Verbind je met ons

Vennootschapsbelasting regels

Belastingdeal grote landen om breuk in Europa aan het licht te brengen

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

4 minuut lezen

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager met een beschermend masker verlaat het hoofdkantoor van de Europese Commissie in Brussel, België 15 juli 2020. REUTERS/Francois Lenoir/File Photo

Een wereldwijde overeenkomst over vennootschapsbelasting lijkt een climax te brengen in een diepgewortelde strijd van de Europese Unie, waarbij de grote leden Duitsland, Frankrijk en Italië het opnemen tegen Ierland, Luxemburg en Nederland. Lees meer.

advertentie

Hoewel de kleinere EU-partners in het middelpunt van een jarenlange strijd over hun gunstige belastingregimes, de Groep van Zeven-deal op 5 juni verwelkomden voor een minimum bedrijfstarief van ten minste 15%, voorspellen sommige critici problemen bij de uitvoering ervan.

De Europese Commissie, de uitvoerende macht van de EU, heeft lang geworsteld om binnen het blok overeenstemming te bereiken over een gemeenschappelijke benadering van belastingheffing, een vrijheid die angstvallig werd bewaakt door al haar 27 leden, zowel grote als kleine.

"De traditionele belastingvrijstellingen van de EU proberen het kader zo flexibel mogelijk te houden, zodat ze min of meer zoals gewoonlijk zaken kunnen blijven doen", zei Rebecca Christie van de in Brussel gevestigde denktank Bruegel.

advertentie

Paschal Donohoe, de Ierse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep van zijn collega's uit de eurozone, verwelkomde de deal met de rijke landen van de G7, die door een veel grotere groep moet worden goedgekeurd, lauw.

"Elke overeenkomst zal moeten voldoen aan de behoeften van kleine en grote landen", zei hij op Twitter, wijzend op de "139 landen" die nodig zijn voor een breder internationaal akkoord.

En Hans Vijlbrief, staatssecretaris van Financiën in Nederland, zei op Twitter dat zijn land de plannen van de G7 steunt en al stappen heeft ondernomen om belastingontwijking een halt toe te roepen.

Hoewel EU-functionarissen privé landen als Ierland of Cyprus hebben bekritiseerd, is het politiek geladen om ze in het openbaar aan te pakken en op de zwarte lijst van 'niet-meewerkende' belastingcentra van het blok wordt vanwege de criteria geen melding gemaakt van EU-paradijzen.

Deze zijn tot bloei gekomen door bedrijven lagere tarieven aan te bieden via zogenaamde brievenbuscentra, waar ze winst kunnen boeken zonder noemenswaardig aanwezig te zijn.

"Europese belastingparadijzen hebben er geen belang bij toe te geven", zei Sven Giegold, een lid van de Groene Partij van het Europees Parlement dat lobbyt voor eerlijkere regels, over de vooruitzichten voor verandering.

Niettemin verwelkomde de Luxemburgse minister van Financiën Pierre Gramegna het akkoord van de G7 en voegde eraan toe dat hij zou bijdragen aan een bredere discussie over een gedetailleerde internationale overeenkomst.

Hoewel Ierland, Luxemburg en Nederland de lang gevochten hervormingen toejuichten, reageerde Cyprus voorzichtiger.

"De kleine EU-lidstaten moeten worden erkend en er moet rekening mee worden gehouden", zei de Cypriotische minister van Financiën, Constantinos Petrides, tegen Reuters.

En zelfs G7-lid Frankrijk kan het moeilijk vinden om zich volledig aan te passen aan de nieuwe internationale regels.

"Grote landen als Frankrijk en Italië hebben ook belastingstrategieën die ze vast willen houden", zei Christie.

Het Tax Justice Network plaatst Nederland, Luxemburg, Ierland en Cyprus onder de meest prominente wereldwijde havens, maar heeft ook Frankrijk, Spanje en Duitsland op de lijst staan.

De verdeeldheid in Europa laaide op in 2015 nadat documenten die de 'LuxLeaks' werden genoemd, aantoonden hoe Luxemburg bedrijven hielp winst te kanaliseren terwijl ze weinig of geen belasting betaalden.

Dat leidde tot een repressie door Margrethe Vestager, de machtige antitrustchef van de EU, die regels hanteerde die illegale staatssteun aan bedrijven voorkomen, met het argument dat dergelijke belastingovereenkomsten neerkwamen op oneerlijke subsidies.

Vestager is een onderzoek gestart naar het Finse papierverpakkingsbedrijf Huhtamaki voor achterstallige belastingen naar Luxemburg en naar de Nederlandse fiscale behandeling van InterIKEA en Nike.

Nederland en Luxemburg hebben ontkend dat de afspraken in strijd zijn met de EU-regels.

Maar ze heeft tegenslagen gehad zoals vorig jaar toen het Gerecht haar bevel voor iPhone-maker Apple weggooide (AAPL.O) om € 13 miljard ($ 16 miljard) aan Ierse achterstallige belastingen te betalen, een uitspraak waartegen nu beroep wordt aangetekend.

Ook het bevel van Vestager aan Starbucks om miljoenen Nederlandse achterstallige belastingen te betalen, werd afgewezen.

Ondanks deze nederlagen zijn de rechters het eens met haar aanpak.

"Eerlijke belastingheffing is een topprioriteit voor de EU", zei een woordvoerder van de Europese Commissie: "We blijven ons inzetten om ervoor te zorgen dat alle bedrijven ... hun eerlijke deel van de belasting betalen."

Met name Nederland heeft de bereidheid tot verandering onderstreept na kritiek op zijn rol als doorgeefluik voor multinationals om winsten van de ene dochteronderneming naar de andere te verplaatsen en daarbij geen of lage belastingen te betalen.

Het introduceerde in januari een regel voor het belasten van royalty's en rentebetalingen die door Nederlandse bedrijven worden verzonden naar rechtsgebieden waar het vennootschapsbelastingtarief lager is dan 9%.

"De vraag naar rechtvaardigheid is gegroeid", zegt Paul Tang, een Nederlands lid van het Europees Parlement. "En nu wordt het gecombineerd met de noodzaak om investeringen te financieren."

($ 1 = € 0.8214)

Vennootschapsbelasting regels

Nike's poging om EU-onderzoek naar illegale staatssteun te blokkeren afgewezen

gepubliceerd

on

Vandaag (14 juli) heeft het Gerecht van de EU een beroep verworpen tegen het besluit van de Commissie om het formele onderzoek in te stellen naar Nederlandse fiscale rulings die mogelijk onrechtmatige staatssteun vormen, schrijft Catherine Feore. 

Het EU-onderzoek heeft betrekking op fiscale rulings die de Nederlandse Belastingdienst heeft afgegeven aan Nike European Operations Netherlands ('Nike') in 2006, 2010 en 2015 en aan Converse Nederland ('Converse') in 2010 en 2015.

Nike en Converse zijn dochterondernemingen van een Nederlandse houdstermaatschappij, eigendom van Nike Inc. De fiscale rulings hadden betrekking op royalty's die niet overeenkwamen met het bedrag dat onder marktvoorwaarden zou zijn overeengekomen voor een vergelijkbare transactie tussen onafhankelijke bedrijven. Van bedrijven wordt verwacht dat ze een 'arms-lengthbeginsel' toepassen alsof ze niet tot dezelfde groep behoren. 

advertentie

Volgens het Gerecht bevat de bestreden beschikking een duidelijke en ondubbelzinnige motivering van de Commissie die niet als „onvolledig” kan worden aangemerkt.

Nike voerde aan dat de acties van de Commissie waren ingegeven door de publicatie van een onderzoek door een internationaal consortium van journalisten in november 2017 en de daaruit voortvloeiende politieke druk dat de Commissie verschillende aanvullende verzoeken om informatie stuurde. Ze beweerden dat deze "targeting" oneerlijk was, aangezien ze beweren dat Nederland 98 fiscale rulings heeft uitgevaardigd die vergelijkbaar zijn met die van Nike.

Het Hof antwoordde dat het doel van het inleiden van de formele onderzoeksprocedure was om de Commissie in staat te stellen alle standpunten in te winnen die zij nodig heeft om een ​​definitieve beschikking te kunnen geven en niet verplicht was dit vooraf vast te stellen. 

advertentie

Verder lezen

Vennootschapsbelasting regels

EU stelt digitale heffing uit om zich te concentreren op wereldwijde minimumbelastingovereenkomst

gepubliceerd

on

De EU heeft besloten haar digitale heffing uit te stellen tot het najaar na een tweedaagse bijeenkomst van de ministers van Financiën van de G20 in Venetië, waar een historisch akkoord werd bereikt over het opbouwen van een stabielere en eerlijkere internationale belastingarchitectuur, schrijft Catherine Feore. 

Een groot deel van de hernieuwde impuls voor vooruitgang op dit gebied is afkomstig van de nieuwe regering van Biden. Vandaag (12 juli) heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen (afgebeeld) had een ontmoeting met de president en uitvoerend vice-president van de Europese Commissie voor de economie, evenals met de commissaris voor economie Paolo Gentiloni en de president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, alvorens deel te nemen aan de Eurogroepvergadering van vandaag van de ministers van Financiën. 

Het nieuwe voorstel zal voortbouwen op het werk van de OESO inzake grondslaguitholling en winstverschuiving (BEPS) en de twee componenten van dit werk aanpakken, namelijk de allocatie van winsten van multinationale ondernemingen (MNO's) en een effectief wereldwijd minimumtarief voor vennootschapsbelasting. De VS stelden aanvankelijk voor om een ​​minimumtarief voor de vennootschapsbelasting vast te stellen op 21%, maar gingen al snel over naar 15%. 

advertentie

Tijdens de Eurogroepvergadering van vandaag zei commissaris voor Economie Paolo Gentiloni dat hij een uitstekende ontmoeting had gehad met de Amerikaanse minister van Financiën, Janet Yellen. Gentiloni zei dat de belangrijkste prestatie van het weekend - de wereldwijde overeenkomst over belastingen - een einde zou maken aan de "race naar de bodem" om belastingen te verplaatsen. Hij zei: "In dit kader heb ik minister Yellen geïnformeerd over ons besluit om het voorstel voor een digitale EU-heffing op te schorten, zodat we ons kunnen concentreren op de laatste mijl van deze historische overeenkomst."

De woordvoerder van de Europese Commissie, Daniel Ferrie, zei dat de Commissie de onopgeloste problemen snel zou moeten aanpakken en "verschillende ontwerpelementen" zou moeten afronden, samen met een gedetailleerd implementatieplan tegen oktober. Het idee is dat dit zou worden goedgekeurd door de regeringsleiders van de G20 op een top in Rome. Ferrie zei: "Om deze reden hebben we besloten om ons werk aan een voorstel voor een digitale heffing als nieuwe 'eigen bron' in deze periode op te schorten."

De Europese Commissie had een aankondiging gedaan over een nieuwe digitale EU-heffing op 14 juli, daarna uitgesteld tot 22 juli, die is nu uitgesteld tot na dit akkoord. De digitale heffing was bedoeld als een nieuwe eigen bron die de EU zou helpen bij het terugbetalen van de NextGenerationEU-leningen. Tegen 1 januari 2023 moeten nieuwe eigen middelen worden ingevoerd.

advertentie

Verder lezen

Vennootschapsbelasting regels

Big-tech bedrijven krijgen historische wijzigingen in hun internationale belastingovereenkomsten

gepubliceerd

on

Onlangs hebben enkele van de rijkste monumenten en landen ter wereld een akkoord bereikt over het dichten van internationale mazen in de belastingwetgeving, die door de grootste multinationale ondernemingen zijn onderschreven. Sommige van deze technologiebedrijven hebben de hoogste aandelenkoersen binnen de aandelenmarkt, zoals Apple, Amazon, Google enzovoort.

Hoewel belasting op technologie al lang een kwestie is waar internationale regeringen het onderling over eens moeten worden, heeft ook gokken vergelijkbare problemen, vooral vanwege de toename in populariteit en toegestane legalisatie wereldwijd. Hier hebben we een vergelijking van nieuwe goksites die de juiste belastingwetten en -wetten opvolgen die nodig zijn voor internationaal gebruik.

Tijdens de G7-top, waar in onze laatste rapporten over ging: Brexit en handelsovereenkomsten, kwamen vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Italië en Japan tot een verenigd akkoord om de wereldwijde vennootschapsbelastingtarieven van ten minste 15% te ondersteunen. Men was het erover eens dat dit zou moeten gebeuren aangezien deze bedrijven belasting zouden moeten betalen waar hun bedrijven actief zijn en aan het land waarin ze actief zijn. stop om technologiebedrijven verantwoordelijk te houden.

advertentie

Er wordt aangenomen dat dit besluit jaren in de maak is, en de G7-toppen hebben lang een overeenkomst willen bereiken om geschiedenis te schrijven en het wereldwijde belastingstelsel te hervormen voor de opkomende innovatie en het digitale tijdperk dat aan de horizon staat. Bedrijven laten liken Appel, Amazon en Google verantwoordelijkheid nemen, zullen de belastingen in toom houden voor wat naar schatting de sterke stijging van hun ontwikkelingen en betrokkenheid in het buitenland zal zijn. Rishi Sunak, de minister van Financiën van het Verenigd Koninkrijk, heeft gezegd dat we ons in de economische crisis van de pandemie bevinden, bedrijven moeten hun gewicht vasthouden en bijdragen aan de hervorming van de wereldeconomie. De hervormde belastingheffing is een stap voorwaarts om dat te bereiken. Wereldwijde technologiebedrijven zoals Amazon en Apple hebben de aandeelhoudersprijzen voor elk kwartaal enorm verhoogd na de grote daling vorig jaar, waardoor technologie een van de meest duurzame sectoren is om belastingen van te innen. Natuurlijk zijn niet iedereen het met dergelijke opmerkingen eens, aangezien fiscale mazen al lang tot het verleden behoren.

De overeengekomen deal zal tijdens de G20-bijeenkomst die in juli plaatsvindt een enorme druk uitoefenen op andere landen. Het hebben van een basis van overeenstemming van de partijen van de G7 maakt het zeer waarschijnlijk dat andere landen tot een overeenkomst zullen komen, met landen als Australië, Brazilië, China, Mexico enz. die aanwezig zullen zijn. Landen met een lager belastingparadijs, zoals Ierland, verwachten lagere tarieven met een minimum van 12.5%, terwijl andere mogelijk hoger zijn. De verwachting was dat het belastingtarief van 15 procent hoger zou zijn op het niveau van ten minste 21%, en landen die het hiermee eens zijn, zijn van mening dat een basisniveau van 15% moet worden vastgesteld met mogelijkheden voor ambitieuzere tarieven, afhankelijk van de bestemming en de regio die multinationale bedrijven opereren en betalen belastingen van.

Dit artikel bevat gesponsorde links.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending