vaccineren. Gecoördineerd leiderschap van de VS en de EU zal helpen het aanbod uit te breiden, op een meer gecoördineerde en efficiënte manier te leveren en de beperkingen van de toeleveringsketens te beheersen. Dit zal de kracht van een trans-Atlantisch partnerschap demonstreren om wereldwijde vaccinatie te vergemakkelijken en tegelijkertijd meer vooruitgang mogelijk te maken door multilaterale en regionale initiatieven.

Voortbouwend op de resultaten van de G2021-top over gezondheid in mei 20, de G7- en de VS-EU-top in juni, en de komende G20-top, zullen de VS en de EU de samenwerking uitbreiden voor wereldwijde actie om de wereld te vaccineren, waardoor nu levens worden gered, en het opbouwen van een betere gezondheidsbeveiliging.  

advertentie

Pijler I: een gezamenlijk engagement voor het delen van vaccins tussen de EU en de VS: de Verenigde Staten en de EU zullen doses wereldwijd delen om de vaccinatiegraad te verhogen, met prioriteit voor het delen via COVAX en het dringend verbeteren van de vaccinatiegraad in lage- en lage-middeninkomenslanden. De Verenigde Staten doneren meer dan 1.1 miljard doses en de EU zal meer dan 500 miljoen doses doneren. Dit komt bovenop de doses die we via COVAX hebben gefinancierd.

We roepen landen die in staat zijn hun bevolking te vaccineren op om hun toezeggingen over het delen van doses te verdubbelen of om een ​​zinvolle bijdrage te leveren aan de gereedheid van vaccins. Ze zullen een premie hechten aan voorspelbare en effectieve dosisverdeling om de duurzaamheid te maximaliseren en verspilling te minimaliseren.

Pijler II: een gezamenlijke inzet van de EU en de VS om gereed te zijn voor vaccins: de Verenigde Staten en de EU zullen beide de relevante organisaties voor vaccinlevering, koudeketen, logistiek en immunisatieprogramma's ondersteunen en coördineren om doses in injectieflacons om te zetten in wapens. Ze zullen de lessen delen die zijn geleerd van het delen van doses, inclusief levering via COVAX, en een rechtvaardige verdeling van vaccins bevorderen.

advertentie

Pijler III: een gezamenlijk partnerschap tussen de EU en de VS om de wereldwijde levering van vaccins en therapieën te versterken: de EU en de Verenigde Staten zullen gebruikmaken van hun onlangs gelanceerde Joint COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce om de productie en distributie van vaccins en geneesmiddelen te ondersteunen en uitdagingen in de toeleveringsketen te overwinnen. De samenwerkingsinspanningen, zoals hieronder beschreven, omvatten het monitoren van wereldwijde toeleveringsketens, het beoordelen van de wereldwijde vraag ten opzichte van de levering van ingrediënten en productiematerialen, en het identificeren en aanpakken in realtime knelpunten en andere verstorende factoren voor de wereldwijde productie van vaccins en geneesmiddelen, evenals het coördineren van mogelijke oplossingen en initiatieven om de wereldwijde productie van vaccins, kritische inputs en aanvullende benodigdheden te stimuleren.

Pijler IV: Een gezamenlijk EU/VS-voorstel om wereldwijde gezondheidsbeveiliging te bereiken. De Verenigde Staten en de EU zullen tegen eind 2021 de oprichting van een financieel intermediair fonds (FIF) ondersteunen en de duurzame kapitalisatie ervan ondersteunen. De EU en de Verenigde Staten zullen ook de wereldwijde surveillance van pandemie ondersteunen, met inbegrip van het concept van een wereldwijde pandemieradar. De EU en de Verenigde Staten zullen, respectievelijk via HERA en het Department of Health and Human Services Biomedical Advanced Research and Development Authority, samenwerken in overeenstemming met onze G7-toezegging om de ontwikkeling van nieuwe vaccins te versnellen en aanbevelingen te doen over het vergroten van de capaciteit van de wereld om deze vaccins in realtime afleveren. 

We roepen partners op om mee te doen aan de oprichting en financiering van de FIF om landen te helpen voorbereiden op COVID-19 en toekomstige biologische bedreigingen.

Pijler V: Een gezamenlijke routekaart van de EU/VS/partners voor regionale vaccinproductie. De EU en de Verenigde Staten zullen investeringen in regionale productiecapaciteit coördineren met lage- en lage-middeninkomenslanden, evenals gerichte inspanningen om de capaciteit voor medische tegenmaatregelen te vergroten in het kader van de Build Back and Better World-infrastructuur en het nieuw opgerichte Global Gateway-partnerschap. De EU en de Verenigde Staten zullen hun inspanningen bundelen om de lokale productiecapaciteit voor vaccins in Afrika te versterken en de besprekingen voortzetten over de uitbreiding van de productie van COVID-19-vaccins en -behandelingen en ervoor zorgen dat deze op billijke wijze toegang krijgen.

We roepen partners op om mee te doen aan het ondersteunen van gecoördineerde investeringen om de wereldwijde en regionale productie uit te breiden, inclusief voor mRNA-, virale vector- en/of eiwitsubeenheid COVID-19-vaccins.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring over de lancering van de gezamenlijke COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: 200e EU-desinfectierobot geleverd aan Europees ziekenhuis, nog eens 100 bevestigd

gepubliceerd

on

Op 21 september heeft de Commissie de 200e desinfectierobot geleverd aan het Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí-ziekenhuis in Barcelona. De robots, geschonken door de Commissie, helpen bij het saneren van COVID-19-patiëntenkamers en maken deel uit van de actie van de Commissie om ziekenhuizen in de hele EU te bevoorraden om hen te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de coronaviruspandemie. Naar aanleiding van deze eerste 200 robots aangekondigd in November vorig jaar, zorgde de Commissie voor de aankoop van nog eens 100, waardoor het totaal aan donaties op 300 komt.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President voor Margrethe Vestager, zei: “Het helpen van lidstaten om de uitdagingen van de pandemie te overwinnen, blijft een prioriteit nummer één en deze donaties – een zeer tastbare vorm van steun – zijn een goed voorbeeld van wat kan worden behaald. Dit is Europese solidariteit in actie en ik ben blij te zien dat de Commissie een extra stap kan zetten door 100 extra desinfectierobots te doneren aan ziekenhuizen in nood.”

Sinds februari werken al 15 desinfectierobots dag en nacht in heel Spanje om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijna elke EU-lidstaat heeft nu minstens één desinfectierobot gekregen, die een standaard patiëntenkamer in minder dan XNUMX minuten desinfecteert, het ziekenhuispersoneel ontlast en hen en hun patiënten meer bescherming biedt tegen mogelijke infecties. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Instrument voor noodhulp en de apparaten worden geleverd door het Deense bedrijf UVD-robots, dat een aanbesteding heeft gewonnen.

advertentie

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: Commissie tekent contract voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen

gepubliceerd

on

De Commissie heeft met het farmaceutische bedrijf Eli Lilly een gezamenlijk raamcontract voor aanbestedingen ondertekend voor de levering van een behandeling met monoklonale antilichamen voor coronaviruspatiënten. Dit markeert de nieuwste ontwikkeling in deze eerste portfolio van vijf veelbelovende therapieën aangekondigd door de Commissie in het kader van de EU COVID-19 therapeutische strategie in juni 2021. Het geneesmiddel wordt momenteel beoordeeld door het Europees Geneesmiddelenbureau. 18 lidstaten hebben zich aangesloten bij de gezamenlijke inkoop voor de inkoop van maximaal 220,000 behandelingen.

Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Meer dan 73% van de volwassen EU-bevolking is nu volledig gevaccineerd, en dit percentage zal nog toenemen. Maar vaccins kunnen niet onze enige reactie op COVID-19 zijn. Er blijven nog steeds mensen besmet raken en ziek worden. We moeten doorgaan met ons werk om ziekte te voorkomen met vaccins en er tegelijkertijd voor zorgen dat we deze kunnen behandelen met therapieën. Met de ondertekening van vandaag sluiten we onze derde aanbesteding af en komen we onze toezegging in het kader van de therapeutische strategie van de EU na om de toegang tot geavanceerde geneesmiddelen voor COVID-19-patiënten te vergemakkelijken.”

Hoewel vaccinatie de sterkste troef blijft, zowel tegen het virus als zijn varianten, spelen therapieën een cruciale rol in de COVID-19-respons. Ze helpen levens te redden, de hersteltijd te versnellen, de duur van ziekenhuisopnames te verkorten en uiteindelijk de last van de zorgstelsels te verlichten.

advertentie

Het product van Eli Lilly is een combinatie van twee monoklonale antilichamen (bamlanivimab en etesevimab) voor de behandeling van coronaviruspatiënten die geen zuurstof nodig hebben maar een hoog risico lopen op ernstige COVID-19. Monoklonale antilichamen zijn eiwitten die in het laboratorium zijn ontwikkeld en die het vermogen van het immuunsysteem om het coronavirus te bestrijden nabootsen. Ze fuseren met het spike-eiwit en blokkeren zo de aanhechting van het virus aan de menselijke cellen.

In het kader van de EU Joint Procurement Agreement heeft de Europese Commissie tot nu toe bijna 200 contracten gesloten voor verschillende medische tegenmaatregelen met een cumulatieve waarde van meer dan € 12 miljard. Op grond van het raamcontract voor gezamenlijke aanbestedingen dat is gesloten met Eli Lilly, kunnen lidstaten het combinatieproduct bamlanivimab en etesevimab kopen indien en wanneer nodig, nadat het ofwel een voorwaardelijke vergunning voor het in de handel brengen op EU-niveau heeft gekregen van het Europees Geneesmiddelenbureau of een toelating voor noodgebruik in de betrokken lidstaat.

Achtergrond

advertentie

Het gezamenlijke inkoopcontract van vandaag volgt op het contract getekend met Roche voor het product REGN-COV2, een combinatie van Casirivimab en Imdevimab, op 31 maart 2021 en het contract meth Glaxo Smith Kline op 27 juli 2021 voor de levering van sotrovimab (VIR-7831), ontwikkeld in samenwerking met VIR biotechnologie.

De EU-strategie voor COVID-19-therapieën, aangenomen op 6 mei 2021, heeft tot doel een breed portfolio van COVID-19-therapieën op te bouwen met als doel tegen oktober 2021 drie nieuwe therapieën beschikbaar te hebben en mogelijk nog twee tegen het einde van het jaar. Het bestrijkt de volledige levenscyclus van geneesmiddelen, van onderzoek, ontwikkeling, selectie van veelbelovende kandidaten, snelle goedkeuring door de regelgevende instanties, productie en implementatie tot eindgebruik. Het zal ook coördineren, opschalen en ervoor zorgen dat de EU samenwerkt bij het waarborgen van de toegang tot therapieën via gezamenlijke aanbestedingen.

De strategie maakt deel uit van een sterke Europese gezondheidsunie, waarbij gebruik wordt gemaakt van een gecoördineerde EU-aanpak om de gezondheid van onze burgers beter te beschermen, de EU en haar lidstaten toe te rusten om toekomstige pandemieën beter te voorkomen en aan te pakken, en de veerkracht van de Europese gezondheidsstelsels te verbeteren. De strategie is gericht op de behandeling van patiënten met COVID-19 en werkt samen met de succesvolle EU-vaccinatiestrategie, waardoor veilige en effectieve vaccins tegen COVID-19 zijn goedgekeurd voor gebruik in de EU om de overdracht van gevallen te voorkomen en te verminderen, evenals ziekenhuisopnamecijfers en sterfgevallen als gevolg van de ziekte.

Op 29 juni 2021 leverde de strategie haar eerste resultaat op, met de aankondiging van vijf kandidaat-therapieën die binnenkort beschikbaar zouden kunnen zijn voor de behandeling van patiënten in de hele EU. De vijf producten bevinden zich in een vergevorderd ontwikkelingsstadium en hebben een groot potentieel om tot de drie nieuwe COVID-19-therapieën te behoren die tegen oktober 2021 worden goedgekeurd, het doel dat in het kader van de strategie is vastgesteld, op voorwaarde dat de definitieve gegevens hun veiligheid, kwaliteit en werkzaamheid aantonen .

Wereldwijde samenwerking op het gebied van therapieën is cruciaal en een belangrijk onderdeel van onze strategie. De Commissie zet zich in om samen te werken met internationale partners op het gebied van COVID-19-therapieën en deze wereldwijd beschikbaar te maken. De Commissie onderzoekt ook hoe ze de gunstige omgeving voor de productie van gezondheidsproducten kan ondersteunen en tegelijkertijd de onderzoekscapaciteit in partnerlanden over de hele wereld kan versterken.

Meer informatie

Therapeutische strategie van de EU

Reactie op het coronavirus

Veilige COVID-19-vaccins voor Europeanen

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending