Verbind je met ons

Culture

Commissie lanceert Creative Europe-oproepen ter ondersteuning van de culturele en creatieve sectoren

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

De Commissie heeft de resterende oproepen voor de culturele en creatieve sectoren gelanceerd binnen het onderdeel cultuur van: Creative Europe-programma, waardoor een totaalbedrag van € 88 miljoen beschikbaar komt. Dit budget zal Europese samenwerkingsprojecten dekken op het gebied van cultuur, de verspreiding en grotere diversiteit van Europese literaire werken, en zal opleidings- en uitvoeringsmogelijkheden bieden voor jonge musici.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd zei: “Cultuur en creatie zijn levendige sectoren die hard zijn getroffen door de pandemie. Nu de beperkingen worden opgeheven, is het tijd om ons te concentreren op het duurzame herstel van culturele activiteiten en locaties. Het budget van Creatief Europa voor de komende zeven jaar is aanzienlijk verhoogd en voor dit jaar zal al € 88 miljoen beschikbaar worden gesteld om artiesten, auteurs en artiesten te ondersteunen om opnieuw contact te maken met het publiek in heel Europa. Ik nodig alle partijen uit om de voorwaarden van de oproepen te controleren en van deze gelegenheid gebruik te maken.”

De oproepen richten zich onder meer op Europese artistieke samenwerking en innovatie op onderwerpen als publieksbetrokkenheid, digitalisering van sociale cohesie en bijdrage aan de Europese Green Deal. De oproep voor Europese platforms zal specifiek bijdragen aan het vergroten van de zichtbaarheid, programmering en promotie van opkomende artiesten. Geïnteresseerde organisaties kunnen nu aanvragen indienen, met deadlines variërend van eind augustus tot eind september, afhankelijk van de oproepen. Meer informatie en begeleiding voor de verschillende oproepen zijn beschikbaar op deze webpagina.

advertentie

Culture

Creatief Europa: meer dan € 2 miljard ter ondersteuning van het herstel, de veerkracht en de diversiteit van culturele en creatieve sectoren

gepubliceerd

on

Na de goedkeuring van de eerste heeft de Commissie nieuwe acties gelanceerd ter ondersteuning van de culturele en creatieve sectoren in Europa en daarbuiten jaarlijks werkprogramma van Creatief Europa 2021-2027. In 2021 zal Creatief Europa een ongekend budget van ongeveer € 300 miljoen toewijzen om culturele professionals en kunstenaars te helpen samenwerken over disciplines en grenzen heen, om meer kansen te vinden en een nieuw publiek te bereiken.

De goedkeuring legt de basis voor de eerste oproepen tot het indienen van voorstellen in het kader van het nieuwe programma. Deze oproepen staan ​​open voor alle organisaties die actief zijn in de relevante culturele en creatieve sectoren. Het totale zevenjarige budget van € 2.4 miljard is met 63% gestegen ten opzichte van het vorige. Creatief Europa beoogt ook het concurrentievermogen van de culturele sector te vergroten en tegelijkertijd hun inspanningen om groener, digitaler en inclusiever te worden, te ondersteunen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het versterken van de veerkracht en het herstel van de culturele en creatieve sectoren in het licht van de pandemie.

Mariya Gabriel, commissaris voor Innovatie, Onderzoek, Cultuur, Onderwijs en Jeugd, zei: “Meer dan 8 miljoen mensen in de EU werken aan een culturele activiteit. Cultuur kent geen grenzen en geen nationaliteiten. Kunst vertegenwoordigt een venster op de wereld en draagt ​​bij aan het bouwen van bruggen onder ons allemaal. In een tijd waarin musea, bioscopen, cultureel erfgoedsites, theaters, allemaal heropenen, wil ik de steun van de Commissie voor de culturele en creatieve sectoren herhalen. Met een verhoogd budget zal Creatief Europa ernaar streven het herstel van de sectoren te versterken en tegelijkertijd de immense diversiteit en creativiteit die ze ons bieden te promoten. "

Commissaris voor Interne Markt Thierry Breton zei: "Artistieke en creatieve expressie vormt de kern van de culturele en creatieve industrieën en van onze Europese identiteit. Het nieuw leven ingeblazen programma Creatief Europa zal een impuls geven aan Europese verhalen die wereldwijd weerklank vinden, en de makers en producenten van Europa voeden. , distributeurs en exposanten, die zo zwaar getroffen zijn door de pandemie. Door samenwerking over de waardeketen en taalgrenzen heen te ondersteunen, evenals nieuwe innovatieve bedrijfsmodellen, zal MEDIA een levendig en cultureel divers audiovisueel ecosysteem versterken. tijd van toenemende bedreigingen voor mediapluralisme, zal Creatief Europa ook een gezonde en duurzame nieuwsmediasector in de hele Unie bevorderen. "

A persbericht is online beschikbaar.

Verder lezen

Culture

EU-stimulans voor cultuur

gepubliceerd

on

De leden van het Europees Parlement hebben het grootste budget ooit voor de culturele en creatieve sectoren van de EU goedgekeurd: € 2.5 miljard voor 2021-2027. Maatschappij 

Creatief Europa is het enige EU-programma dat uitsluitend de culturele en audiovisuele sector ondersteunt. Na een moeilijke periode voor kunstenaars en de hele sector als gevolg van beperkingen in verband met de COVID-19-pandemie, kwamen het Parlement en de Raad in december 2.5 een budget van 2021 miljard euro overeen voor 2027-2020. keurde de overeenkomst goed tijdens de plenaire vergadering in mei 2021.

Beter inspelen op verschillende sectoren en hun behoeften

advertentie

Om de specifieke aard van verschillende sectoren te respecteren en beter in te spelen op hun behoeften, is Creatief Europa onderverdeeld in drie verschillende onderdelen:

Culture richt zich op netwerken, transnationale en multidisciplinaire samenwerking in culturele en creatieve sectoren en het bevorderen van een sterkere Europese identiteit en waarden met speciale aandacht voor de muzieksector, zoals overeengekomen door de leden van het Europees Parlement.

Media zet zich in voor het stimuleren van grensoverschrijdende samenwerking, mobiliteit en innovatie; de zichtbaarheid van Europese audiovisuele werken in de nieuwe omgeving vergroten; en het aantrekkelijk maken voor verschillende doelgroepen, vooral jonge mensen.

advertentie

Sectoroverschrijdend heeft tot doel innovatie aan te moedigen, sectoroverschrijdende projecten te ondersteunen, de beste praktijken uit te wisselen en gemeenschappelijke uitdagingen aan te pakken. Creatief Europa ondersteunt ook: 

  • Europees erfgoedlabel 
  • Europese Open Monumentendagen 
  • Europese prijzen voor muziek, literatuur, erfgoed en architectuur  
  • Culturele Hoofdsteden van Europa  
Ondersteuning voor activiteiten met toegevoegde waarde voor de EU

Creatief Europa zal activiteiten ondersteunen die de gemeenschappelijke wortels van de EU, culturele diversiteit en grensoverschrijdende samenwerking bevorderen.

Bevordering van inclusie en gendergelijkheid

De leden van het Europees Parlement zorgden voor een focus op inclusie en gendergelijkheid, door de deelname van mensen met een handicap, minderheden en mensen met een kansarme achtergrond te bevorderen en vrouwelijk talent te ondersteunen.

Creatief Europa 

Verder lezen

Awards

10-steden strijden om de 2020 #EuropeanCapitalOfSmartTourism-titel

gepubliceerd

on

Tien Europese steden zijn genomineerd voor de 2020 Europese hoofdstad van slim toerisme wedstrijd (gepresenteerd in alfabetische volgorde): Bratislava (Slowakije), Breda (Nederland), Bremerhaven (Duitsland), Göteborg (Zweden), Karlsruhe (Duitsland), Ljubljana (Slovenië), Málaga (Spanje), Nice (Frankrijk), Ravenna (Italië) en Torino (Italië). De finalistensteden werden geselecteerd uit in totaal 35 aanvragen uit 17 EU-lidstaten.

De Europese hoofdstad van slim toerisme werd voorgesteld als een voorbereidende actie door het Europees Parlement en wordt uitgevoerd door de Europese Commissie. Het beoogt slim toerisme in de EU te bevorderen, innovatieve, duurzame en inclusieve ontwikkeling van het toerisme te bevorderen, en de uitwisseling van beste praktijken te verspreiden en te vergemakkelijken. Dit EU-initiatief erkent uitstekende prestaties van Europese steden als toeristische bestemmingen in vier categorieën: toegankelijkheid, duurzaamheid, digitalisering en cultureel erfgoed en creativiteit.

Vorig jaar wonnen Helsinki en Lyon de openingswedstrijd en de twee steden houden gezamenlijk de titels van Europese hoofdsteden van slim toerisme in 2019.

Dit is de tweede editie van de competitie om twee steden te belonen als de Europese hoofdsteden van slim toerisme in 2020. De twee winnende steden zullen een jaar lang profiteren van communicatie- en merkondersteuning. Dit zal omvatten; een promotievideo, een speciaal gebouwde sculptuur voor hun stadscentra, evenals op maat gemaakte promotionele acties.

Bovendien zullen ook vier prijzen worden uitgereikt ter erkenning van prestaties in de afzonderlijke categorieën van de competitie (toegankelijkheid, duurzaamheid, digitalisering en cultureel erfgoed en creativiteit).

Alle winnende steden worden aangekondigd en uitgereikt tijdens een prijsuitreiking, die plaatsvindt als onderdeel van het European Tourism Forum in Helsinki op 9-10 oktober 2019.

Achtergrond

In de eerste fase van de competitie heeft een onafhankelijk panel van experts de aanvragen beoordeeld. Alle finalistische steden toonden excellentie in de vier competitiecategorieën gecombineerd.

In de tweede fase zullen vertegenwoordigers van de 10 finalistensteden naar Helsinki reizen om hun kandidatuur en het geplande activiteitenprogramma voor 2020 voor de Europese jury te presenteren. De Europese jury komt op 8 oktober 2019 bijeen en selecteert twee steden om in 2020 Europese hoofdsteden van slim toerisme te worden.

De selectie van de meest innovatieve projecten, ideeën en initiatieven, ingediend door steden voor de competitie van vorig jaar, is te vinden in de Compendium van beste praktijken, de gids voor slim toerisme in de EU. Voor al het laatste nieuws op de Europese hoofdstad van slim toerismeaanmelden bij de nieuwsbriefof volg verder Facebook or Twitter.

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending