Verbind je met ons

coronavirus

Gezamenlijke verklaring EU-instellingen: EU maakt weg vrij voor EU Digital COVID-certificaat

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Op 14 juni woonden de voorzitters van de drie EU-instellingen, het Europees Parlement, de Raad van de EU en de Europese Commissie de officiële ondertekeningsceremonie voor de verordening inzake het EU-digitale COVID-certificaat bij, waarmee het einde van het wetgevingsproces werd afgesloten.

Bij deze gelegenheid zeiden presidenten David Sassoli en Ursula von der Leyen en premier António Costa: “Het EU Digital COVID-certificaat is een symbool van waar Europa voor staat. Van een Europa dat niet wankelt als het op de proef wordt gesteld. Een Europa dat verenigt en groeit wanneer het wordt geconfronteerd met uitdagingen. Onze Union liet opnieuw zien dat we het beste werken als we samenwerken. De EU Digital COVID-certificaatverordening is in de recordtijd van 62 dagen tussen onze instellingen overeengekomen. Terwijl we het wetgevingsproces doorwerkten, bouwden we ook de technische ruggengraat van het systeem, de EU-gateway, die sinds 1 juni live is.

"We kunnen trots zijn op deze geweldige prestatie. Het Europa dat we allemaal kennen en dat we allemaal terug willen, is een Europa zonder barrières. Het EU-certificaat zal burgers opnieuw in staat stellen te genieten van deze meest tastbare en gekoesterde EU-rechten - het recht op vrije beweging. Vandaag ondertekend in de wet, zal het ons in staat stellen om deze zomer veiliger te reizen. Vandaag bevestigen we samen opnieuw dat een open Europa de overhand heeft."

advertentie

De volledige verklaring is beschikbaar online. en je kunt de ondertekeningsceremonie bekijken op EbS.

advertentie

coronavirus

EU Digital COVID-certificaat: Commissie kent € 95 miljoen toe om toegang tot tests te verbeteren

gepubliceerd

on

De Commissie heeft 20 lidstaten subsidies toegekend voor een totaalbedrag van € 95 miljoen voor de aankoop van diagnostische COVID-19-tests om de levering van het EU-digitale COVID-certificaat te vergemakkelijken. Dit gaat hand in hand met de voortdurende introductie van COVID-19-vaccinaties en maakt deel uit van de toezegging van de Commissie om betaalbare toegang tot snelle en nauwkeurige tests te ondersteunen voor die burgers die nog niet volledig zijn gevaccineerd, met name degenen die dat niet kunnen laten vaccineren om medische redenen.

De subsidies, gefinancierd via haar Instrument voor noodhulp (ESI), zullen de lidstaten in staat stellen tests aan te bieden. Deze steun, die via de nationale autoriteiten verloopt, zal voorzien in de verschillende behoeften in de verschillende lidstaten. Commissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid Stella Kyriakides zei: “Het EU Digital COVID-certificaat stelde Europeanen in staat om veilig te reizen in de zomer en is een symbool geworden van een open en veilig Europa. Hoewel vaccinatie de sleutel is en onze sterkste troef om een ​​einde te maken aan de pandemie, blijven snelle en nauwkeurige tests belangrijk om de verspreiding van COVID-19 aan te pakken. De 20 miljoen snelle tests die we eerder dit jaar voor de lidstaten hebben gekocht en de aankondigingen van extra fondsen van vandaag bewijzen dat we standvastig zijn in onze belofte om ervoor te zorgen dat burgers toegang hebben tot tests en dat onze digitale certificaten beschikbaar zijn voor iedereen, in het bijzonder voor degenen die dat niet kunnen. laat je vaccineren.”

Commissaris voor Justitie Didier Reynders zei: “Tot nu toe hebben meer dan 400 miljoen Europeanen van het certificaat geprofiteerd en 42 landen zijn al aangesloten op het EU-certificatensysteem. Dit is een belangrijke Europese prestatie die door onze burgers zeer wordt gewaardeerd. De subsidies van vandaag dragen verder bij aan het gebruik van de certificaten en zorgen ervoor dat mensen zich vrij en veilig kunnen blijven bewegen. Ik juich deze beslissing toe en roep de 20 lidstaten op om optimaal gebruik te maken van die aanvullende tests.”

advertentie

De ESI biedt een op behoeften gebaseerde, gecoördineerde noodrespons om lidstaten te helpen bij het aanpakken van de behoeften in verband met de onmiddellijke acute fase van de COVID-19-pandemie, evenals bij het beëindigen, herstellen en voorkomen van een eventuele heropflakkering.

advertentie
Verder lezen

coronavirus

VS-EU-agenda voor het verslaan van de wereldwijde pandemie: de wereld vaccineren, nu levens redden en een betere gezondheidsbeveiliging opbouwen

gepubliceerd

on

Vaccinatie is de meest effectieve reactie op de COVID-pandemie. De Verenigde Staten en de EU zijn technologische leiders op het gebied van geavanceerde vaccinplatforms, gezien decennialange investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Het is van vitaal belang dat we agressief een agenda nastreven om de wereld te vaccineren. Gecoördineerd leiderschap van de VS en de EU zal helpen het aanbod uit te breiden, op een meer gecoördineerde en efficiënte manier te leveren en de beperkingen van de toeleveringsketens te beheersen. Dit zal de kracht van een trans-Atlantisch partnerschap demonstreren om wereldwijde vaccinatie te vergemakkelijken en tegelijkertijd meer vooruitgang mogelijk te maken door multilaterale en regionale initiatieven.

Voortbouwend op de resultaten van de G2021-top over gezondheid in mei 20, de G7- en de VS-EU-top in juni, en de komende G20-top, zullen de VS en de EU de samenwerking uitbreiden voor wereldwijde actie om de wereld te vaccineren, waardoor nu levens worden gered, en het opbouwen van een betere gezondheidsbeveiliging.  

advertentie

Pijler I: een gezamenlijk engagement voor het delen van vaccins tussen de EU en de VS: de Verenigde Staten en de EU zullen doses wereldwijd delen om de vaccinatiegraad te verhogen, met prioriteit voor het delen via COVAX en het dringend verbeteren van de vaccinatiegraad in lage- en lage-middeninkomenslanden. De Verenigde Staten doneren meer dan 1.1 miljard doses en de EU zal meer dan 500 miljoen doses doneren. Dit komt bovenop de doses die we via COVAX hebben gefinancierd.

We roepen landen die in staat zijn hun bevolking te vaccineren op om hun toezeggingen over het delen van doses te verdubbelen of om een ​​zinvolle bijdrage te leveren aan de gereedheid van vaccins. Ze zullen een premie hechten aan voorspelbare en effectieve dosisverdeling om de duurzaamheid te maximaliseren en verspilling te minimaliseren.

Pijler II: een gezamenlijke inzet van de EU en de VS om gereed te zijn voor vaccins: de Verenigde Staten en de EU zullen beide de relevante organisaties voor vaccinlevering, koudeketen, logistiek en immunisatieprogramma's ondersteunen en coördineren om doses in injectieflacons om te zetten in wapens. Ze zullen de lessen delen die zijn geleerd van het delen van doses, inclusief levering via COVAX, en een rechtvaardige verdeling van vaccins bevorderen.

advertentie

Pijler III: een gezamenlijk partnerschap tussen de EU en de VS om de wereldwijde levering van vaccins en therapieën te versterken: de EU en de Verenigde Staten zullen gebruikmaken van hun onlangs gelanceerde Joint COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce om de productie en distributie van vaccins en geneesmiddelen te ondersteunen en uitdagingen in de toeleveringsketen te overwinnen. De samenwerkingsinspanningen, zoals hieronder beschreven, omvatten het monitoren van wereldwijde toeleveringsketens, het beoordelen van de wereldwijde vraag ten opzichte van de levering van ingrediënten en productiematerialen, en het identificeren en aanpakken in realtime knelpunten en andere verstorende factoren voor de wereldwijde productie van vaccins en geneesmiddelen, evenals het coördineren van mogelijke oplossingen en initiatieven om de wereldwijde productie van vaccins, kritische inputs en aanvullende benodigdheden te stimuleren.

Pijler IV: Een gezamenlijk EU/VS-voorstel om wereldwijde gezondheidsbeveiliging te bereiken. De Verenigde Staten en de EU zullen tegen eind 2021 de oprichting van een financieel intermediair fonds (FIF) ondersteunen en de duurzame kapitalisatie ervan ondersteunen. De EU en de Verenigde Staten zullen ook de wereldwijde surveillance van pandemie ondersteunen, met inbegrip van het concept van een wereldwijde pandemieradar. De EU en de Verenigde Staten zullen, respectievelijk via HERA en het Department of Health and Human Services Biomedical Advanced Research and Development Authority, samenwerken in overeenstemming met onze G7-toezegging om de ontwikkeling van nieuwe vaccins te versnellen en aanbevelingen te doen over het vergroten van de capaciteit van de wereld om deze vaccins in realtime afleveren. 

We roepen partners op om mee te doen aan de oprichting en financiering van de FIF om landen te helpen voorbereiden op COVID-19 en toekomstige biologische bedreigingen.

Pijler V: Een gezamenlijke routekaart van de EU/VS/partners voor regionale vaccinproductie. De EU en de Verenigde Staten zullen investeringen in regionale productiecapaciteit coördineren met lage- en lage-middeninkomenslanden, evenals gerichte inspanningen om de capaciteit voor medische tegenmaatregelen te vergroten in het kader van de Build Back and Better World-infrastructuur en het nieuw opgerichte Global Gateway-partnerschap. De EU en de Verenigde Staten zullen hun inspanningen bundelen om de lokale productiecapaciteit voor vaccins in Afrika te versterken en de besprekingen voortzetten over de uitbreiding van de productie van COVID-19-vaccins en -behandelingen en ervoor zorgen dat deze op billijke wijze toegang krijgen.

We roepen partners op om mee te doen aan het ondersteunen van gecoördineerde investeringen om de wereldwijde en regionale productie uit te breiden, inclusief voor mRNA-, virale vector- en/of eiwitsubeenheid COVID-19-vaccins.

Meer informatie

Gezamenlijke verklaring over de lancering van de gezamenlijke COVID-19 Manufacturing and Supply Chain Taskforce

Verder lezen

coronavirus

Coronavirus: 200e EU-desinfectierobot geleverd aan Europees ziekenhuis, nog eens 100 bevestigd

gepubliceerd

on

Op 21 september heeft de Commissie de 200e desinfectierobot geleverd aan het Consorci Corporació Sanitària Parc Taulí-ziekenhuis in Barcelona. De robots, geschonken door de Commissie, helpen bij het saneren van COVID-19-patiëntenkamers en maken deel uit van de actie van de Commissie om ziekenhuizen in de hele EU te bevoorraden om hen te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de coronaviruspandemie. Naar aanleiding van deze eerste 200 robots aangekondigd in November vorig jaar, zorgde de Commissie voor de aankoop van nog eens 100, waardoor het totaal aan donaties op 300 komt.

Een Europa dat geschikt is voor het digitale tijdperk, Executive Vice President voor Margrethe Vestager, zei: “Het helpen van lidstaten om de uitdagingen van de pandemie te overwinnen, blijft een prioriteit nummer één en deze donaties – een zeer tastbare vorm van steun – zijn een goed voorbeeld van wat kan worden behaald. Dit is Europese solidariteit in actie en ik ben blij te zien dat de Commissie een extra stap kan zetten door 100 extra desinfectierobots te doneren aan ziekenhuizen in nood.”

Sinds februari werken al 15 desinfectierobots dag en nacht in heel Spanje om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bijna elke EU-lidstaat heeft nu minstens één desinfectierobot gekregen, die een standaard patiëntenkamer in minder dan XNUMX minuten desinfecteert, het ziekenhuispersoneel ontlast en hen en hun patiënten meer bescherming biedt tegen mogelijke infecties. Deze actie wordt mogelijk gemaakt door de Instrument voor noodhulp en de apparaten worden geleverd door het Deense bedrijf UVD-robots, dat een aanbesteding heeft gewonnen.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending