Verbind je met ons

EU

LUX-publieksweek: bekijk films en beoordeel ze

DELEN:

gepubliceerd

on

We gebruiken uw aanmelding om inhoud aan te bieden op manieren waarmee u heeft ingestemd en om ons begrip van u te verbeteren. U kunt zich op elk moment afmelden.

Ontdek waar u de films kunt bekijken die zijn genomineerd voor de LUX Audience Award 2021 in uw land en hoe u kunt stemmen op uw favoriet, EU-aangelegenheden.

Oscarwinnaar van Thomas Vinterberg Andere ronde, Collective door Alexander Nanau en Sacramentsdag van Jan Komasa (respectievelijk genomineerd voor Oscars in 2021 en 2020) zijn de drie films die op de shortlist staan ​​voor de LUX Audience Award 2021 van het Europees Parlement en de European Film Academy.

Hoe te kijken

advertentie

Je kunt alle drie de films gratis bekijken tijdens de LUX-publieksweek van 10 tot 16 mei online en in uw taal ondertiteld.

Vang de live debat met de drie regisseurs op Facebook op Vrijdag 14 mei vanaf 5 uur CET.

Concurrerende films

advertentie

Andere ronde van de Deense regisseur Thomas Vinterberg (oorspronkelijke titel Afdrukken)

Heb je gehoord van de obscure theorie van een Noorse psycholoog dat een kleine hoeveelheid alcohol in ons bloed onze geest opent, de creativiteit verhoogt en ons gelukkig houdt? Vier leraren op de middelbare school experimenteren ermee, maar wat eerst een remedie lijkt te bieden voor een midlifecrisis, ontspoort. De film van Vinterberg gaat niet alleen over drinken. Het bevat een diepere boodschap over hoe je de hoogte- en dieptepunten van het leven onder ogen kunt zien en er eerlijk over kunt zijn.

Another Round won de 2021 Oscar voor beste internationale speelfilm. Het productiebedrijf van Leonardo DiCaprio plant een Engelstalige remake.

Collective door Roemeense regisseur Alexander Nanau (oorspronkelijke titel collectief)

Deze aangrijpende documentaire is getiteld naar een nachtclub in Boekarest waar een brand in 27 2015 jonge mensen doodde en 180 gewonden achterliet. De documentaire volgt een team van journalisten die onderzoeken waarom 37 van de slachtoffers van brandwonden in ziekenhuizen zijn omgekomen, hoewel hun verwondingen niet levensbedreigend waren. Ze onthullen angstaanjagend nepotisme en corruptie die levens kosten, maar laten ook zien dat dappere en vastberaden mensen corrupte systemen kunnen terugdraaien.

Collective werd dit jaar genomineerd voor een Oscar in de categorieën beste internationale speelfilm en beste documentaire.

Sacramentsdag by Poolse regisseur Jan Komasa (oorspronkelijke titel Corpus Christi)

De film is deels gebaseerd op het echte verhaal van een jonge veroordeelde die een spirituele transformatie doormaakt en priester wil worden. Door een speling van het lot neemt hij de verantwoordelijkheid op zich voor een parochie in een afgelegen Pools dorp. Terwijl het verhaal zich ontwikkelt, wordt hij geconfronteerd met een tragisch geheim dat de gemeenschap verslindt. Door het verhaal van deze charismatische predikant reflecteert Komasa over wat een gemeenschap creëert en wat ons vatbaar maakt voor zowel neppe als echte leiders.

Corpus Cristi werd in 2020 genomineerd voor een Oscar in de categorie beste internationale speelfilm.

Hoe deel te nemen

Dit jaar wordt de winnaar gekozen door leden van het Europees Parlement en het publiek, waarbij elke groep 50% van de stemmen voor zijn rekening neemt. Beoordeel alle drie de films met één tot vijf sterren www.luxaward.eu uiterlijk op 23 mei. U kunt uw beoordeling wijzigen en alleen uw laatste stem wordt geteld. Stem voor de kans om de volgende uitreiking van de European Film Awards in december 2021 bij te wonen.

Over de LUX Publieksprijs

Het Europees Parlement lanceerde de LUX-prijs in 2007 met als doel de productie en distributie van Europese films te ondersteunen, reflectie over actuele politieke en sociale kwesties te stimuleren en de Europese cultuur te vieren.

Dit jaar werkte het Parlement samen met de European Film Academy Europese Commissie als Europa-bioscoops netwerk om de nieuw genoemde LUX Audience Award naar een breder publiek te brengen.

Alle drie de finalisten zijn ondertiteld in de officiële EU-talen. De winnende film wordt ook aangepast voor blinden en slechtzienden.

LUX-onderscheiding 

Verder lezen
advertentie

Europese Commissie

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt € 231 miljoen aan voorfinanciering aan Slovenië

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 231 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Slovenië, wat overeenkomt met 13% van de aan het land toegekende subsidies in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinancieringsbetaling zal een impuls geven aan de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië worden beschreven. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Slovenië.

Het land zal gedurende de looptijd van het plan in totaal € 2.5 miljard ontvangen, bestaande uit € 1.8 miljard aan subsidies en € 705 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren.

De RRF vormt het hart van NextGenerationEU, dat 800 miljard euro (in lopende prijzen) zal verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten. Het Sloveense plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

Cyprus

NextGenerationEU: Europese Commissie betaalt €157 miljoen aan voorfinanciering aan Cyprus

gepubliceerd

on

De Europese Commissie heeft 157 miljoen euro aan voorfinanciering uitbetaald aan Cyprus, wat overeenkomt met 13% van de financiële toewijzing van het land in het kader van de Recovery and Resilience Facility (RRF). De voorfinanciering zal helpen om de uitvoering van de cruciale investerings- en hervormingsmaatregelen die in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus worden beschreven, op gang te brengen. De Commissie zal toestemming geven voor verdere uitbetalingen op basis van de uitvoering van de investeringen en hervormingen die zijn beschreven in het herstel- en veerkrachtplan van Cyprus.

Het land zal naar verwachting in totaal € 1.2 miljard ontvangen gedurende de looptijd van zijn plan, met € 1 miljard aan subsidies en € 200 miljoen aan leningen. De uitbetaling van vandaag volgt op de recente succesvolle implementatie van de eerste leningsoperaties onder NextGenerationEU. Tegen het einde van het jaar is de Commissie van plan om in totaal 80 miljard euro aan langetermijnfinanciering op te halen, aangevuld met kortetermijnrekeningen van de EU, om de eerste geplande uitbetalingen aan lidstaten in het kader van NextGenerationEU te financieren. Als onderdeel van NextGenerationEU zal de RRF 723.8 miljard euro (in lopende prijzen) verstrekken ter ondersteuning van investeringen en hervormingen in alle lidstaten.

Het Cypriotische plan maakt deel uit van de ongekende EU-respons om sterker uit de COVID-19-crisis te komen, de groene en digitale transities te bevorderen en de veerkracht en cohesie in onze samenlevingen te versterken. EEN persbericht is online beschikbaar.

advertentie

Verder lezen

België

EU-cohesiebeleid: België, Duitsland, Spanje en Italië ontvangen € 373 miljoen ter ondersteuning van gezondheids- en sociale diensten, kmo's en sociale inclusie

gepubliceerd

on

De Commissie heeft € 373 miljoen toegekend aan vijf Europees Sociaal Fonds (ESF) en Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) operationele programma's (OP's) in België, Duitsland, Spanje en Italië om de landen te helpen met de noodrespons en reparatie van het coronavirus in het kader van REACT-EU. In België zal de wijziging van het OP Wallonië 64.8 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van medische apparatuur voor gezondheidsdiensten en innovatie.

De fondsen zullen kleine en middelgrote bedrijven (kmo's) ondersteunen bij de ontwikkeling van e-commerce, cyberbeveiliging, websites en online winkels, evenals de regionale groene economie door middel van energie-efficiëntie, bescherming van het milieu, ontwikkeling van slimme steden en koolstofarme openbare infrastructuren. In Duitsland, in de deelstaat Hessen, zal 55.4 miljoen euro steun geven aan gezondheidsgerelateerde onderzoeksinfrastructuur, diagnostische capaciteit en innovatie aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, evenals investeringen in onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het gebied van klimaat en duurzame ontwikkeling. Deze wijziging zal ook steun verlenen aan kmo's en fondsen voor startende ondernemingen via een investeringsfonds.

In Saksen-Anhalt zal 75.7 miljoen euro de samenwerking tussen kmo's en instellingen op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en innovatie vergemakkelijken, en het verstrekken van investeringen en werkkapitaal voor micro-ondernemingen die zijn getroffen door de coronaviruscrisis. Bovendien zullen de fondsen investeringen in de energie-efficiëntie van ondernemingen mogelijk maken, digitale innovatie in kmo's ondersteunen en digitale apparatuur aanschaffen voor scholen en culturele instellingen. In Italië zal het nationale OP 'Sociale integratie' 90 miljoen euro ontvangen om de sociale integratie te bevorderen van mensen die te maken hebben met ernstige materiële deprivatie, dakloosheid of extreme marginalisering, door middel van 'Housing First'-diensten die het aanbieden van onmiddellijke huisvesting combineren met sociale en arbeidsbemiddelingsdiensten .

advertentie

In Spanje zal € 87 miljoen worden toegevoegd aan het ESF-OP voor Castilla y León ter ondersteuning van zelfstandigen en werknemers van wie hun contract is opgeschort of verminderd als gevolg van de crisis. Het geld zal ook zwaar getroffen bedrijven helpen ontslagen te voorkomen, vooral in de toeristische sector. Ten slotte zijn de fondsen nodig om essentiële sociale diensten op een veilige manier te laten doorgaan en om de continuïteit van het onderwijs tijdens de pandemie te waarborgen door extra personeel aan te nemen.

REACT-EU is onderdeel van NextGenerationEU en verstrekt 50.6 miljard euro extra financiering (in lopende prijzen) aan cohesiebeleidsprogramma's in de loop van 2021 en 2022. De maatregelen zijn gericht op het ondersteunen van de veerkracht van de arbeidsmarkt, banen, kmo's en gezinnen met lage de groene en digitale transities en een duurzaam sociaal-economisch herstel.

advertentie

Verder lezen
advertentie
advertentie
advertentie

Trending