Verbind je met ons

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie haalt nog eens €10 miljard op in een succesvolle derde obligatie om het herstel van Europa te ondersteunen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Europese Commissie heeft nog eens € 10 miljard uitgegeven ter ondersteuning van het herstel van Europa van de coronaviruscrisis en de gevolgen ervan, in een derde NextGenerationEU-obligatie sinds de start van het programma medio juni. De Commissie heeft een obligatie met een looptijd van 20 jaar uitgegeven met vervaldatum op 4 juli 2041, die door de markt met zeer veel belangstelling werd verwelkomd, met boeken van bijna € 100 miljard.

Dankzij de bijna tienvoudige overinschrijving – een bewijs van de aanhoudende sterke interesse van investeerders – heeft de Commissie zeer gunstige prijsvoorwaarden gekregen, in lijn met de sterke prestaties van het NextGenerationEU-programma tot dusver.

Dit was een transactie in twee tranches, en de Commissie heeft nog eens 5.25 miljard EUR opgehaald in een 10-jarige back-to-back-lening met vervaldatum op 22 april 2031 voor haar programma's voor het Europees financieel stabilisatiemechanisme (EFSM) en macrofinanciële bijstand (MFA).

advertentie

Commissaris voor Begroting en Administratie Johannes Hahn zei: "De derde NextGenerationEU-obligatie brengt het totaal opgehaalde bedrag voor NextGenerationEU in vier weken op € 45 miljard. Dit is een zeer bemoedigende start van het financieringsprogramma NextGenerationEU. Het betekent dat de Commissie goed gepositioneerd is om alle geplande NextGenerationEU-betalingen aan de lidstaten in de zomer te ondersteunen en daarmee het economische en sociale herstel te ondersteunen.”

Dit is de derde transactie in het kader van het NextGenerationEU-programma, na de obligatie van 20 miljard euro die de Commissie op 10 juni 15 uitgaf en de transactie in twee tranches van 2021 miljard euro – die bestond uit een obligatie van 15 miljard euro op vijf jaar en een obligatie van 9 miljard euro 6-jarige obligatie – vanaf 30 juni.

Na de transactie van vandaag (13 juli) heeft de Commissie tot dusver 45 miljard euro opgehaald onder NextGenerationEU. De middelen zullen nu worden gebruikt voor de eerste betalingen in het kader van NextGenerationEU, in het kader van de Recovery and Resilience Facility en verschillende EU-begrotingsprogramma's. De eerste uitbetaling onder NextGenerationEU vond al eind juni plaats en werd uitgevoerd in het kader van het REACT-EU-programma. De eerste betalingen in het kader van de Recovery and Resilience Facility zullen te zijner tijd volgen, na goedkeuring door de Raad van de nationale Recovery and Resilience Plans (waarvan 12 deze fase al hebben doorlopen) en de ondertekening van de respectieve financierings- en/of leningsovereenkomsten door EU-lidstaten en de Europese Commissie.

advertentie

De transactie van vandaag heeft ook 5 miljard euro opgebracht, die zal worden gebruikt om de financiële steun aan Portugal en Ierland uit te breiden in de nasleep van de financiële en staatsschuldencrisis. Er is nog eens € 250 miljoen opgehaald om een ​​lening aan Jordanië te financieren in het kader van het programma voor macrofinanciële bijstand.

Tegen eind 2021 verwacht de Commissie zo'n 80 miljard euro aan obligaties op te halen, aangevuld met kortlopende EU-rekeningen, volgens de financieringsplan gepubliceerd in juni 2021. Het exacte bedrag van zowel EU-obligaties als EU-bills zal afhangen van de precieze financieringsbehoeften, en de Commissie zal haar eerste beoordeling in het najaar herzien. Op deze manier zal de Commissie in de tweede helft van het jaar alle geplande subsidies en leningen aan lidstaten kunnen financieren in het kader van de Recovery and Resilience Facility, en tevens de behoeften dekken van het EU-beleid dat NextGenerationEU-financiering ontvangt.

Achtergrond

NextGenerationEU is een tijdelijk herstelinstrument van ongeveer € 800 miljard in lopende prijzen om Europa te helpen herstellen van de coronaviruspandemie en om een ​​groener, digitaler en veerkrachtiger Europa te helpen bouwen.

Om NextGenerationEU te financieren, zal de Commissie – namens de EU – tussen nu en eind 800 van de kapitaalmarkten tot ongeveer 2026 miljard euro ophalen. € 421.1 miljard zal voornamelijk beschikbaar zijn voor subsidies (in het kader van RRF en andere EU-begrotingsprogramma's); € 385.8 miljard aan leningen. Dit vertaalt zich in een leenvolume van gemiddeld ongeveer € 150 miljard per jaar.

Gezien de volumes, frequentie en complexiteit van de toekomstige leningtransacties, zal de Commissie de beste praktijken volgen die worden gebruikt door grote en frequente emittenten, en een gediversifieerde financieringsstrategie.

Deze strategie biedt een breed scala aan instrumenten en technieken, die verder gaan dan de back-to-back-benadering die de Commissie tot dusver heeft gebruikt om van de markten te lenen, ook in het kader van het SURE-programma. In de afgelopen 40 jaar heeft de Europese Commissie verschillende leningprogramma's uitgevoerd om EU-lidstaten en derde landen te ondersteunen. Al deze kredietverrichtingen werden op back-to-back basis gefinancierd, voornamelijk via de uitgifte van gesyndiceerde obligaties.

Technische sectie

NextGenerationEU-obligatie De 20-jarige obligatie heeft een coupon van 0.45% en kwam op een heruitgifterendement van 0.471%, wat een spread van +7 bp tot mid-swaps oplevert, wat overeenkomt met +53.1 bp over de 20-jarige Bund die in juli vervalt 2040. Het uiteindelijke orderboek bedroeg bijna € 100 miljard, wat betekende dat de obligatie bijna 10 keer overtekend was. Dit brak een nieuw record, voor het grootste orderboek ooit voor een nieuwe 20-jarige obligatie. EFSM/MFA-obligatie De 10-jarige obligatie heeft een coupon van 0% en kwam op een heruitgifterendement van -0.043%, wat een spread van -6 bp tot mid-swaps oplevert, wat overeenkomt met 30.1 bp over de 10-jarige Bund die in februari 2031 vervalt Het uiteindelijke orderboek bedroeg ruim € 51 miljard, wat betekent dat deze obligatie ook bijna 10 keer overtekend is. De gezamenlijke lead managers van deze transactie waren Barclays, BNP Paribas, BofA Securities, Citi en Commerzbank.

Meer informatie

Persbericht eerste NextGenerationEU-obligatie

Persbericht Eerste financieringsplan van de Commissie

Q&A gediversifieerde financieringsstrategie

Factsheet - NextGenerationEU - Financieringsstrategie

EU als lenerswebsite

Netwerk van primaire dealers

Herstelplan voor Europa

Europese Commissie

EU op UNGA76: afronden

gepubliceerd

on

De EU heeft een week van intense discussies afgesloten met leiders van over de hele wereld over hoe ze samen de meest urgente uitdagingen van onze tijd kunnen aanpakken: de bestrijding van de pandemie van het coronavirus en het herstel ervan, de bestrijding van klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit, duurzame ontwikkeling en de erosie van mensenrechten. Op 23 september heeft hoge vertegenwoordiger/vicevoorzitter Josep Borrell (foto) heeft namens de EU een verklaring afgelegd tijdens de ministeriële conferentie over artikel XIV van het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT). Bekijk de verklaring CDL Super Session..

Hij hield ook een videoboodschap tijdens de bijeenkomst van de Alliantie voor Multilateralisme. Crisisbeheersingscommissaris Janez Lenarčič hield openingstoespraak tijdens het evenement op hoog niveau over 'Bescherming van kinderen, onzichtbare slachtoffers van gewapende conflicten en COVID-19', georganiseerd door de EU en België. Commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius nam deel aan een evenement op hoog niveau over regionale perspectieven op de circulaire economie. Eveneens op 23 september presenteerden Frans Timmermans, uitvoerend vicevoorzitter van de Europese Green Deal en energiecommissaris Kadri Simson drie energiepacten tijdens de VN-dialoog op hoog niveau over energie in New York, in samenwerking met het Internationaal Energieagentschap en het Internationaal Agentschap voor hernieuwbare energie. Je kunt er meer over lezen CDL Super Session.. Executive Vice President Frans Timmermans zal de EU vertegenwoordigen op de virtuele UN Food Systems Summit. Zijn toespraak zal beschikbaar zijn CDL Super Session..

Hij nam ook deel aan de leiderschapsdialoog "Accelerating action to reach universal energy access and net zero emission" als onderdeel van de VN-dialoog op hoog niveau over energie. Tot slot, op dinsdag 28 september, zal commissaris voor Internationale Partnerschappen, Jutta Urpilainen, deelnemen aan de bijeenkomst van staatshoofden en regeringsleiders over banen en sociale bescherming voor de uitroeiing van armoede, georganiseerd door de secretaris-generaal van de VN en de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Alle berichtgeving in de pers en audiovisueel materiaal van de afgelopen week is beschikbaar op EDEOEuropa als Consilium.

advertentie

Verder lezen

Europese Commissie

Commissie en Europa Nostra maken Europa's beste erfgoedprijswinnaars 2021 bekend

gepubliceerd

on

De winnaars van de Europese erfgoedprijzen / Europa Nostra-prijzen, Europa's hoogste eer in het veld, werden gehuldigd op het hoofdkantoor van de Giorgio Cini Foundation in Venetië. De ceremonie is een van de hoogtepunten van de Top Europees cultureel erfgoed 2021 dat vindt plaats van 21-24 september in de Werelderfgoedstad Venetië. De opmerkelijke rehabilitatie van de Houten kerk van het dorp Urși (Roemenië) is de grote winnaar van 2021: de jury kende het een Grand Prix toe, terwijl het grote publiek het selecteerde als hun favoriete erfgoedproject in Europa en trotse winnaar van de Public Choice Award van dit jaar. Zo'n 7,000 burgers uit heel Europa stemden online via de Europa Nostra-website. De Grand Prix laureaten, gekozen door de Bestuur van Europa Nostra op aanbeveling van een onafhankelijke jury van deskundigen, ontvangen elk € 10,000.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd: "Ik feliciteer de indrukwekkende winnaars van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2021 van harte met hun succes en opmerkelijke bijdragen aan ons Europa van Cultuur. De verstrekkende impact van de winnaars illustreert de onschatbare bijdrage van het Europese culturele erfgoed aan onze samenleving, economie en het milieu. Op een moment dat Europa vastbesloten is om beter terug te bouwen, zijn deze succesverhalen een ware inspiratie en een krachtig voorbeeld van wat wij, als Europeanen, samen kunnen bereiken, ondanks de uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd. Ik hoop dat deze Awards uw uitstekende projecten zullen helpen bloeien en een nog belangrijkere rol zullen spelen in het herstel van ons Europa.” 

Het Europese erfgoedprijzen / Europa Nostra-prijzen werden in 2002 door de Commissie gelanceerd en worden sindsdien beheerd door Europa Nostra. De Awards hebben de steun van de Creatief Europa programma van de Europese Unie. De top draagt ​​bij aan twee belangrijke burgerinitiatieven die door de EU-instellingen zijn gelanceerd, namelijk de Nieuw Europees Bauhaus en Conferentie over de toekomst van Europa. Meer informatie over de winnaars en het initiatief vind je hier CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen

Horizon Europe

IJsland en Noorwegen zijn de eerste landen die zijn geassocieerd met Horizon Europa

gepubliceerd

on

IJsland en Noorwegen zijn formeel geassocieerd met Horizon Europa, waardoor entiteiten in die twee landen kunnen deelnemen aan Europa's onderzoeks- en innovatieprogramma van € 95.5 miljard, onder dezelfde voorwaarden als entiteiten uit EU-lidstaten. Het Gemengd Comité van de Europese Economische Ruimte, bestaande uit vertegenwoordigers van IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en de EU, heeft vandaag het desbetreffende besluit voor IJsland en Noorwegen aangenomen, waardoor zij als eerste bij Horizon Europa zijn betrokken. Dit is een kans om de samenwerking op het gebied van wetenschap, onderzoek en innovatie voort te zetten en te verdiepen, met de nadruk op gemeenschappelijke prioriteiten: de dubbele groene en digitale transitie, volksgezondheid en het concurrentievermogen van Europa in het mondiale landschap. Gezamenlijke inspanningen zijn gericht op het aanpakken van milieuproblemen in het noordpoolgebied, het ontwikkelen van technologieën voor het afvangen van waterstof en koolstof, het stimuleren van gegevensgestuurde innovatie en meer.

A Europe Fit for the Digital Age Executive Vice President Margrethe Vestager zei: "Openheid en samenwerking met de rest van de wereld zijn essentieel in onze strategie om kritische massa te creëren voor onderzoek en innovatie en om te versnellen en oplossingen te vinden voor dringende wereldwijde uitdagingen. Door onze krachten te bundelen met IJsland en Noorwegen, zullen we een reeks acties ondernemen ter ondersteuning van de groene, digitale en volksgezondheidsagenda's." Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugdzaken, zei: "Ik heet IJsland en Noorwegen van harte welkom bij Horizon Europe. Ze behoorden tot de best presterende onder Horizon 2020 en toonden innovatief leiderschap en uitmuntendheid op gebieden als energie, milieu, voedselveiligheid, gezondheid en digitale technologieën. Ik kijk uit naar nieuwe doorbraken en succesverhalen in de komende jaren!”

Deze samenwerking onderstreept het belang van de EER-overeenkomst, die volledige deelname van de EER-landen aan de interne markt van de EU mogelijk maakt en een basis vormt voor samenwerking op andere gebieden, waaronder onderzoek, technologische ontwikkeling, milieu en cultuur. Horizon Europe, het EU-programma voor onderzoek en innovatie 2021-2027, is een van de belangrijkste instrumenten om de Europese strategie voor internationale samenwerking uit te voeren: Europa's globale benadering van samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie. Het programma staat open voor onderzoekers en innovators van over de hele wereld die worden aangemoedigd om samen te werken met EU-partners bij het voorbereiden van voorstellen. Er zijn onderhandelingen gaande met veel meer niet-EU-landen die belangstelling hebben getoond om zich bij Horizon Europa aan te sluiten en in de komende weken zullen verdere aankondigingen worden gedaan. Meer informatie is beschikbaar CDL Super Session..

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending